cyberhírek

  • .
  • 2009. augusztus 6.

Tudomány

Játékfüggőség Újfajta módszerrel kísérletezik brit pszichiáterek egy csoportja, akik a World of Warcraft nevű virtuális világba belépve próbálják gyógyítani a játékfüggőségben szenvedő pácienseiket. Játéktilalom A kínai internetcenzúra a vallási, politikai és szex témájú weboldalak után az online játékokra is lesújtott. Betiltották azokat a számítógépes játékokat, amelyek szervezett bűnözéssel, maffiával, utcai bandákkal kapcsolatosak. Robottűzoltók A Quinetiq hadiipari cég és a londoni tűzoltóság bemutatta azt a négy robotból álló csapatot, amely a tűzoltók munkáját fogja majd segíteni.
A robotok fejlesztése két évvel ezelőtt kezdődött el, idén eddig tíz tűzesetben vetették be őket élesben.

Vonalkód Amerikai mérnökök olyan azonosító rendszert alkottak, amely hosszú távon a vonalkód működőképes alternatívája lehet. A bokode nevű technológia kis helyen tárol sok adatot, amit messziről le lehet olvasni.

Sokkoló Három embert is le lehet taglózni újratöltés nélkül a Taser nevű elektromos sokkoló új generációs változatával, míg az előzőt minden lövés után fel kellett tölteni. Az Amnesty International szerint az USA-ban idén eddig két kiskorút öltek meg Taserrel, 2001 óta pedig már 351 halálesetet okoztak vele.

Császármetszés Több mint ötvenezer szülés kiértékelése után a genfi egyetem kutatói arra jöttek rá, hogy a császármetszés megkétszerezi a csecsemő halálának esélyét. Ennek okát a kutatók a császármetszések előre hozott időpontjában látják.

Új vírus Új HIV-vírustörzset találtak, amit nem mutat ki biztonságosan a hagyományos AIDS-teszt. A kutatók szerint az új vírus a gorilláknál ismert SIV vírushoz hasonlít, míg az eddig ismert a csimpánzokéból mutálódott.

Titkosított műholdfelvételek Az északi-sarkvidéki jégtakaró összehúzódásának látványos illusztrációját jelentő képpárt tett közzé az Amerikai Geológiai Szolgálat (U. S. Geological Survey, USGS). A felvételeket szigorú titkosítás védte a Bush-adminisztráció idején, amit az elmúlt héten oldott föl a Fehér Ház - adta hírül az [origo]. A két felvétel az év ugyanazon szakában, júliusban mutatja a Csukcs-tenger partján fekvő Barrow alaszkai kikötővárost. A 2006-os felvételen a part mentén igen keskeny sávban látunk csak nyílt vízfelületet, amelyet még ott is jégtáblák pettyeznek. Egy évvel később ugyanazon a területen egyáltalán nem látunk sem fagyott tengerrészt, sem pedig úszó jeget. A Geológiai Szolgálat szerint 50 éven belül a jegesmedvék kétharmada eltűnhet a Földről az északi sarkvidéki jégtakaró vékonyodása következtében.

Fájlcsereháború 675 ezer dolláros, azaz 126 millió forintos büntetést kapott egy fájlcserélő-felhasználó az Egyesült Államokban. A szövetségi bíróság bűnösnek találta Joel Tenenbaumot a szerzői jogok megsértésében, és minden egyes interneten megosztott dalért 22 500 dolláros büntetést kell kifizetnie. A vádlott 1999 óta többféle fájlcserélő programot használt; a Napster, a Kazaa, az AudioGalaxy és az iMesh is futott a számítógépén. Tenenbaum a második ember, akit az USA-ban fájlcserélés miatt elítéltek, Jammie Thomas-Rasset dalonként 80 000 dolláros büntetést kapott, ami 24 megosztott dallal összesen 1,92 millió dollárt jelent. A kiadók további 18 ezer felhasználóról gyűjtöttek hasonló adatokat. Ezzel egy időben egy amszterdami bíróság úgy döntött, hogy a Pirate Bay fájlcsereközpont szervereit Hollandiából elérhetetlenné kell tenni. A holland közös jogkezelők nyomására született döntés miatt túlterheléses támadás indult a holland kalózellenes szövetség (BREIN) weboldala ellen.

Kiszáradhat a Colorado Kiszáradás fenyegeti az USA nyugati részének ütőerét, a Grand Canyonban kanyargó Colorado folyót. A Colorado folyó több mint 2300 kilométeres útja során 30 millió embert lát el ivóvízzel, és öntözésre is intenzíven használják. 2000-ben a folyó által táplált víztározók 95 százalékig voltak tele. 2009-re ez az arány 59 százalékra csökkent. Ha az éghajlatváltozás tíz százalékkal csökkenti a Colorado folyó átlagos vízhozamát, mint ahogyan néhány tanulmány jósolja, akkor 25 százaléknál is nagyobb az esélye annak, hogy 2057-re teljesen kimerüljenek a víztározók. Ha az éghajlatváltozás 20 százalékos csökkenést eredményez, akkor 50 százaléknál is nagyobb lesz az esély. Átlagolva az éghajlatváltozás okozta száradás csaknem tízszer nagyobb veszélyt jelent a vízkészletekre, mint a lakossági fogyasztás okozta nyomás egymagában.

Orwell és az Amazon Július végén a felhasználók értesítése nélkül, távirányítással törölte az összes elektronikus könyvolvasóról George Orwell két klasszikus művét, az Állatfarmot és az 1984-et az Amazon online könyváruház. Az Amazon szerint az e-könyveket egy olyan cég értékesítette az online könyváruház felületein, amely nem rendelkezik a jogokkal, ezért törölték az illegális másolatokat, a vásárlóknak pedig visszafizették e könyvek árát. Az Amazon már korábban is kénytelen volt kalózkiadványokat törölni a kínálatából, most azonban egy felháborodott felhasználó beperelte a céget.

Büntethető az adatkereskedelem Az adatvédelmi biztos kezdeményezésére a büntető törvénykönyv augusztus 10-étől hatályba lépő módosítása a jogtalan haszonszerzési célból való adatkezelést bűncselekménynek minősíti. A törvénymódosítással lehetővé válik a felelősségre vonás olyan esetekben, amikor kéretlen üzenetekben kínálnak megvételre jogtalanul összeállított, e-mail címeket, elérhetőségeket, személyes adatokat tartalmazó adatbázisokat a küldők. Bűncselekménynek minősül az illegálisan összeállított, kimondottan marketingcélú adatbázisok, listák birtoklása, fejlesztése, kereskedelme és küldése is. A megvételre felajánlott adatbázisok általában több száz vagy ezer személy nevét, elérhetőségét és egyéb személyes adatait tartalmazzák, felhasználásuk jogellenes az érintettek hozzájárulása nélkül.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.