cyberhírek

  • .
  • 2007. szeptember 27.

Tudomány

cyberhírek

ANTITRÖSZTPER Három évig tartó jogi huzavona után véget ért a Microsoft európai trösztellenes pere. Az EU luxembourgi székhelyű elsőfokú bírósága helybenhagyta a korábbi ítéletet, amely szerint a szoftvergyártónak 497 millió eurós büntetést kell fizetnie.

CENZÚRA Az államalapító Kemal Atatürköt, valamint Abdullah Gül elnököt és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnököt sértő videók miatt egy török bíróság betiltotta a YouTube videomegosztó portált. Miután a YouTube törölte a kifogásolt felvételeket, a törökországi internetezők újra hozzáférhettek a szolgáltatáshoz.

PETESEJTFAGYASZTÁS Szabad utat kapott Nagy-Britanniában a női petesejtek lefagyasztása olyan technikával, amely lehetővé teszi hosszú távú, károsodás nélküli megőrzésüket. Az új technikát két klinika kínálja 3000 fontért, a módszerrel bárki létrehozhatja saját petesejtbankját.

ÕSHÜLLÕ Egy Mongóliában felfedezett őskövület tanúsága szerint most már biztosra vehető, hogy tollak borították a velociraptor, a Jurassic Park legkegyetlenebb ragadozó őshüllője testét. A dinoszauruszok a mai madarak ősei, több fajról kiderült már, hogy tollazata volt.

PISZTRÁNGMENTÉS A Tokiói Egyetem kutatóinak sikerült elérniük, hogy lazacok egészséges és szaporodni is képes pisztrángutódoknak adjanak életet. Szivárványos pisztrángoktól vett, a spermafejlődésért felelős őssejteket injekcióztak hím és nőstény lazacokba, és az ikrák egy részéből kikelt halak száz százalékban pisztrángnak bizonyultak.

VÉGKIMERÜLTSÉG Egy dél-kínai internetkávézóban egy fiatal férfi összeesett, majd meghalt, miután három napig egyfolytában játszott a számítógépen. Kínában a számítógép-függőség népbetegségnek számít, ezért a hatóságok korlátozták az internetkávézók számát és a játékkal tölthető időt.

Álláshirdetés űrhajósoknak Álláshirdetésben keres űrhajósokat a NASA: 2008 júliusáig lehet jelentkezni, tizenöt jelentkezőt vesznek fel, akik 2009-ben kezdik a kiképzést. A felvételi feltételek között szerepel az amerikai állampolgárság, az egyetemi végzettség mérnöki, matematikai vagy valamilyen tudományos területen, és legalább hároméves szakmai gyakorlat. Az állásinterjút drogteszt előzi meg, és a munka sok utazással jár. A munkavégzés helye: Texas, Florida, Kalifornia, Oroszország, Kazahsztán, a Nemzetközi Ûrállomás és a Hold. Az űrhajósoknak 60-130 ezer dolláros fizetést kínálnak. Az amerikai űrhivatal azt is bejelentette, hogy orosz, amerikai és malajziai űrhajósból áll a Nemzetközi Ûrállomás következő legénysége, kijelölték a 16. expedícióban részt vevő űrhajósokat. Atervek szerint október elején induló Szojuz TMA-11 űrhajó parancsnoka Jurij Malenycsenyko lesz, aki az űrállomáson fedélzeti mérnökként dolgozik majd; a fedélzeti mérnök Peggi Whitson amerikai űrhajós, aki az űrállomás történetében első nőként a parancsnok feladatait látja majd el az ISS-en, és a legénység tagja Sejk Musafar malajziai űrhajós is, aki muszlimként ramadán idején az űrben is böjtölni fog. Moszkvai lapértesülések szerint az ezt követő, 17. expedíció kísérleti jellegű lesz abból a szempontból, hogy az orosz szekcióban űrbeli tapasztalatokkal egyáltalán nem rendelkező két újonc dolgozik majd. Szergej Kononyenko és Szergej Volkov még soha nem járt a világűrben, noha mindketten már tíz éve ülnek a tartalékok padján.

Génbunker Világvégeszéfnek és a növények Noé bárkájának nevezik az Északi-sarktól ezer kilométerre, a Norvégiához tartozó Spitzbergák egyik szigetén épülő bunkert, ahol a Föld növényzetének teljes génállományát helyezik majd biztonságba - adta hírül az Index. Egy negyvenméteres alagúton át lehet eljutni a központi széfig, ahol a külvilágtól légmentesen elzárva, mínusz 18 Celsius-fokra hűtve pihen majd négy és fél millió minta és az újratelepítésre alkalmas magok. A létesítmény 2008-as nyitása után először a Föld 21 legfontosabb haszonnövényének génállományát helyezik biztonságba, utána jöhet a többi, 2009-től. Mivel a bunkert a fagyott földbe ássák, egy esetleges áramkimaradás esetén is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A széfben tárolt magokat időről időre frissekre kell cserélni, a leggyakrabban a banán szorul erre, viszont a cirok például 19 ezer évet kibír fagyasztva. A széf elsődleges célja, hogy egy esetleges katasztrófa esetén újra lehessen telepíteni a kipusztult haszonnövényeket, de ugyanilyen fontos, hogy megőrizzék a genetikai sokszínűséget. A rizsnek például több mint 120 ezer verziója létezik. Az elmúlt évtizedben átlagosan évente egy növényfajt lehetett volna megmenteni a bunker tartalékaiból, amelyek vagy természeti katasztrófa (tájfun a Fülöp-szigeteken), vagy emberi tevékenység (az iraki háború) hatására pusztultak ki. A bunker építését a Global Crop Diversity Trust (www.croptrust.org) alapítvány felügyeli, a számlát a norvég kormány és a Bill & Melinda Gates Foundation állja.

Pusztuló nyelvek A Földön beszélt nyelvek fele a kihalás szélén áll és még ebben az évszázadban teljesen eltűnhet - állítja a veszélyeztetett nyelvekkel foglalkozó Living Tounges Institute. A National Geographic Society megrendelésére készített, a National Geographic magazin októberi számában és a www.languagehotspots.org weboldalon ismertetett tanulmány szerint ma nagyjából kéthetente hal ki egy a világszerte beszélt nagyjából hétezer nyelv közül. Ez a kihalási ütem jóval magasabb, mint a növény- és állatfajoké. A Föld népességének négyötöde a legelterjedtebb 83 nyelv valamelyikét beszéli, a kisebb nyelvek közül pedig 3500-on osztozik a populáció két ezreléke. A beszélt nyelvek feléhez semmiféle írás nem tartozik, így ha meghal a nyelvet beszélő utolsó ember, vele minden emlék eltűnik arról a népről, amelynek az anyanyelve volt. A nyelvpusztulás szempontjából legveszélyeztetettebb hely Észak-Ausztrália, ahol 153 bennszülött törzs nyelve áll a kihalás szélén. Az amurdag törzs nyelvén például már csak egyetlen bennszülött beszél. Latin-Amerikában hasonló a helyzet: a dzsungelben élő elszigetelt törzsek elhagyják a saját nyelvüket, hogy a spanyolra vagy a portugálra álljanak át. Kelet-Szibériában a kormány kényszeríti rá az őslakosokra sajátjuk helyett az orosz, illetve a kínai nyelv használatát. Texas és Új-Mexikó vidékén a rezervátumokban élő indiánok anyanyelvei tűnnek el, ahogyan Kanadában is. Az Oregon állambeli Siletz rezervátumban 27 nyelv pusztult ki egy évszázad alatt, mert a helyi iskolákban a tolowa indiánok nyelvét tanítják minden törzs tagjainak, és egy egész sor olyan nyelvet is számon tartanak, amelyeknek a legfiatalabb beszélője is idősebb hatvanévesnél.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.