cyberhírek

  • .
  • 2007. július 12.

Tudomány

cyberhírek

PELENKAZÁN Egy német alapítvány olyan kazánt fejlesztetett ki, amely használt pelenkával működik. A Pelenka Williben évente ötezer tonna, biomasszával töltött pelenkát lehet eltüzelni.

ÕSBÁLNA Japán kutatók egy legalább ötmillió éves bálna maradványaira bukkantak. Ez az eddig megtalált legkorábbi lelete a tengeri emlősnek. Az eddig ismert legkorábbi simabálna négymillió évvel ezelőtt élt, és Olaszország partjainál pusztult el.

VILLANYSZÁMLA A világítást és a konyhai gépeket megelőzve a síkképernyős tévék, számítógépek és más szórakoztató elektronikai eszközök lépnek elő egy átlagos háztartás legnagyobb energiafogyasztóivá 2020-ra - derül ki a brit Energy Saving Trust környezetvédő szervezet tanulmányából.

ROSSZINDULAT A Sophos internetbiztonsággal foglalkozó cég tanulmánya szerint egy átlagos napon közel 30 ezer rosszindulatú, vírusokat terjesztő weboldal születik az interneten. Áprilisban még csak napi ötezer volt ez a szám.

FELJELENTÕ Akár egymillió dollár is ütheti a markát a BSA nyári kampányában annak, aki feljelent egy céget illegális szoftverhasználat miatt. Az akció csak az USA tíz államában fut, a jutalom kifizetésének feltétele, hogy a céget legalább 15 milliós büntetésre ítélje a bíróság.

ALLERGIA A brit élelmiszer-kutató intézet munkatársai egerekben azonosították azt a molekulát, ami meggátolja az allergiás tünetek kialakulását. A túlérzékeny példányokban a sejtek nem termeltek interleukin-12-t, ami normális esetben kontroll alatt tartja az immunreakciókat.

SÍKOSÍTÓ Az amerikai Nemzeti Rák Intézet munkatársai egérkísérleteik során arra a következtetésre jutottak, hogy a síkosítók használata csökkentheti a humán papillomavírussal (HPV) történő fertőződés veszélyét.

GOOGLE EARTH CIVILEKNEK Több száz millió Google Earth-felhasználóhoz juttatná el a környezetvédő és humanitárius civil szervezetek üzenetét a Google új alkalmazása, az Outreach (google.com/earth/outreach/). A műholdas térképbe illesztett figyelemfelkeltő táblákkal és tájékoztató anyagokkal a szervezetek hatékonyabban, a virtuális helyszínen tudják demonstrálni a távoli országokban zajló folyamatokat. Az amerikai Holocaust Memorial Museum például a darfuri népirtást bemutató összeállítást helyezett el a Google Earthben, melyből kiderül: az elmúlt négy év során több mint 300 ezer ember halt meg és 2,5 millió ember vált hajléktalanná a szudáni polgárháborúban. A Jane Goodall Institute vizualizációja a tanzániai Gombe Nemzeti Parkba kalauzolja a felhasználókat, ahol az erdőirtás fenyegeti a csimpánzokat. A Sierra Club nevű környezetvédelmi szervezet az alaszkai olaj- és gázkitermelés természetpusztító hatását demonstrálja. A Google szerint ezek a vizualizációk bevonják a felhasználókat, és támogatást hoznak a nonprofit szervezeteknek.

ROSWELL: 60 Meglepő fordulat borzolja a kedélyeket ufóügyben a roswelli incidens hatvanadik évfordulóján: egy évvel a halála után nyilvánosságra hozták Walter Haut hadnagy, a maradványokat begyűjtő katonai bázis sajtókapcsolatokért felelős tisztjének esküvel alátámasztott, letétbe helyezett nyilatkozatát, mely szerint nem igaz a meteorológiai kutatóballonról szóló fedősztori, amelyet elöljárói megbízásából fabrikált. 1947. július 2-án "azonosíthatatlan repülő tárgy" zuhant le az új-mexikói Roswell közelében - az amerikai hadsereg előbb elismerte a korábban pilóták által is megfigyelt repülő csészealjak létét és hogy az egyik lezuhant Roswellben, majd egy nappal később már azt állították, hogy csak egy meteorológiai kutatóballon roncsaira bukkantak. Haut most nyilvánosságra került nyilatkozatában az áll, hogy egy tojás alakú, nagyjából 4 méter hosszú és 2 méter széles fémtárgyat látott, alatta ponyvával letakart, nem emberi testek feküdtek. Haut szerint nem egy, hanem két "helyszín" létezett Roswellben, katonai szakértők hónapokig gyűjtötték a maradványokat, amelyeket ő maga is földönkívüli eredetűnek tartott. Az amerikai hadsereg utoljára 1994-ben nyilatkozott a kérdésről, ekkor azt állította, hogy a mexikói sivatagban szigorúan titkos katonai kísérlet zajlott, melynek során a szovjet atomkísérletek nyomai után kutatva speciális ballonokkal tanulmányozták a felső atmoszférát, a helyiek által földönkívülieknek vélt alacsony szürke testek próbababák lehettek. Az elmúlt hatvan évben a roswelli incidens az ufókultusz egyik legnagyobb hatású mítoszává nőtte ki magát - az egykori katonai támaszpontot már bezárták, az új-mexikói kisváros pedig ufóturizmusból tartja fent magát, a múlt héten négynapos fesztivállal ünnepelték az évfordulót.

VILÁGÍTÓ FELHÕK Mind ez ideig csak elvétve érkeztek hazai megfigyelések a nyári időszakban kora este vagy hajnalban látható világító felhőkről. Idén júniusban azonban megszaporodtak Magyarország felett a világító felhők, ami a globális felmelegedés újabb jele lehet - adta hírül a hirek.csillagaszat.hu portál. A világító felhőket 1885 óta tartja számon a tudomány, ma már tudjuk, hogy ezek a szokatlanul nagy, mintegy 80 kilométeres légköri magasságban elhelyezkedő, nagy kiterjedésű felhők ritkásan elhelyezkedő jégtűkből állnak. Ezek a jégkristályok még akkor is visszaverik a Nap fényét, amikor az már mélyen a horizont alatt van. Kiterjedésük több tízezer négyzetkilométer is lehet, azonban ritka szerkezetüknek köszönhetően össztömegük csak néhány kilogramm vízjégnek felel meg, emiatt a fényesebb csillagok fénye akadály nélkül áthalad rajtuk. A világító felhők vendégjárása Magyarországon június közepén kezdődött, a Magyar Csillagászati Egyesület észlelői többször is lencsevégre kapták a jelenséget (képünkön Berkó Ernő felvétele Ludányhalászi határából június 24-én, hajnalban). Idén először Veres Viktor magyar fotósnak sikerült megörökítenie a jelenséget, Budapest felett készült képeit a NASA is tanulmányozza, illusztrációs célokat is szolgálnak majd az AIM (Aeronomy of Ice in Mesosphere) nevű műhold kutatásaihoz. Az AIM műhold a sarkvidékek felett kutat világító felhők után.

Figyelmébe ajánljuk