cyberhírek

  • .
  • 2007. június 21.

Tudomány

cyberhírek

ZOMBIGÉPEK Az FBI és az amerikai kormány adatai szerint több mint egymillió azoknak az internetre kapcsolt számítógépeknek a száma, amelyek fölött hackerek vették át az irányítást. Az amerikai hatóságok több, nagyüzemben dolgozó hackert le is tartóztattak, akik többek között kéretlen reklámlevelekkel árasztották el a netet a zombigépekről.

METANOLGAZDASÁG Kőolaj és földgáz után: A metanolgazdaság címmel magyarul is megjelent a magyar származású, Nobel-díjas Oláh György, Alain Goeppert és G. K. Surya Prakash közös könyve, amelyben arról írnak, hogy a klímaváltozásért és a globális felmelegedésért okolható szén-dioxidot hogyan lehet energiatermelésre használni.

ALZHEIMER Amerikai tudósok számításai szerint 2050-re a Föld lakosságának elöregedésével párhuzamosan százmillió fölé emelkedhet a világon az Alzheimer-kórban szenvedők száma.

FÁJLCSERE Perrel kényszerítené a filmipar a felhasználói adatok rögzítésére, illetve az adatok kiadására az egyik legnépszerűbb torrentkereső weboldalt. A TorrentSpy nem akarja átadni a kért információkat, mert ezzel megsértené az adatkezelési irányelveit, ezért megfellebbezi a bírósági döntést.

ÓRIÁS DINOSZAURUSZ Szokatlanul nagy szárnyas dinoszaurusz csontvázmaradványára bukkantak Kínában. A nyolc méter hosszú és kétembernyi magas tollas, csőrös, de repülni nem tudó dinó maradványaira Belső-Mongóliában, a kínai-mongol határon bukkantak.

ÖNGYÓGYÍTÁS Az Illinois Egyetem kutatói olyan műanyagot állítottak elő, amely az emberi bőr öngyógyító folyamatát, a hegesedést képes utánozni. Az anyagot ipari borításokban, például a repülőgép- és autóiparban használhatják, de az optika és az elektronika terén is jelentős potenciált látnak benne a kifejlesztői.

Vészhelyzet az űrállomáson Váratlan esemény zavarta meg a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) működését és az Atlantis űrsikló által felvitt napelemrendszer szerelését: meghibásodott a helyzetbeállításért felelős orosz számítógéprendszer - adta hírül az [origo]. Az első hiba még június 12-én jelentkezett egy orosz gyártmányú navigációs számítógépnél. Nem kizárt, hogy a meghibásodást az új amerikai napelem-szegmens felszerelése okozta, amit múlt hétfőn kezdett meg az űrrepülőgép legénysége. A jelenség további számítógépes hibák láncolatát indította el, amelynek eredményeként az ISS helyzetét stabilizáló giroszkóprendszer üzemképtelenné vált. A helyzetstabilizálást átmenetileg az Atlantis hajtóműveivel kell biztosítani. Az orosz számítógépek hibája miatt nemcsak a giroszkóprendszer állt le, hanem az Elektron nevű oxigéngenerátor és további berendezések is, a hiba futótűzként terjedt tova az űrállomáson, és egy hamis tűzriadót is eredményezett. A hiba okát nem sikerült kideríteni, de a helyzet azóta normalizálódott az ISS-en.

Civil űrverseny Az Európai Ûrügynökség iparági partnere, az EADS űripari vállalat bejelentette, hogy rövidesen civileknek is készít űrhajót, amely 100 kilométeres magasságba szállítja majd a fizetős vendégeket - adta hírül az Index a BBC nyomán. A gép hagyományos repülőtérről száll majd föl, hogy a röppálya csúcsán három-öt percen keresztül élvezhessék az utasok a súlytalanságot. A jegyek várhatóan 200 ezer euróba (ötvenmillió forintba) kerülnek majd, az első utazásra 2012-ben kerülhet sor. Az EADS Astrium nevű részlege foglalkozik a projekttel, az Astrium készíti az Ariane rakétákat is, ezek viszik fel a Föld körül keringő európai műholdak többségét. A tervezett űrrepülő hagyományos hajtóművekkel száll majd fel, ezek juttatják el 12 kilométeres magasságba. Itt kapcsolnak be a rakéták, amik 80 másodperc alatt 60 kilométerig viszik fel a járművet, majd az űrrepülő meghajtás nélkül eléri a 100 kilométeres magasságot. A teljes utazás másfél órán keresztül tart majd. Az űrrepülőn négy személynek lesz majd hely, akik a csúcsmagasság elérése után szabadon lebeghetnek a fülkében. Az Astrium gépe csak távolról emlékeztet a Virgin Galactic korábban bejelentett civil űrrepülőjére, a felkínált utazás viszont lényegében ugyanaz. Az EADS a gép kifejlesztésére egymilliárd eurót szán, a munkát 2008-ban akarják elkezdeni, 2012-ben pedig megkezdenék a menetrendszerű utazásokat.

Környezetkímélő számítógép 2008 végén egymilliárd személyi számítógép üzemel majd a Földön, 2015-re pedig ez a szám megduplázódhat - derül ki a Forrester Research friss tanulmányából. Mindeközben a számítástechnikai ipar ma évi 35 millió tonna szén-dioxiddal szennyezi Földünk légterét (ez több, mint a repülőgépipar kibocsátása), és millió tonnaszám ontja a veszélyes hulladékot a kidobott számítógépekkel. Miután egy brit közvélemény-kutatásból kiderült, hogy az emberek hajlandók volnának többet fizetni a környezetkímélő számítógépekért, a Green Shift nevű cég olyan "zöldpécék" piacra dobását tervezi, amelyekhez a szokásosnál 75 százalékkal kevesebb veszélyes anyagot használnak fel, az energiafogyasztásuk pedig a töredéke a mai gépekének. Egy átlagos PC-ben az elektromos energia fele még azelőtt elvész és hővé válik, mielőtt hasznosíthatná a számítógép, de szerverek esetében is 30 százalék körüli ez az arány - derült ki az Intel és a Google által alapított Climate Savers Computing Initiative tanulmányából. Hatékonyabb, modernebb alkatrészek használatával a tápegységekben elvesztegetett energia aránya tíz százalék körülire csökkenthető. A tápegységek cseréje és a számítógép működésének optimalizálása egyharmadára csökkentheti az áramfogyasztást, ami az összes PC-re vetítve éves szinten 71 milliárd kilowattóra energia megtakarítását jelentené. Ennyi elektromos energia megtermelése ma 54 millió tonna szén-dioxid légkörbe juttatásával jár.

Figyelmébe ajánljuk