cyberhírek

  • .
  • 2006. november 23.

Tudomány

cyberhírek

Időjós MSN Direct adatszolgáltatással felszerelt kávégépet dobott piacra egy cég: a kétszáz dolláros kávéfőző FM rádióvevő segítségével tölti le az időjárási adatokat, így előre meg tudja mondani, hogy a következő órákban mire számíthat a felhasználó.

Borat Bár a filmet nem fogják bemutatni Kazahsztánban, a helyi hírügynökség weboldala extrém népszerűségnek örvend a Borat-film premierje óta. Korábban kazah politikusok élesen bírálták a hazájukból gúnyt űző filmet.

Madárinfluenza Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült három, madárinfluenzában megbetegedett személyből olyan H5N1 vírusokat izolálni, amelyek képesek mind madár, mind humán típusú víruskötő helyekhez kapcsolódni. A H5N1 vírus genetikai anyagának folyamatos változtatásával képes olyan variánsok létrehozására, amelyek jól kötődnek emberi sejtekhez is.

Kapszaicin Egy nyugat-indiai tarantella pók csípésének mérge ugyanazokat a receptorokat ingerli, mint a paprika csípős ízét adó kapszaicin - állapították meg amerikai kutatók. Valószínűleg más pókfajok is a csípős ízt kihasználva fogják meg zsákmányukat, vagy riasztják el a többi ragadozót.

Sms-szleng Lol, imho, l8r - az új-zélandi dolgozatokban jövőre hivatalosan is megjelenhetnek az SMS-használat nyomán kialakult rövidítések, bár a könnyebb és jobb megértés érdekében az oktatási hatóság továbbra is a "teljes angol" használatát ajánlja a diákoknak.

Fájdalomcsillapító A morfiumnál hatszor hatékonyabb természetes fájdalomcsillapító anyagot azonosítottak az emberi nyálban francia kutatók: az egyelőre Opiorphinnak elnevezett anyag a morfiummal ellentétben nem okoz függőséget.

Alváshiány A krónikus alváshiány súlyos egészségkárosodáshoz vezethet, állapították meg amerikai kutatók nagy népességen végzett vizsgálataik alapján. A hét óránál kevesebb pihenés olyan betegségekre tesz hajlamossá, mint az elhízás, a cukorbaj, a szív- és érrendszeri kórok, valamint a depresszió.

Mobilsugárzás elleni tapéta A mobiltelefon és a radarok rádiósugárzása ellen védelmet nyújtó tapétát fejlesztettek ki a németországi Ilmenau műegyetemének kutatói, ezzel komoly lépést téve az "elektromos szmog" csökkentése érdekében. A fejlesztők szerint elsősorban sugárzásra érzékeny, alvászavarokkal küzdő emberek számára lehet fontos a várhatóan néhány éven belül kapható új tapéta, amellyel a hálószobát gyakorlatilag leárnyékolják a magas frekvenciájú elektromágneses mezőkkel szemben. A több mint húszévi kutatással kifejlesztett találmány lényege egy mágneses por, amely vasat, kobaltot és titánt is tartalmaz, az egy gigahertz feletti frekvenciatartományban a sugarak 90-99 százalékát semlegesíti. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy olyan hálószoba, amely ezzel a tapétával van borítva, sugárzásmentes övezetté válik, onnan és oda mobiltelefonálni nem lehet. Tudományosan még nem bizonyított, hogy milyen mértékben terhelik az emberi szervezetet az elektromágneses mezők, de tény, hogy sokan fordulnak orvoshoz alvási zavarokra, rossz közérzetre vagy emlékezetkiesésre panaszkodva, és ezek a problémák az esetek egy részében a mobilkommunikációra vezethetők vissza.

Halasztott Mars-expedíció Az Európai Ûrhivatal, az ESA két évvel elhalasztotta az ExoMars nevű Mars-misszió startját. Könnyen lehet, hogy újratervezik a küldetést, 300 millió euróval növelve a költségeket - adta hírül az Index. Az ESA Mars-járóját hordozó rakéta eredetileg 2011 májusa és júniusa között indult volna útnak, de az új tervek szerint a kilövésre csak 2013 decemberében vagy 2014 januárjában kerülhet sor. A szerkezet 2014 júniusa és szeptembere között érkezik majd a vörös bolygóhoz. A 2011-es startnak az lett volna az egyik hátulütője, hogy a járműnek két évig az űrben, a kozmikus sugárzásnak kitéve kellett volna várakoznia. Ugyanakkor még mindig vitatott, milyen rakétával küldjék útjára a Mars-járót. Eredetileg egy Bajkonurból induló Szojuz-Fregat rakéta szállította volna az önjáró szondát. Ez a megoldás azonban igen szűkre szabta volna a szerkezetre szerelhető tudományos eszközök tömegét: a Mars-járó mindössze 8 kilogrammnyi felszereléssel gördülhetett volna a bolygó talajára, ennyibe pedig a tudósok szerint nem férnek bele a legszükségesebb laboratóriumi eszközök. A szükségesnek vélt 13-15 kilónyi műszert a francia Ariane-5 rakétával lehetne felküldeni, a rakétacsere viszont 500 millió euróról 800 millióra növelné a misszió költségvetését.

Magyar klónegér A Gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban Magyarországon először állítottak elő sikerrel testi sejtből klónozott állatot. Dinnyés András professzor több mint húszfős csapatával három éve dolgozott a projekten, melyet európai uniós és a Wellcome Trusttól származó támogatásokból, valamint hazai pályázatokból finanszíroztak. A kísérlet során az egérpetesejt magját egy másik egyed petesejtje körül található, úgynevezett kumulusz sejtből származó sejtmaggal helyettesítették. Ebből született az első magyar klónozott állat, amelyet Dinnyés professzor "Klonilla" névre keresztelt. A klónegér fontos lépés a transzgenikus egerek, nyulak és más állatfajok előállításában: a klónozott állatokban egy-egy gén célzott megváltoztatásával a kutatók közelebb kerülhetnek a különféle betegségeket kiváltó genetikai okok jobb megértéséhez. A magyar kutatók először jelzőgénekkel ellenőrzik majd, hogy mennyire működik a technológia, majd egyes betegségekhez tartozó géneket vizsgálnak. "A klónkísérletek abban segítenek, hogy megértsük a betegségek genetikai okát, és több támpontot kapjunk, hogyan lehet ezeket gyógyítani, szűrni, és hogy kik a veszélyeztetettek" - nyilatkozta az Indexnek Dinnyés professzor.

Wikipedia Kínában Egy hónappal azután, hogy a kínai hatóságok feloldották a Wikipedia angol nyelvű weboldalának tiltását, az online enciklopédia kínai nyelvű tartalmainak a többségét is elérhetővé tették - adta hírül az Index a New York Times nyomán. Így nemcsak több tíz millió kínai olvasója lehet a honlapnak, de jelentősen megnőhet a tartalomfeltöltők száma is. A kínai Wikipedián már százezer cikk van. Az olyan óriáscégekkel ellentétben, mint a Yahoo és a Google, a nonprofit Wikipedia sohasem egyezett bele abba, hogy a kínai hatóságokkal együttműködve blokkoljon bizonyos tartalmakat. A kínai politikai vezetés 2005 októbere óta tiltotta a Wikipedia kínai és angol nyelvű változatának elérését. A tilalom feloldását nem indokolták.

Figyelmébe ajánljuk