cyberhírek

  • .
  • 2007. augusztus 30.

Tudomány

cyberhírek

GOOGLE SKY A NASA, a Hubble űrteleszkóp, a kaliforniai Palomar obszervatórium és még öt nagy csillagvizsgáló felvételeinek felhasználásával űrfotókkal bővítette kínálatát a Google Earth, melyben ezentúl a földfelszín műholdas felvételein túl egymillió csillagot és 200 millió galaxist is megjeleníthetünk.

PORNÓSZÛRÕ Egy 16 éves ausztrál felhasználó feltörte a 84 millió dollárból kifejlesztett internetes pornószűrőt, amely az ausztrál szövetségi kormány megrendelésére készült. Az ausztrál kormány az internetszolgáltatókat is kötelezte a szűrő telepítésére.

ÁRAMFORRÁS Cukorral működő, könnyen lebomló természetes anyagokkal burkolt akkumulátort fejlesztett a Sony hordozható eszközök számára. A szerkezetbe öntött cukorszirupot enzimek dolgozzák fel.

CSÚCSSEBESSÉG A University of Manchester őslénykutatói dinoszauruszfajok mozgását modellezték számítógépen, és kiszámolták, mennyi lehetett az egyes alfajok futási sebessége. A dinók királyának tartott T-Rex a kutatás szerint 8 m/s sebességet tudott elérni.

ÕSHACKER Szívinfarktus végzett minneapolisi otthonában a világ egyik első hackerével, Josef Carl Engressia Jr.-ral, aki egyetemista korában jött rá, hogyan lehet különböző frekvencián megszólaltatott sípokkal megtéveszteni a telefonközpontokat és ingyenes távolsági hívásokat bonyolítani.

YOUTUBE Megjelentek az első reklámok a Google tulajdonába került YouTube videomegosztóra feltöltött mozgóképekben: a vállalat egyelőre még csak teszteli a hirdetési lehetőségeket, igyekeztek olyan típusú reklámokat kidolgozni, amelyek a lehető legkevésbé zavarják a felhasználókat.

ÚJ GENERÁCIÓ A japán távközlési miniszter bejelentette, hogy az ország egy új generációs, a jelenleginél gyorsabb és megbízhatóbb internethálózat fejlesztésébe vág bele, amelynek kereskedelmi bevezetése 2020 tájékán várható.

MARS-TÁBOR Véget ért a Mars Society száznapos szimulációja, melynek során kilenc önkéntes kutató Kanada sarkköri területein a marsi körülményekhez hasonló környezetben élt és dolgozott. Az Északi-sarktól 900 mérföldre fekvő hideg és száraz Devon-szigeten elvégzett kísérletben a földön kívüli felfedezőmunka folyamatát szimulálták, a földinél 39 perccel hosszabb marsi napok hossza szerint osztották be az idejüket, a bázist csak űrruhában hagyták el. Geológiai és mikrobiológiai adatokat gyűjtöttek a sivatagos területen, a NASA által is elismert kutatómunkát részletesen dokumentálták a www.fmars2007.org weboldalon.

TANDÍJMENTESSÉG A világ legjobbjai közé akar tartozni a freiburgi egyetem, ezért tandíjmentességet ad azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy intelligenciahányadosuk 130 felett van. A leendő diákok IQ-tesztjét először áprilisban végezték el a Freiburg és a Konstanz egyetemen. A jelöltek nyelvi és logikai készségét 50 euróért mérik fel a Mensa International (www.mensa.org) közreműködésével. Ez a klub csak olyanokat fogad be tagjai közé, akik képesek az emberek 98 százaléka számára megoldhatatlan feladatokkal megbirkózni. Jelenleg a fakultás 20 ezer diákja közül csak húszan részesülnek a kedvezményben. A módszer bírálói szerint az IQ-tesztek tovább növelik egy amúgy is erősen privilegizált, elit családokban felnőtt kisebbség előnyeit.

JÁRVÁNYVESZÉLY Világszerte gyorsabban alakulnak ki és terjednek el fertőző betegségek, mint korábban valaha - figyelmeztet éves jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet szerint évi 2,1 milliárd légi utassal nagy az esélye annak, hogy az AIDS-hez, a SARS-hoz és az Ebolához hasonló, emberek millióinak halálát okozható új betegség bukkan fel a következő években. Az utóbbi 40 év során összesen 39 olyan fertőző betegség kórokozóját azonosították, amely egy generációval ezelőtt még ismeretlen volt. Egyre több gondot okoz a mikroorganizmusok evolúciója és a gyógyszerrezisztencia, és bár a madárinfluenza-vírusnak a várakozásokkal ellentétben eddig nem alakult ki emberről emberre terjedő változata, a következő, világméretű influenzajárványt valószínűleg a madárinfluenza-vírus egyik változata idézi elő, és akár 1,5 milliárd embert sújthat.

LEBUKÁS A World of Warcraftban bukott le egy számítógépes csalássorozat miatt körözött magyar bűnöző - adta hírül a Békés Megyei Online (beol.hu) hírportál. A világ egyik legnépszerűbb, több millió felhasználó által látogatott virtuális univerzumában bukkant a több éve szökésben lévő, letöltendő szabadságvesztés elől bujkáló férfire két szeghalmi rendőr. A rendőrök szintén rendszeres látogatói a fantasyvilágnak, ahol elmondásuk szerint a játékostársaik által elejtett információk vezették el őket az ORFK top21-es listáját is megjárt K. J. I.-hez.

POTYASZÖRF Potyaszörfözés (piggybacking) gyanújával letartóztattak Londonban egy internetezőt: a feltételezett tettest egy nyugat-londoni ház előtt látták meg a járőrök, a kerítés tetején ücsörgött, ölében laptoppal. A 39 éves férfi azt mondta, hogy egy közeli ház vezeték nélküli internetkapcsolatát használja. Azonnal letartóztatták, és csak óvadék ellenében helyezték szabadlábra, amíg a vizsgálat lezárul. A potyaszörfözés ugyanis a számítógéppel való visszaélésről szóló törvénybe ütközik. Idén ez már nem az első eset, Közép-Angliában egy párt azért tartóztattak le, mert autóból kapcsolódtak drót nélküli magánhálózatra. A nyugat-londoni Gregory Straszkiewicz ügyében pedig már ítélet is született, ötszáz fontot, azaz körülbelül 190 ezer forintot kellett fizetnie és egy évre próbára bocsátották. A wifi-kapcsolatok illetéktelen használata Magyarországon is büntetendő.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?