cyberhírek

  • .
  • 2003. július 31.

Tudomány

cyberhírek

SMS-válás Malajzia vallásügyi kormánytanácsadójának egy precedensértékű ügyben hozott döntése szerint a férfiak mobiltelefonról küldött rövid szöveges üzenetben is elválhatnak feleségüktől, feltéve, hogy az üzenet egyértelmű. Az iszlám törvényei szerint ugyanis a férfiak mindössze a "talak" (elválok tőled) szó háromszori kimondásával elválhatnak nejüktől.

Tajkonauta Kínai illetékesek szerint már idén októberben elindulhat az első kínai űrhajós a világűrbe, kínai hordozórakétával és űrhajóval. Ezzel a világ legnépesebb országa a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok után a harmadik olyan állam lehet, amely önerőből juttatott embert a világűrbe.

Lignitbánya Egy Szombathely mellé tervezett szénerőmű ellen tiltakozik a Greenpeace. A környezetvédők szerint az erőműhöz kapcsolódó lignitbánya nem csupán komoly sebet ejtene a vasi tájon, de a széntüzelésű erőmű jelentős légszennyezést is okozna. A Greenpeace közleményében a tiszta, megújuló energiaforrások használatára hívja fel a beruházók és a hatóságok figyelmét.

Nyelvátültetés Osztrák orvosoknak a világon elsőként sikerült egy 42 éves rákos betegnél átültetéssel pótolni a rosszindulatú daganat miatt eltávolított nyelvet. A bécsi általános kórház hétfői közleménye szerint a beteg a kezelési lehetőségek ismertetése után a transzplantáció mellett döntött.

Leszokás Már négy héttel a leszokás után jelentősen csökken a műtétek utáni sebfertőzések kockázata - állítják dán kutatók. A vizsgálatban részt vevő önkéntesek bőrén az orvosok apró bemetszéseket ejtettek, és figyelték, hogyan gyógyulnak a sebek. A sebek a dohányosok 12 százalékánál fertőződtek el, a nemdohányzók esetében ez az arány több mint 2 százalékkal kisebb volt.

Kiszáradás A világ negyedik legnagyobb tava, a kazah-üzbég határon fekvő Aral-tó már 15 év múlva eltűnhet a moszkvai oceanográfiai intézet kutatócsoportja szerint. Az egykor 65 méter átlagos mélységű sós vizű tó 2002-ben már csak 30,5 mély volt, sótartalma immár 2,4-szer magasabb a tengerekénél. A kiszáradás fő oka az, hogy a tavat tápláló folyók vizét öntözési célokra elvezetik.

Késik a Doom 3 Az id Software (www.idsoftware.com) játékait forgalmazó Activision bejelentette, hogy ebben az évben nem készül el a Doom folytatása, a rajongók tízezrei által várt harmadik kiadás. Egy évtizeddel ezelőtt a Doom egyedülálló grafikája - amelyet John Carmack dizájnguru készített - tejesen megváltoztatta a számítógépes játékok világát, írta az Index a Yahoo News nyomán. Az id Software által fejlesztett játéksorozatok - a Doom és a Quake - minden egyes része hatalmas sikereket ért el, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy már most óriási felhajtás előzi meg a Doom 3 megjelenését. Az id Software híres arról, hogy nem ad ki félkész terméket a kezei közül, ugyanakkor a Doom III demováltozatának kalózmásolata már tavaly novemberben feltűnt az interneten. Hasonlóan járt a legendás játékfejlesztő csapat a Quake folytatásával is: bár a Quake 4 megjelenése is csak 2004-ben várható, néhány szigorúan titkos vázlat és nagy felbontású renderelt kép már felkerült az internetre.

Büntet a versenyhivatal Hazai viszonylatban példátlan nagyságú, precedensértékű, ám az előirányzottnál jóval alacsonyabb bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa hétfőn: "versenytorzítás" miatt a Westel Mobil Távközlési Rt.-t 210 millió, a Pannon GSM Távközlési Rt.-t pedig 150 millió forint bírsággal sújtották. Az eljárás 2002 elején indult az akkor működő négy hazai mobilszolgáltató és a Matáv ellen, jogsértést a négy mobilszolgáltatónál állapítottak meg. A Pannon és a Westel bíróságon támadja meg a Versenytanács határozatát - adta hírül az Index. A társaságok kérhetik a bíróságtól a bírság megfizetésének felfüggesztését a jogerős ítéletig, ha a bíróság engedélyezi ezt, akkor egyelőre nem kell fizetniük. A GVH 2002 februárjában indított kartellgyanú miatt eljárást a telefontársaságok ellen, mivel felmerült, hogy a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg, ugyanakkor a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották. A versenytanács azt nem tudta bizonyítani, hogy a hálózati szerződések megkötése során a mobil-szolgáltatók összehangolták volna magatartásukat, ezért kartellezés helyett "versenytorzítás" miatt marasztalták el őket. Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt a múlt héten két kábeltévé-társaságot is elmarasztalt a GVH: a UPC Magyarország Kft. 40 millió forintos, az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. 8,5 millió forintos bírságot kapott. A Hírközlési Felügyelet (HÍF) Hírközlési Területi Hivatalának debreceni irodája a Magyar Posta Rt.-t sújtotta ötmillió forintos bírsággal, mivel a társaság a nem ajánlott küldeményekként továbbított leveleken, számlaleveleken folyamatosan nem tüntet fel dátumbélyegzőt.

Perel a Star Wars Kölyök Rémálommá vált a Star Wars Kölyök néven elhíresült kanadai tinédzser élete: a középiskolás fiú annyira kikészült az emberek zaklatásától és gúnyolódásától, hogy kibukott az iskolából, és most pszichiátriai kezelésekre kell járnia. A szülei százhatvanezer dolláros, több mint 37 millió forintos kártérítést követelnek a videót bedigitalizáló gyermekek családjától. Az elhíresült felvételen a kissé túlsúlyos Ghyslain Raza egy seprűnyéllel utánozza a jedik mozdulatait. A kétperces film egyértelműen nem a nyilvánosság számára készült, a fiú iskolatársai azonban bedigitalizálták, és feltöltötték a Kazaa (www.kazaa.com) fájlcserélő hálózatra. A fájl két hét alatt az egész világot bejárta, és az emberek jót mulathattak rajta. Április végén a videónak egy szerkesztett változata is megjelent, az eredeti ekkor egészült ki különleges hang- és fényhatásokkal, például a kard vibráló fénycsóvájával. A neten több mint tizenhatezer ember írta alá azt a követelést, hogy Ghyslain kapjon szerepet a Star Wars következő epizódjában.

Pusztít a meteorit Egy nagyméretű meteorit egy egész erdőséget letarolt a Bajkál-tó mentén tavaly szeptemberben, jelentette be a múlt héten moszkvai sajtóértekezletén egy orosz kutatócsoport vezetője. A meteorit, még mielőtt Irkutszktól északkeletre egy dombos, erdős vidéken a talajba vágódott volna, felrobbant, és a hatalmas lökéshullám a fákat derékban kettétörte egy mintegy száz négyzetkilométeres területen. A darabokra szakadt égitest krátereket vájt a földbe. A kutatók - akik májusban a helyszínen videofelvételeket is készítettek - húsz darabot számláltak össze. A legnagyobb kráter átmerője húsz méter. A becslések szerint a robbanás ereje egy közepes atombomba detonációjával ért fel, és - hasonlóan a nukleáris robbanáshoz - nemcsak lökés-, hanem hőhullám is kísérte a jelenséget. Erre utal, hogy a fák többségének törzse és lombozata elüszkösödött.

Figyelmébe ajánljuk