cyberhírek

  • .
  • 2008. április 10.

Tudomány

cyberhírek
Gabonajárvány - Egyre gyorsuló ütemben terjed és lassan az egész világ gabonatermesztését fenyegeti az Ug99 nevű járvány, amelyet egy tíz éve, Ugandában felfedezett gombafaj okoz. A Bill és Melinda Gates alapítvány dollármilliókkal támogatja a virulens gabonaüszögnek ellenálló búzafaj kifejlesztését.

Rezisztencia - Több talajlakó baktériumtörzs a leghatékonyabbnak hitt antibiotikumokat is képes táplálékként felhasználni - jelentették be amerikai kutatók. A talajlakó baktériumok között olyat is találtak, amelynek az ellenálló képessége ötvenszerese a baktériumrezisztenciára meghatározott szabványnak.

Szén-dioxid-temető Több mint százezer tonna szén-dioxid raktározására alkalmas tartályt helyeztek üzembe az ausztráliai Victoria államban, két kilométerrel a földfelszín alatt. A gigantikus tartály egy kiaknázott földgázmező. A szén-dioxidot folyékony formában pumpálják a porózus kőzetbe.

Génmanipuláció - Egyes génmódosított növények magja akár tíz évet is túlél a talajban, állítják svéd kutatók, miután transzgenikus növényeket találtak egy évtizeddel korábbi kísérleti olajrepcemezőn. A magvak annak ellenére maradtak a talajban, hogy időközben jelentős erőfeszítéseket tettek eltávolításukra.

Kettős csillag - Egy nemzetközi kutatócsoportnak első alkalommal sikerült valószínűsítenie bolygó jelenlétét egy kettős csillag körül. A CM Draconis most felfedezett bolygója az első olyan exoplanéta, ami egy kettős csillag mindkét tagja körül kering.

Földrengésjelző - Földrengésjelző hálózatot szerveznének mozgásérzékelős laptopokból amerikai kutatók. A laptopok mozgásérzékelője az ejtésvédelmet szolgálja, de a fejlesztők szerint megfelelő számú önkéntes esetén az adataikból összeálló földrengéstérkép minden eddiginél részletesebb lenne.

Klímakampány Maratoni kampányba kezdett Al Gore, hogy felhívja honfitársai figyelmét a klímaváltozás elleni harc fontosságára. Három év alatt 300 millió dollárt költenek majd el, hogy környezettudatosabbá neveljék az amerikaiakat; a pénz egy részét a volt alelnök adja.

Ujjlenyomat Politikusok ujjlenyomatának közzétételével tiltakozik a biometrikus azonosítórendszerek terjedése ellen az egyik legrégebbi és legnagyobb német hackerszervezet, a Chaos Computer Club (CCC). Elsőként Wolfgang Schäuble német belügyminiszter ujjlenyomatait hozták nyilvánosságra - egy üvegpohárról szerezték meg, amelyből a miniszter egy nyilvános vitán ivott. A CCC nyomtatott lapja, a Die Datenschleuder legfrissebb számához egy vékony filmet is mellékeltek az ujjlenyomattal, amit az ujjunkra ragasztva megtéveszthetjük az ujjlenyomatolvasókat. A szaklap arra biztatja olvasóit, hogy minden alkalommal használják a filmet, amikor a hatóságok ujjlenyomatot kérnek tőlük: például az USA-ba való belépéskor vagy a londoni Heathrow repülőtéren. A CCC a biometrikus útlevelek elleni tiltakozásul további politikusok, például Angela Merkel ujjlenyomatának nyilvánosságra hozatalát is kilátásba helyezte. A német útlevelekben 2007 novembere óta biometrikus csip van, amely a tulajdonos ujjlenyomatainak a másolatát tárolja. A hivatalos indoklás szerint azért, mert így nehezebben hamisíthatóak - a CCC szerint viszont a rendszer az állampolgárok megfigyelésére szolgál. A CCC weboldalán 12 pontból álló gyakorlati útmutató jelent meg arról, hogyan kell hamis ujjlenyomatokat készíteni.

Ember-állat hibrid A Newcastle-i Egyetem humángenetikai intézetének kutatói ember-állat hibrid embriókat hoztak létre azzal a módszerrel, hogy emberi bőrsejtekből kiemelték azok DNS-ét, majd tehenek olyan petesejtjeibe juttatták be, melyekből előtte eltávolították az örökítőanyagot. Az Egyesült Királyságban nagy visszhangot kiváltó kutatási eredményt egy hónappal azelőtt jelentették be, hogy a brit parlament megkezdi vitáját az ilyen és ehhez hasonló őssejtkutatások engedélyezéséről. Az embriókból kinyert őssejtek gyógyászati célú kutatásokat szolgálnak. A három napig életben hagyott ember-állat hibrid embriók létrehozását az illetékes brit hatóság engedélyezte, a római katolikus egyház azonban immorálisnak tartja.

Magyar robotkéz Az emberi tapintást szimuláló, idegrendszeri elvek szerint érzékelő robotkezet fejlesztett ki egy magyar kutatócsoport. A tapintó felületet érő nyomóerőt, irányát, időtartamát, valamint mintázatát egy szoftver dolgozza fel. A fogó készülék egy egyszerűsített háromujjú robotkéz, amelynek szerkezetét háromszáz férfi és háromszáz nő kezéről készült röntgenkép biomechanikai paramétereinek feldolgozása alapján tervezték meg. Páli Jenő kutatóbiológus találmányát az Európai Szabadalmi Hivatal is elismerte.

Önismeret Többéves előkészítő munka után elindult a Psychogalaxy (psychogalaxy.hu) pszichológiai weboldal, amelyet az ország legnagyobb volumenű pszichológiai tesztjének szánnak a Károli Gáspár Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatói. Az oldalon önismereti és párkapcsolati teszteket tölthetnek ki a felhasználók, a készítők hosszú távon minden eddiginél nagyobb kutatható adatbázist remélnek a projekttől. A regisztrációt követően szöveges vagy rajzos teszteket tölthetünk ki, és minél több tesztet teljesítünk, az oldal annál részletesebb tájékoztatást nyújt személyiségünkről. Léteznek páros tesztek is, és saját eredményeinket össze lehet hasonlítani másokéval. Új kapcsolatok teremtését is támogatja az oldal: a tesztek eredményéből kiderülő személyes tulajdonságok alapján mutatja meg, kik az igazi rokon lelkek.

Szökőár a Napban A NASA Stereo űrszondája olyan lökéshullámot örökített meg a Nap felszínén, amely egy robbanás hatására indult, és óránként kétmillió kilométeres sebességgel terjedt szét - adta hírül az Index a BBC nyomán. A szoláris cunami jelenségét először a Soho űrszonda figyelte meg a kilencvenes évek végén, de csak a Stereo nagyságrendekkel érzékenyebb műszerei tették lehetővé, hogy a tudósok mozgóképet állítsanak össze a képekből, és pontos becsléseket adjanak a cunami méreteiről és energiájáról. A tavaly májusi szökőárt valószínűleg egy napkitörés idézte elő, a jelenség 35 percig tartott, és az energiája a Föld jelenlegi éves energiafogyasztásának kétmilliárdszorosa volt. A lökéshullám viselkedése pontosan megegyezett a Földön megfigyelt cunamikéval, annak ellenére, hogy a szoláris cunamit mágneses erők is hajtották, míg a földi szökőáraknál csak a lökéshullám energiája terjed a vízben.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.