cyberhírek

  • .
  • 2007. június 28.

Tudomány

cyberhírek
HÕSÉGREKORD A Berni Egyetem kutatói szerint utoljára 1289-ben volt olyan meleg az őszi- téli időszak, mint 2006-ban. A kutatók szerint 1289 kiugróan magas hőmérsékleti értékei egy hatalmas trópusi vulkánkitörésnek voltak köszönhetők, a tavalyi időszak rekordját a Nyugat-Afrika felől felfelé áramló meleg levegő okozta.

HACKERTÁMADÁS Több mint ezer számítógépet kellett a Pentagonban időlegesen leválasztani az internetről, miután hackerek bejutottak az amerikai védelmi minisztérium levelezőrendszerébe. A Pentagon szóvivője súlyosnak minősítette a helyzetet, bár titkos információkhoz nem jutottak hozzá a támadók.

CSILLAGREZERVÁTUM A Zselici Tájvédelmi Körzetben létrehozzák a Csillagos Égbolt Rezervátumot, ahonnan a csillagászok zavartalan körülmények között figyelhetik majd az égboltot. Európában ez lehet az első ilyen megfigyelőhely.

MAMUTÖLÕ Alaszkában olyan farkasok maradványaira bukkantak amerikai kutatók, amelyek képesek voltak a mamutokat is elpusztítani. A robusztus állatok 12 ezer évvel ezelőtt haltak ki, körülbelül akkor, amikor elfogytak a számukra táplálékul szolgáló mamutok és bölények.

MARS-UTAZÁS Szimulált Mars-utazáshoz keres önkénteseket az európai űrügynökség, az ESA. A Mars 500 nevű projektbe októberig lehet jelentkezni, a tizenkét kiválasztott 520 napig, vagyis szűk másfél évig él majd Moszkva mellett, egy kutatólaborban felállított, 200 négyzetméteres fémtartályban.

KVANTUMSZÁMÍTÓGÉP A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói olyan eszközt konstruáltak, amely képes több száz atomot tárolni egy háromdimenziós mátrixban, és mindegyiket külön számon tudja tartani. Az eredmény jelentős lépés a kvantumszámítógép fejlesztésében.

Férfi-fogamzásgátló A német Bayer-Schering gyógyszerkonszern nem kezdi el a férfiaknak szánt fogamzásgátló tabletta gyártását, annak ellenére, hogy az orvosi és gyógyszerészeti szempontból megbízható, semmilyen fizikai problémát nem okoz. A kísérletek sokkal inkább pszichológiai jellegű problémákat fedtek fel a szerrel kapcsolatban: az 1500 férfi bevonásával végzett kísérletek során az alanyok hangulatingadozásra panaszkodtak, extrém érzelmi csúcsokra és hullámvölgyekre, a szexuális érdeklődés szélsőséges változásaira. Érdekes módon azok a férfiak is ezeket a tüneteket mutatták, akik placebót, vagyis hatóanyag nélküli gyógyszert kaptak. A kutatók szerint a jelenségeket nem a szer okozta, hanem a fogamzásgátlás tényének lélektani hatásaiként jelentkeztek. A szer hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy gyakorlatilag a nullára csökkenti a spermiumok számát, ezzel átmenetileg nemzőképtelenné téve a férfit. A hímivarsejtek képződése három hónappal a tabletta szedésének abbahagyása után indul újra.

Új képek a Marsról A NASA legújabb Mars-szondája, a Mars Reconnaissance Orbiter a fedélzetén levő HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) kamerával minden eddiginél részletesebb, nagy felbontású képeket készített a vörös bolygó felszínéről - írta a hírek.csillagászat.hu portál a Science Daily nyomán. A képekből 1200-at most nyilvánosságra hoztak a NASA weboldalán (pds.jpl.nasa.gov). A szakemberek fokozott várakozással kezdtek az 1,7 terabájtnyi anyag elemzésének: egy-egy fotó hat kilométer széles területet mutat a bolygó felszínéből, a szonda 250-316 kilométeres keringési magasságából. A kamera a tervek szerint még legalább másfél évig dolgozik, a Mars felszínének egy százalékát fényképezi le. A kutatók szerint a felvételek fontos felfedezések százait rejthetik, amelyek felkutatásában a tudósok mellett most már az amatőr csillagászok közössége és a teljesen laikus képnézegetők is részt vehetnek. Az egyenként nagyjából egy gigabájt méretű képek tanulmányozásához egy speciális képkezelő szoftvert is közreadott a NASA.

Virtuális Róma Az örök város egykori mindennapjait kelti életre a világ legnagyobb, ókori várost modellező szimulációja - jelentették be a Virginia Egyetem szakértői. Walter Veltroni, Róma polgármestere ünnepélyes keretek között mutatta be a város által finanszírozott, tíz éve készülő"Újjászületett Róma" projekt első eredményét, amely a városatyák szerint forradalmasíthatja a turizmust. A szoftver Rómát i. sz. 320-ban, Nagy Constantinus uralma idején mutatja be, és a látogatók szinte az egész várost bejárhatják vele, sőt a harminc legfontosabb középületbe akár be is léphetnek. Mindez azonban csak az első lépés: a jövőben a város történetének szinte minden fontos időpontjáról digitális lenyomatot szeretnének készíteni a bronzkortól a gótok ellen vívott háborúkig - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál.

Klímaváltozás Környezetvédelmi szervezetek - többek között a Greenpeace és a Climate Justice Programme - petíciót adtak át az ENSZ kulturális szervezetének, az UNESCO-nak. A környezetvédők azt szeretnék, hogy az UNESCO-n belül működő Világörökség Bizottság is kiálljon a globális felmelegedésért leginkább felelős üvegházhatású gázok csökkentése mellett. A környezetvédők szerint a klímaváltozás a világörökségi helyszínekre is hatással van, és olyan világörökségek is pusztulnak, amelyek az UNESCO-nál nincsenek a veszélyeztetett helyszínek listáján - írta az Index a BBC nyomán. A tiltakozók hat helyszínt név szerint is megemlítettek: az ausztráliai Nagy-korallzátonyt, a nepáli Sagarmatha Nemzeti Parkot (ahol a Mount Everest is található), a Belizei korallzátonyt, a perui Huascaran Nemzeti Parkot, az amerikai-kanadai határon található Waterton-Glacier Nemzetközi Békeparkot és az ausztráliai Kék-hegységet. Az aláíró szervezetek úgy vélik, külön akciótervet és költségkeretet kellene létrehozni e hat helyszín megóvásáért. A petíciót olyan neves környezetvédők is támogatják, mint a Mount Everestet megmászó Sir Edmund Hillary és a BBC természetfilmese, Sir David Attenborough.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?