cyberhírek

  • .
  • 2009. március 26.

Tudomány

Szigorítás Az erőszakos videojátékokat tartják az iskolai lövöldözés egyik okának Németországban, ezért szigorítanának a játékok korhatárrendszerén. Minden lövöldözős játék 18-as karikát kaphat.
A winnenedeni lövöldöző kamasz a Counter-Strike című számítógépes akciójáték rajongója volt.

Tasmán ördög Tíz év után rövid időre szabadságolták Tuxot, a nyílt forráskódú Linux operációs rendszer pingvinjét, hogy felhívják a figyelmet egy veszélyeztetett állatfajra, a tasmán ördögre. A fejlesztők három hónapra a kihalás szélén álló állatra cserélik a szoftver logóját, utána visszatér a pingvin.

Digitális fikció Egy interaktív történetmesélésre specializálódott brit honlap nyerte el a texasi Austinban megrendezett Dél-Délnyugatra fesztivál fődíját. A We Tell Stories oldalán klasszikus regényeket olvashatunk oly módon, hogy a befogadó is bekapcsolódhat a sztoriba. A honlapot egy brit cég fejlesztette.

Hazugságvizsgálat Először használ hazugságvizsgálatra MRI-berendezést az amerikai jog történetében egy San Diegó-i bíróság. A berendezést egy szexuális zaklatással kapcsolatos perben alkalmazza a védelem, és azt próbálja bebizonyítani vele, hogy az áldozat hazudik, valójában nem történt erőszak.

Plágiumkereső A kínai akadémiai folyóiratok a tudományos életben is előforduló hamisítások ellen plágiumkereső szoftverrel vizsgálják át a kiadásra kerülő munkákat. Az akadémiai irodalom ellenőrzésére kifejlesztett programot elsőként a természettudományi folyóiratok szerkesztői próbálhatták ki.

Végrendelet Az ügyfél halála esetén előre beállított blogbejegyzést és búcsúleveleket ír egy új szolgáltatás, a Legacy Locker, amely a digitális hagyatékhoz is személyre szabott hozzáférést ad a kijelölt örökösöknek.

Napelemes hajó Svájci és német mérnökök olyan, napelemmel működő hajón dolgoznak, amely négy hónap alatt körbejárja az egész Földet. Ez lesz az első kísérlet arra, hogy tisztán napenergiával tegyék meg ezt az utat. A PlanetSolar nevű katamarán várhatóan 2010-ben indul majd útjára, és százhúsz nap alatt kerüli meg a Földet. A hajó egy négyszázhetven négyzetméteres napelem segítségével tölti fel lítium-ion akkumulátorait. A kísérlettel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a hajózás miatt évente több milliárd tonna szén-dioxid kerül a levegőbe - kétszerese annak, amennyi a légi közlekedés miatt. A PlanetSolar mintegy harmincegy méter hosszú és tizenöt méter széles lesz, súlya hatvan tonna, átlagos sebessége tizenkilenc kilométer óránként.

A világ összes mozija A világ összes filmjét letölthetővé tenné az internet egyik legnépszerűbb weboldala, az IMDB. A moziadatbázis-oldal alapítójának hosszú távú terve az, hogy online nézhetővé tegye az összes filmet és tévésorozat-epizódot, ami szerepel az adatbázisban. Az IMDB jelenleg 1,3 millió filmet tart nyilván. Havi 57 millió látogatóval az internet legnépszerűbb weboldalai közé tartozik, 1998 óta az Amazon webáruház tulajdonában van. Jelenleg 14 ezer tévésorozat-epizód és néhány ezer film nézhető meg az oldalon.

Repülő autó Hat hónapos tesztidőszak után megtette első légi útját a Terrafugia nevű cég által épített repülő autó. A Transition nevű jármű autóként és repülőként is használható, első alkalommal 37 másodpercet töltött a levegőben. Négykerekű üzemmódban hat méter hosszú és két méter széles, kinyitott szárnyakkal nyolc méter a szélessége. Kereskedelmi forgalomba a jövő évben kerül, a gyártó január óta már negyven darabra kapott megrendelést. A repülő autó vezetéséhez repülőgép-vezetői jogosítványra van szükség, a jármű ára körülbelül 148 ezer dollár (33 millió forint) lesz.

Félmillió ingyenkönyv A keresőből online birodalommá nőtt Google régóta futó könyvtár-digitalizálási projektjének egy részét, 500 ezer könyv beszkennelt változatát adja a Sony e-könyvolvasó készülékéhez, hogy letaszítsák trónjáról az elektronikus könyvolvasók koronázatlan királyát, az Amazon online áruház elektronikus könyvét - adta hírül az Index. A Google könyvtárprojektjének célja, hogy a világ összes könyvét digitalizálják és a netről szabadon letölthetővé tegyék. A már beszkennelt könyvek ingyenesen elérhetők a Google adatbázisában.

A legnagyobb őshüllő A Norvégia északi részén levő Svalbard szigeteken paleontológusok megtalálták annak a 147 millió éves tengeri őshüllőnek a maradványait, amit minden idők legfélelmetesebb ragadozójának tartanak. A szörny a plezioszauruszok rendjébe tartozó plioszauruszok képviselője, az új alfajt egyelőre Predator X-nek nevezték el. Az állat csontvázát húszezer csontból és a koponya épségben maradt darabjából rekonstruálták: a faj kifejlett egyedei 15 méter hoszszúak voltak, és 45 tonnát nyomtak. Az állat állkapcsa több mint háromméteres volt, és harminccentis fogak sorakoztak benne. Harapása tízszer erősebb lehetett, mint a ma élő legerősebb harapású állaté, a nagy fehér cápáé. Az állat sokkal erősebb volt a T-Rexnél.

Robotmodell Akkumulátorokról mozog, de ügyesen sétál és még pózolni is képes a HRP-4C nevű robotnő. A japánban fejlesztett android testét harminc villanymotor mozgatja, az eredetileg ötvennyolc kilós szerkezet mostanra negyvenhárom kilóra fogyott, ezzel nagyjából el is érte egy humán szupermodell súlyát. A készítők az anime filmekből megismert karaktereket másolták a robot arcának megalkotásakor. Japánban működik a világ 800 ezer ipari robotjának a fele, a további fejlesztésektől tízmilliárd dolláros bevételt várnak.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.