cyberhírek

  • .
  • 2008. április 17.

Tudomány

cyberhírek

Baljóslat Az éghajlat felmelegedése nemcsak észlelhető, de már válságba is sodorta bolygónkat, ám az energetikai ipar illetékesei megpróbálják eltitkolni a probléma súlyosságát a közvélemény elől - állítja a NASA vezető klímaszakértője.

Fájlcsere Az Európai Parlament meglepően szoros szavazás után elutasította azt a tervet, ami a fájlcserélő hálózatokon jogvédett tartalmakat megosztó felhasználókat egyszerűen letiltaná az internetről. Ez nem az első eset, hogy az EU kiáll a fájlcserélők jogaiért.

Dugóelkerülés Elkészült a Microsoft online útvonalkeresője, amely az időjárást, az időszakos torlódásokat és a nagyobb eseményeket figyelembe véve mutatja meg a legjobb utat, egyelőre csak amerikai nagyvárosokban. A Clearway nevű szoftver közvetlenül nem elérhető, az ingyenes útvonalkeresőt a Live.com térképe használja.

Motorhangosítás A túl csendes autók felhangosítását előíró törvényjavaslatot terjesztettek az amerikai kongresszus elé, mert a hibrid és a nagyon csendes autók terjedése miatt megnőtt a balesetveszély.

Cégvásárlás A Yahoo online birodalom tagja ezentúl a magyar Tensa R&D cég, amely webanalitikai technológiákat fejleszt. A néhány éve, 50 millió forintból indult vállalkozásért több milliárdot fizettek.

Internetadó A kormány évi 2-2,5 milliárd forint pluszbevételt akar szerezni a Nemzeti Kulturális Alapnak, ezért a tervek szerint nyártól az internetszolgáltatóknak 0,8 százalékos kulturális járulékot kell fizetniük. A szolgáltatók tiltakoznak.

Összeomlás Amerikai szakértők szerint két éven belül végzetesen lelassul és akár össze is omolhat az internet a videomegosztók okozta óriási adatforgalom miatt. Becslések szerint 2007-ben csak a YouTube adatforgalma akkora volt, mint 2000-ben az egész interneté.

"riáslézer Austinban üzembe helyezték a világ legerősebb lézerét, a Texas Petawatt Lasert. Az eszközzel szupernóva-robbanásokat is szimulálnak majd.

Az IPCC Magyarországon A múlt héten Budapesten ülésezett az ENSZ Nobel-békedíjas Klímaváltozási Kormányközi Testülete. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az ENSZ Környezeti Programja (UNEP) által húsz évvel ezelőtt alapított szervezet kutatók ezreinek tudományos eredményeire épít, jelentéseiket azonban politikai döntéshozók - kormánydelegációk - fogadják el. Az IPCC azzal a feladattal alakult meg, hogy átfogóan értékelje az emberi tevékenységek hatását a Föld éghajlati rendszerére, tudományosan megalapozott becsléseket adjon az éghajlat további globális változására, felmérje a társadalmi-gazdasági és környezeti következményeket, valamint feltárja és elemezze azokat a lehetőségeket, amelyek megfelelő alkalmazásával csökkenthetők a földi éghajlatra gyakorolt veszélyes emberi hatások. Az IPCC tavaly fogadta el negyedik összefoglaló jelentését, amely gyakorlatilag bizonyítottnak tekinti, hogy a globális felmelegedés az emberi tevékenység következménye. Budapesten a klímaváltozás és a globális vízhelyzet viszonyát vizsgáló különjelentést véglegesítettek, mely szerint a klímaváltozás hatásai már erőteljesen érintik a Föld édesvízkészleteit, amelyek egyre sebezhetőbbek. A vízhiányos területek növekedése 2050-ig kétszer gyorsabb lesz, mint a ma vízhiányos területek jövőbeni csökkenésének üteme. Megállapodtak abban is, hogy a megújuló energiaforrásokról is készül egy különjelentés.

Magyarok a Mars-bázison Áprilisban magyar legénysége lesz az egyik földi Mars-szimulációs bázisnak - adta hírül az [origo]. Az első emberi Mars-utazás legkorábban 2030 körül esedékes, de a legénységre váró körülmények tesztelésére már két földi Mars-szimulációs bázist létesítettek: az USA belső sivatagos vidékén lévő MDRS-t (Mars Desert Research Station) és a kanadai sarkvidéki Devon szigetén lévő FMARS (Flashline Mars Desert Research Station) állomást. Az MDRS-en április 13-25. között csak magyar szakemberekből álló gárda teljesít majd szolgálatot. A legénység lakóhelye a HAB (Habitat) nevű egység, amely egy 8 méter átmérőjű, kétszintes, henger alakú épület. Felső emeletén a személyes lakószobák és egy tárgyalóként, számítógépszobaként és étkezőként egyaránt szolgáló tér található. A földszinten a fizikai, kémiai, biológiai és geológiai laboratóriumok vannak, valamint a szerelőműhely. Az energiát egy külső generátor adja, amely a leendő marsbéli mini atomerőművet szimulálja. A bázishoz tartozik még egy mini csillagvizsgáló, egy rádióantenna a napkitörések észlelésére, valamint egy üvegház. A legénységnekkötött napirendje van, amelyet az alvás és néha egy-egy rövidebb pihenő kivételével teljesen kitölt a munka. A csoport viselkedésének pszichológiai jellemzőit az MTA Pszichológiai Intézete utólagos elemzéssel vizsgálja, a sivatagi környezetben jellemző meteorológiai folyamatokat pedig az ELTE-n összeállított műszercsomaggal tanulmányozzák. Emellett a szintén magyar fejlesztésű HUSAR gyakorló Mars-roverrel azt tanulmányozzák, miként egészíthetik ki a képességei az emberi munkát.

Vendégmunkások helyett robotok Robotokkal töltenék be Japánban a népesség elöregedése miatt egyre súlyosabb munkaerőhiányt. Egy ipari szervezet becslése szerint húsz éven belül 3,5 millió ember munkáját vehetnék át a gépek - adta hírül az Index. Ma Japánban egy nőre 1,3 megszületett gyerek jut, ami messze nem elég a népesség számának szinten tartásához. A várható súlyos munkaerőhiány és az ellátásra szoruló idősek tömegeinek problémájára két megoldást lát a Machine Industry Memorial Foundation kutatóközpont tanulmánya: a tömeges bevándorlást és vendégmunkások, illetve robotok alkalmazását. Az elképzelés szerint 2025-re 3,5 millió ember munkáját tudnák robotok átvenni, és ezzel csak az egészségügyben 2,1 trillió jent (3300 milliárd forintot) takarítanának meg.

Cyberháború Az amerikai hadseregben októbertől a földi, légi és vízi erők mellett már hivatalosan is lesz egy Cyber Operations Command nevű fegyvernem, ami a hadmozdulatok internetes támogatásáért felel. A jövőben a Cyber Operations Command feladata lesz az ellenség kommunikációs csatornáinak zavarása, illetve elnémítása. Túlterheléses támadásokkal egy egész ország kiüthető az internetről, de akár erőművek vagy közlekedésirányítási rendszerek is támadhatók ezzel a módszerrel. Az amerikai hadseregnél tervek és szimulációk készülnek olyan esetekre, ha a hálózatukat megbénítaná egy külső támadás, illetve a külvilágtól elszigetelt belső tartalék kommunikációs hálózatot is kiépítenek. Hivatalosan még soha nem ismerték el, de több nagy hackertámadás - például az Észtország elleni tavalyi támadás, vagy a Pentagon levelezőrendszerének feltörése - mögött is katonai támogatást sejtenek a szakértők.

Figyelmébe ajánljuk