cyberhírek

  • .
  • 2006. október 26.

Tudomány

cyberhírek

Költözés Az indymedia.hu-ról a hungary.indymedia.org címre költözött a független online újságírás nemzetközi hálózatának magyar kiadása, miután a domaintulajdonos egykori szerkesztőségi tag fejlesztési elképzelései nem találkoztak a többi szerkesztőével. A magyar indymedia 2002 tavaszán indult.

Önblokk Önblokkoló mobiltelefonokat hoz forgalomba Japánban a Panasonic: a készülék tulajdonosa a telefon mellé kap egy intelligens kártyát, amely blue-tooth-kapcsolatban áll a telefonnal. Ha a tulajdonos pár méternél messzebb kerül a telefontól, a készülék blokkol.

Szitakötő Amerikai tudósok szerint a levegő oxigéntartalma befolyásolja a rovarok méretét. Ha több oxigén lenne a Földön, újra madár méretűre nőnének a szitakötők.

Fajelmélet Egy brit evolú-ciókutató, dr. Oliver Curry szerint az emberiség 3000-ben eléri fejlődése csúcspontját, aztán olyan változásokon megy át, ami végül két különböző fajt eredményez.

Netfüggőség A Stanford Egyetem kutatói szerint az amerikaiak több mint 12 százaléka egészségtelen viszonyban áll az internettel. A netfüggőségre leghajlamosabb harminc és negyven közötti, egyedülálló, diplomás fehér férfiak heti 30 órát töltenek a számítógép előtt úgy, hogy nem a munkájukat végzik.

Elem Orosz és amerikai tudósok bejelentették, hogy laboratóriumi körülmények között sikerült előállítaniuk az eddig ismert legnehezebb elemet. Az anyag ideiglenes neve ununoktium, rendszáma 118, és egy korábbi csalás miatt egy-előre óvatosan kezeli a tudomány.

Atom Az orosz Rosenergoatom azt tervezi, hogy uszályra szerelt atomerőművekkel szállít majd áramot a nehezen elérhető északi területekre, ahol a szélsőséges időjárási körülmények miatt nem biztosítható a szénerőművek biztonságos működtetése.

Megadóztatnák virtuáliát Elképzelhető, hogy az amerikai kormány hamarosan adóellenőröket szabadít a virtuális világok lakóira - adta hírül az Index a Reuters nyomán. A kongresszus gazdasági bizottsága az év végére áll elő egy olyan jelentéssel, amely számba veszi a Second Life vagy a World of Warcraft lakóinak gazdasági tevékenységét, és javaslatokat tesz esetleges megadóztatásukra. A virtuális világokban óriási mennyiségű valós pénz forog, és vannak játékok, amelyeknek a gazdasági mutatói jobbak, mint néhány harmadik világbeli országé. A Blizzard World of Warcraftjével milliók játszanak, és sokan bérmunkában dolgoznak a karakterek előmenetelén. A Linden Labs életszimulációjában, a Second Life-ban naponta félmillió dollár cserél gazdát, és a gazdaság havonta 10-15 százalékkal növekszik. A játék valutatőzsdéjén, a Lindexen egy amerikai dollárért most 276 lindeni dollárt adnak. Az Indiana Egyetem közgazdásza, Edward Castronova kétszázmillió és egymilliárd dollárosra becsüli a virtuális világok gazdaságát, más elemzők szerint az összeg közelebb van a kétmilliárd dollárhoz. Az Egyesült Államok kongresszusának gazdasági bizottsága most azon dolgozik, hogy meghatározza, milyen adópolitikát folytasson a virtuális világokban, elsősorban a Second Life-ban. A Reuters szerint bizonyos adózási szabályok máris vonatkoznak a virtuális világokban tevékenykedő tömegekre: aki például a bitekből felhalmozott vagyonát valós pénzre váltja, köteles a jövedelmet az amerikai adóhivatalnál bejelenteni.

Szexragadozó A Wired egyik szerkesztője, Kevin Poulsen írta azt a programot, amelynek segítségével a New York állambeli Suffolk megye rendőrsége elfogott egy szexuális ragadozót a népszerű közösségi szájton, a Myspace-en - adta hírül az Index. Az 1000 soros, Perlben írt program a szájt felhasználói profiljai között keresi a rendőrségi adatbázisokban már szereplő szexuális bűnözőket. A szkript a 39 éves Andrew Lubrano mellett több mint 700 regisztrált bűnöző nevét találta meg a Myspace-en. Lubrano, akit többször ítéltek már el kisgyerekek molesztálásáért, tizenéves fiúkból álló ismeretségi kört épített ki magának a szájton. A Myspace korábban azt nyilatkozta, lehetetlen Poulsenéhez hasonló programot készíteni - a cég inkább e-mailes adatbázis segítségével tartaná távol a bűnözőket a közösségtől.

Napenergia Bázelből útnak indult a Sun21 nevű, kizárólag napenergiával hajtott motoros katamarán, hogy néhány hét alatt New Yorkba érjen. Ez az első eset, hogy egy olyan hajóval kísérlik meg az átkelést az Atlanti-óceánon, amely nem visz magával egy csepp üzemanyagot sem, és kizárólag a nap ereje hajtja az elektromos motorokat. A projekt vezetője, Martin Vosseler svájci orvos úgy véli: a Sun21-nek be kell bizonyítania, hogy a Föld környezetének és klímájának védelme a létező legfontosabb feladatok egyike az emberek számára. A hajó maga 14 méter hosszú, kb. 6 méter széles katamarán, a két úszó test között szerelték fel a 60 négyzetméteres tetőt, amely napelemekből áll, és amely ellátja energiával a két motort. A hajó építői szerint a motorok egyenként annyi energiát használnak, amennyivel négy kávéfőző működik. A Sun21 éjszaka és ködben is képes haladni, átlagsebessége 5-6 csomó, vagyis óránként mintegy 10-12 kilométer. Ilyen sebességgel haladnak a tengeren a vitorlások is.

Szociopaták Német felmérések szerint a lakosság mintegy 5 százaléka úgynevezett diszociális személyiség, más szóval szociopata. A szociopaták legnagyobb problémája, hogy nem tudják magukat különféle szerepekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek ellenére általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel, csak hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket, impulzívak és felelőtlenek. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni. Jürgen Müller, a müncheni egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?