cyberhírek

  • .
  • 2009. január 22.

Tudomány

Nagytakarítás Tizenegy nap alatt 277, közerkölcsöt sértő vagy a kiskorúakra nézve káros weboldalt zárattak be a kínai hatóságok. A kifogásolt oldalak között olyan nagy portálok is voltak, mint a Google, a Baidu vagy a Windows Live Spaces.
Nagytakarítás Tizenegy nap alatt 277, közerkölcsöt sértő vagy a kiskorúakra nézve káros weboldalt zárattak be a kínai hatóságok. A kifogásolt oldalak között olyan nagy portálok is voltak, mint a Google, a Baidu vagy a Windows Live Spaces.

Világrekord Egyetlen hónap alatt 14 528 sms-t küldött egy 13 éves kaliforniai lány, ami feltehetően világcsúcs. A lány kétpercenként üzengetett mobiltelefonján az ébren töltött órákban, aztán kapott egy 440 oldalas telefonszámlát, ami szintén rekordgyanús.

Obama-mobil Egy kenyai mobilszolgáltató Obama-mobilt dobott a piacra. Kék-piros színekben pompázik és olyan kampányszlogenek vannak rajta, mint a Yes we can. A szolgáltató Mi-Obamának nevezte el a 30 dollárba kerülő mobilt.

Ûrturista Március 25-én indulhat második űrutazására Charles Simonyi magyar származású amerikai üzletember, aki elkezdte a felkészülést a Moszkva közelében lévő Csillagvárosban. Simonyi az első űrturista, aki újrázhat.

Recesszió Fejlesztőirodákat és kevéssé sikeres szolgáltatásokat zár be a Google. Jövő héttől nem lehet a Jegyzetfüzetbe regisztrálni és klipeket feltölteni a Google Videóra.

Zenekalózok A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség éves jelentése szerint az online letöltött zeneszámok kilencvenöt százalékát illegálisan szerzik be a felhasználók, bár a legálisan működő internetes zeneboltok forgalma közel negyedével emelkedett a tavalyi év során.

Kódexkutatás Genetikai eljárással - az állatbőrből készült pergameneken fellelhető DNS-minták elemzésével - próbálja megfejteni néhány középkori kézirat származási helyét és készítésének idejét egy amerikai kutatócsoport.

Klímaváltozás Víz alá kerülhet a klímaváltozás miatt három nagy afrikai kikötőváros, Alexandria, Fokváros és a nigériai Lagos, a kontinens legsűrűbben lakott városa. Tudósok szerint a tengerszint kismértékű emelkedése is milliókat tehet földönfutóvá több afrikai országban. A tengerparti nagyvárosok az egyre hevesebb tengeri viharok ellen sem tudnak hatékonyan védekezni, és gyakran még a legutóbbi vihar okozta károk helyreállításán dolgoznak, amikor lecsap a következő - mondta Geoff Brundrit, a nemzetközi óceánmegfigyelő szolgálat (GOOS) munkatársa egy fokvárosi konferencián. Különösen veszélyeztetett Lagos, ahol több mint 15 millióan élnek egy szűk területen a tenger és egy tó között. A kontinens legsűrűbben lakott városában minden talpalatnyi helyen lakik valaki, közvetlenül a parton is, ahol már több utca víz alá került.

YouTube-on a pápa Hivatalos YouTube-csatornát indít a Vatikán XVI. Benedek pápának: a videomegosztón az egyházfő beszédei és nyilvános szereplései jelennek majd meg. Az egyház sajtóközleménye szerint ki kell használniuk a technika fejlődésével megnyíló új kommunikációs csatornákat, és ahogy a rádiót és a tévét használják, úgy az interneten is terjeszteniük kell az igét. A pápa egyébként nem idegenkedik a technikától. Van egy 2 GB-os iPod Nanója, sms-eit BXVI-ként írja alá, és még az internetes szleng rövidítéseit is használja: 2008 nyarán egy zarándokoknak küldött üzenetben a "you" szót rövidítette "u"-ra.

Szupermikroszkóp Tizenhat éves munka után sikerült elkészíteniük az IBM fizikusainak a világ egyik legnagyobb felbontóképességű mikroszkópját - adta hírül az Index a New York Times nyomán. Az MRFM (magnetic resonance force microscopy) nevű technika az orvostudományban használt és az összes kórházas tévésorozatban előszeretettel mutogatott mágneses rezonanciás képalkotásra (MRI) hasonlít leginkább, de a felbontása annál sok nagyságrenddel jobb, nagyjából százmilliószor erősebb nagyításra képes. A mikroszkóp képességeinek bemutatásaképpen a kutatók egy mindössze 18 nanométer (egy méter egymilliárd nanométer) átmérőjű vírusról készítettek vele egy háromdimenziós felvételt - ez még soha senkinek nem sikerült.

Társalkodónövény Három hónap alatt ötvenezer társalkodónövényt adtak el Japánban. A Pekoppa névre keresztelt játék nem természetes képződmény, hanem egy szerkezet, amely úgy néz ki, mint egy sarjadó növény. Két levele van, ezeket rezegteti, amikor beszélnek hozzá, vagy meghajtja kissé a szárát, mintha bólogatna. A "bólogató levél" körülbelül ötezer forintba kerül, fejlesztője a sikeren felbuzdulva már belekezdett egy társalkodóvirág kifejlesztésébe is. A leveleket mozgató szoftver nem bonyolult, a levelek a hanghullámok rezgésére mozognak, tehát minél jobban ordít valaki a növénnyel, az annál helyeslőbben bólogat.

Gondolatvezérelt lakás Mozgáskorlátozottaknak készítettek gondolattal vezérelhető otthont a római La Sapienza Egyetem kutatói. A lakó az agyával nyithatja és zárhatja az ajtókat, és hasonló módon indíthat el minden háztartási gépet. Egy elektródákkal felszerelt fülhallgatóféle teszi lehetővé annak az agyhullámnak az érzékelését, amelyet akkor bocsát ki az agy, amikor a figyelem egy meghatározott tárgyra irányul. A fülhallgatóhoz kapcsolt számítógép leolvassa az impulzust, és továbbítja az utasítást az adott eszköznek. A kutatócsoport korábban már gondolatvezérelt robotkezet is létrehozott. Tíz éve foglalkoznak ilyen típusú fejlesztésekkel, hogy új segédeszközöket adjanak azoknak, akik valamilyen sérülés vagy neurodegeneratív betegség miatt elvesztették az uralmukat izmaik felett.

Figyelmébe ajánljuk