Tartalom

Narancs XVIII. évf. 47. szám (2006-11-23)

Publicisztika

Publicisztika

Rongyos gúnyán aranypityke (Elszórt uniós források)

Hogy pontosan mit is rejt a növényökológiai bemutatókert vagy az ökoturisztikai beruházás fogalma, azt a gazda honlapjáról (www.korosoknaturpark.hu) sem tudtam meg. Azt viszont tábla hirdeti, hogy a beruházás kezdete az idén júliusban volt, a befejezés novemberben. Mindez Gyula belterületén, a Csigakertben, a Regionális Fejlesztés Operatív Programja keretében, a Nemzeti Fejlesztési Terv pénzéből, az Európai Unió társfinanszírozásával - 171 millió forintból.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Segítség!

Molnár Lajos tudta, hogy nem lesz egy popikon, ha elfoglalja a miniszteri széket, de nem biztos, hogy ennyire meg kéne nehezítenie a saját dolgát.

A szerk.

A szerk.

Díszlövések nekifutásból

Meghalt a focista. A leghíresebb, legjobbként számon tartott magyar labdarúgó, Puskás Öcsi. Minden tiszteletünk az övé, kiemelt felületünkön, a címlapon búcsúzunk tőle. Hogy hogyan gondolunk rá, arról lapunk beltestében számolunk be - soha nem felejtjük, bár csupán pár rossz minőségű felvételen láthattuk. Szeretni őt: egyik fontos örökségünk - ránk hagyták apáink, öregapáink.

Külpol

Új szocialista elnökjelölt Franciaországban

Külpol

Ségozy és Sarkolene

A múlt csütörtökön a francia Szocialista Párt (PS) tagsága eldöntötte, hogy kit indít a jövő áprilisi köztársaságielnök-választáson. Ségoléne Royal lesz az első nő, aki komoly eséllyel pályázhat e tisztre. A fanyalgók szerint a választókért folytatott csatában lassan feloldódnak az ideológiai különbségek.

Belpol

Belpol

Ordasok közt: A "tudós"

Hírt adott a sajtó arról, hogy a közismert antiszemita publicista, a Ku-Klux-Klan volt vezetője, David Duke könyvének megjelenése alkalmából Magyarországra látogatott.

Belpol

"Akkor tüntetünk" (Kovách Eszter, Az Utca Embere hálózat aktivistája)

Múlt pénteken már hat hazai nagyvárosban szerveztek a hajléktalanprobléma kapcsán több empátiát, megelőzést sürgető Szolidaritás Éjszakája rendezvényt (lásd: Egy falat, egy korty, Magyar Narancs, 2005. november 24.). A megoldási javaslataival három éve demonstráló ötletgazdával, Az Utca Embere hálózat aktivistájával a Nyugati aluljáróban beszélgettünk.

Belpol

Fidesz-kongresszus előtt: Ellenőrző állomás

Orbán Viktor egyszerre tartaná nyomás alatt a kormányoldalt és centralizálná tovább saját pártját a Fidesz győri kongresszusán. Az ellenzéki vezér nem tett le a korai kormányváltásról - minimum a miniszterelnök-cseréről -, ám ezek bármelyikét csak tavaszra várja. Megszilárdult pozíciójában központilag irányítaná a fideszes önkormányzatokat is.

Belpol

Miskolci életképek: Sorsod Borsod

Hogy Miskolc - mint Móricz írta - a legnagyobb jövőjű város-e, azt még nem tudhatjuk, ám annyi valószínű, hogy a leg-nagyobb hírű - hatvan éve folyton benne van a híradóban. A háború után a vas- és acélgyártás fellegváraként mutogatták, aztán a bomló szocializmus végtermékeként, majd volt egy kis csönd, mostanában pedig Segalokról, Boniésklájdokról, fesztiválokról, jégesőről, tornádóról, vízszennyezésről és nanotechnológiáról szólnak a hírek.

Belpol

Újabb fejlemények a gyulai adatbázisügyben: Elvarratlan szálak

Két szálon fut a tavaszi parlamenti választások előtt nagy visszhangot keltett gyulai adatbázisügy. Az ügyben az Országos Választási Bizottság (OVB) hivatalból büntetőfeljelentést tett a rendőrségen, másrészt Tóth Imre, a választáson vesztes fideszes képviselő jó hírneve megsértése miatt polgári pert kezdeményezett.

Belpol

Egy különösen veszélyes elítélt: Nem történt szabálytalanság

Miután a hivatalos vizsgálatok nem állapítottak meg szabálytalanságot, szinte az összes hazai jogvédő szervezetet megkereste panaszával Engel Zoltán. A Magyar Helsinki Bizottság (MHB) vizsgálata szerint a szegedi börtönben fogva tartott mozgáskorlátozott elítélt körülményei erősen kifogásolhatók, személyiségi jogait folyamatosan megsértik. Ezért az MHB a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért.

Film

Film

Leforgatjuk az egész világot (Kisfaludy András dokumentumfilm-rendező, a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesületének ügyvezető alelnöke)

1956-os dokumentumfilmekből és filmdokumentumokból szervez fesztivált a Magyar Dokumentumfilm Rendezők Egyesülete (MADE). A háromnapos esemény fővédnökségét és megnyitását Sólyom László vállalta; a versenyprogramban hazai dokuk mérkőznek, de lesznek korabeli magyar és külföldi tekercsek is. Egymás mellett láthatjuk majd ugyanazt az anyagot nyers alakban, megszerkesztett változatban és az "ellenforradalmat leleplező" kádári propagandaműként.

Zene

Zene

C'est la mort - Racine: Phaedra (színház)

Az antik drámakincs színházi "megzenésítésére" valahogy nem cuppan tömegesen a közönség - nem is egészen igaz, lásd a katonás Médeát meg a nemzetis Oidipuszt -, a klasszicista reprízre még kevésbé, és ezt mind nagyon-nagyon rosszul teszi.

Zene

Magántörténelem - Szántó Miklós: Életutam hét rendszerváltáson át (könyv)

"Sorsfordulatokban, kegyetlen csatákban, egyetértést nem ismerő meghasonlásokban, még béke idején is szörnyű eseményekben gazdag kor megírására vállalkozom" - olvashatjuk a témamegjelölést a szikár Tacitusnál, s e krudélisen találó mondat jószerével minden történeti munka és memoár elé is odabiggyeszthető lenne, ami csak a XX. századi magyar históriát tárgyazza.

Trafik
Tudomány

Tudomány

Génkezelt növények: Jogos önvédelem?

Hiába minden, a világ láthatóan túllépett a növénynemesítés viccekben is megénekelt, primitív, micsurini szintjén - a mai génmanipulációs technikákkal látszólag bármit csinálhatunk a genetikai örökítőanyaggal. Hogy hasznunkra vagy inkább kárunkra - hát hamarost kiderül.

Lélek

Lélek

A hiányzó történet (Puskás Ferenc halálára)

Valami még hiányzik. Talán tényleg a berni lesgólját kellett volna megadni, néhány perccel a vége előtt, megfordítva a meccset, ahogy Esterházy írja. A filmfelvételen ott állna Szepesi mikrofonja előtt az előre egyeztetett nyilatkozattal, mint '52-ben, az olimpiai győzelem után. A fényképen pedig Fritz Walter jönne jobbról, nyújtaná a kezét.