Tartalom

Narancs XXI. évf. 32. szám (2009-08-06)

Publicisztika

Tálas Péter

Publicisztika

Fontoskodási sorrend

Egy fölösleges levélről

Tíz kelet-közép-európai ország 21 politikai személyisége 2009. július 15-én nyílt levéllel fordult Barack Obama adminisztrációjához. A kritikus hangütésű dokumentum aláírói között hét egykori államelnököt találunk, egy volt miniszterelnököt, kilenc volt minisztert, illetve államtitkárt, továbbá nagyköveteket és kutatókat. A Narancs múlt heti vezércikkében (Atlantista Pisták, 2009. július 30.) szépen meg is dicsérte őket. De miért is?

Sándor Judit

Publicisztika

A reménység piaca

Az őssejtkutatás, a jog és az etika

Az őssejteken folytatott kutatások megannyi terápiás lehetőséggel kecsegtetnek - de a felfokozott várakozások nem kedveznek a higgadt és etikai szempontoknak is megfelelő tudományos munkának.

Publicisztika

Emberábrázolás

Talán azt, amelyiken kiment egy lázas csecsemőt az égő hűtőházból? Vagy azt, ahol csendes szóval egyesíti a tágra nyílt szemmel reá figyelmező Európát? Esetleg azt, amelyiken beindítja az első hideg vízzel hajtott autót? És amikor gyorsan elkapja a süllyedő hajóból a mozgássérült nyugdíjas fejére eső kolerás téglát? Nos, mielőtt teljesen belemerülnénk annak találgatásába, hogy Kósa Lajos vajon milyen róla készített szobrot nem akarna betiltani, nézzük meg egy pillanatra e különösen kellemetlen eset nem is olyan távolra mutató összefüggéseit.

Publicisztika

Csapás és ellencsapás

Erősödik a gyanúnk, hogy a BKV nem csak a fővárosi utazóközönség kiszolgálását tekinti feladatának, a háttérben más - kifejezetten szórakoztatóipari, már amennyiben a cirkuszt, a botránykeltést és a pankrációt ide soroljuk - ambíciók is mocorognak. És bár korábban is akadtak jelentős és következmények nélküli balhék, vízválasztónak talán 2006 nyara tekinthető, amikor megjelentek a Combinók és kis híján lebontották a Margit hidat. A Combino-ügy a társasági összezárás kulcsfigurájának, a 13 évig regnáló Aba Botond vezérigazgatónak a fejébe került. Utóda, a 2006 karácsonyán kinevezett Antal Attila sem húzta sokáig, elég volt egy gyanús - afféle családi biznisznek tűnő - használtbusz-megrendelés, hogy megromlott egészségi állapotára hivatkozva 2008 áprilisában lemondjon. Ellenben úgy tűnik, a jelenlegi főnök, a tavaly augusztusban csatasorba állított Kocsis István, aki korábban a Magyar Villamossági Műveknek és a Paksi Atomerőműnek is a vezére volt, remek kondícióban van.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Bűnözők vagy vállalkozók?

Vajon közellenség vagy korát megelőző hős-e az, aki - jó pénzért - tudományosan nem alátámasztott és nem engedélyezett terápiában részesít súlyos betegeket? Esetleg a saját pénztárcáját és az adóbevételeket egyszerre hizlaló szemfüles vállalkozó? A bilincsben elvezetett kaposvári őssejtátültető orvosok esete a politika, a közgazdaságtan, a morál és az ismeretelmélet egy különösen mocsaras határterületére vezet minket. Hadd induljak el onnan, ahol a legbiztosabban tudom megvetni a lábam: a közgazdaságtan felől.

Hozzáadott érték

Egotrip

Csak óvatosan azzal a kamattal!

Kockázatosabb ügyfeleknek csak magasabb kamatra adnak kölcsön. Ha egy külföldi befektető magyar állampapírt vesz, vagy a bankrendszer közvetítésével magyar félnek hitelt ad, többféle kockázattal is szembesül. Előfordulhat, hogy az adós nem fizet, és a hitelező elbukja a pénzét. Állampapír esetében ez a kockázat persze kicsi, de nem nulla, a pénzügyi válság mélypontján voltak olyanok, akik az államcsőd rémével fenyegettek.

Olvasói levelek
Belpol

Belpol

Kormányzati előkészületek a Fideszben - I. - Kalandra fel!

A legnagyobb ellenzéki párt nyilatkozatai látszólag kimerülnek az olyan semmitmondó üzenetekben, mint "az egészség nem üzlet", "a magyar földet nem adjuk", "megőrizzük a nyugdíjak reálértékét", ám a háttérben komoly programalkotó munka zajlik. Ötletben nincs hiány, ugyanis a teljhatalmú pártelnök folyamatosan versenyezteti a Fidesz szakértőit, szakpolitikusait; az utolsó percig lebegteti, melyik koncepciót támogatja, és kit emel majd be a kormányába - amennyiben győznek 2010-ben.

Belpol

Õssejtkutatás - A test mérnökei

Csodás gyógyulás reményével kecsegtetheti a gyógyíthatatlan betegeket az embrionális őssejtek beültetése. A jelenleg Európában csak illegálisan alkalmazott módszer számos veszélyt rejt magában. Nem tudjuk, milyen szövődményekkel járhat, ennek ellenére rengetegen hajlandók vagyonokat fizetni érte.

Belpol

Sikkasztás a Békés Megyei Bíróságon - Se tettes, se pénz

Három hónap híján hét év kellett ahhoz - igaz, egy megismételt eljárás keretében -, hogy elsőfokú ítélet szülessen a Békés Megyei Bíróság gazdasági hivatalában 2002 szeptemberében feltárt sikkasztás ügyében. A bíróság bizonyítottság hiányában fölmentette a megvádolt egykori pénztárost. De akkor ki vitte el a pénzt?

Belpol

Romagyilkosság Kislétán - A hatodik kivégzés

Balogh Mária a hatodik halottja a romák ellen 2008-ban kezdődött merényletsorozatnak: Nagycsécs, Tatárszentgyörgy és Tiszalök után most a Szabolcs megyei Kislétán öltek ismeretlenek. A rendőrség hétfőn kijelentette, hogy a mostani gyilkosság összefügg az előzőekkel, és százmillió forintra emelte a nyomravezetői díjat.

Külpol

Külpol

"Bizonyos eszmék egyszerűen nem ide valók" - Mohamed Abdul Kodúsz, a Muzulmán Testvériség szóvivője

A Muzulmán Testvérek Társasága gyakorlatilag minden közel-keleti országban a legnagyobb szunnita ellenzéki erő. A szervezet felépítése nagyban hasonlít a XVI. századi európai szabadkőműves mozgaloméhoz. Az elmúlt évtizedekben jelentős politikai sikereket könyvelhetett el: a gázai választásokon elsöprő többséggel nyert a Hamász, a Testvériség palesztin szervezete, továbbá független jelöltekkel gyakorlatilag az összes közel-keleti ország parlamentjeiben is bent vannak. Államellenes tevékenység és terrorizmus vádja miatt ugyanakkor maga a Testvériség több országban is be van tiltva.

Külpol

Muszlim szélsőségesek Nigériában - A harag napjai

Véres és vérbe fojtott zavargások voltak az utolsó júliusi napokban Észak-Nigéria több államában. Az események középpontjában egy szélsőséges muszlim szekta hívei álltak. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben mégsem a radikális iszlám terjedésének újabb példájával állunk szemben, hanem egy szétesett, korrupt államgépezet működésképtelenségével és a lakosság reménytelen elkeseredésével.

Külpol

Prostik és politikusok - Lovagias ügyek

Silvio Berlusconi mindenkor előzékenyen szállította a botrányokat a médiamunkások és a közvélemény számára: férfiúi kilengéseinek krónikája immár nemcsak hitvesi hűtlenségéről és pucérpartikról ad hírt, de a fizetett örömök igénybevételéről is. Ám amíg az olasz polgárok zöme nem neheztel ezért a hetven felett is nagytermészetű Lovagra, addig a többi nyugati politikus számára rendszerint végzetesnek bizonyul egy-egy kipattant prostiskandalum.

Trafik

Trafik

étel, hordó - NOIR ET L'OR

A Király utca és a Holló utca sarka hosszú ideig török uralom alatt állt, ám miután Budapestet elárasztották a kebabbüfék, az ún. elit isztambuli vonalnak - melynek az itteni étterem volt talán a legismertebb képviselője - befellegzett.

Trafik

mi a kotta? - Dóm, vár, kastély

A múlt heti ajánló túlnyomó része Plácido Domingót bálványozta, s most számunkra is meglepő módon újfent lehetőségünk nyílik e szívünknek kedves témával foglalkozni. A halláskárosodás elleni küzdelem jószolgálati nagykövete ugyanis koncertet, méghozzá ingyenes szabadtéri koncertet ad Pécsett a Pannon Filharmonikusok és az Operalia énekverseny idei győzteseinek társaságában (Dóm tér, augusztus 8., fél kilenc).

Trafik

chili & vanilia - Arriba Mexico!

Epazote, chicharron, queso fresco - ezek szerepelnének a hozzávalók listáján, ha igazán autentikus változatban utaznánk. Nézzük sorrendben: az "epazote" mirhafű, enyhén citrusos, kesernyés-ánizsos fűszerlevél, a mexikói konyha egyik fontos kelléke.

Trafik

kulthírek

MICHAEL JACKSON ÉS A STASI 1988 májusában, amikor Michael Jackson a Brandenburgi kapu nyugati oldalán, a berlini fal tövében adott koncertet, a Stasi tervet dolgozott ki arra, hogy távol tartsák a veszélyes zónától a fiatalokat: a Bild cikke szerint azt tervezték, hogy az NDK fővárosának belsejében, egy stadionban kétperces csúsztatással, kivetítőn sugározzák az eseményt. Erre végül nem került sor - csak némi tömegoszlatásra azok körében, akik mégis a fal közelébe merészkedtek. MAGYAR FILMEK LOCARNÓBAN Esztergályos Krisztina Variációk című, 28 perces rendezői vizsgafilmje, illetve a svájci születésű Győrik Mihály A félelem völgye című svájci-olasz-magyar koprodukcióban forgatott játékfilmje meghívást kapott az augusztus 5-én kezdődő Locarnói Filmfesztiválra.

Trafik

tévésmaci - A sül és poszáta

Lenolaj úgy került a képbe, hogy Bútorraktár szedte fel Pireuszban - vagyis fordítva. Bútorraktár nyaka épp egy kétszáz kilós bolgár matróz összeszorított kezében pihent, amikor Lenolaj belépett a mosdóba.

Trafik

rés a présen - kifejezetten örvendetes - Gerendai Károly, Sziget Fesztivál

rés a présen: Beszéljünk a nulladik, az antirasszista napról! Gerendai Károly: A Rock Against Racism szervezői idén kora tavasszal - a Brit Nagykövetség közvetítésével - kerestek meg minket az együttműködés lehetőségével. Mint mondták, Magyarországon a közelmúltban felerősödtek a rasszista jelenségek.

Zene

Zene

dvd - MIÉRT ÉPPEN MINNESOTA?

A szeniorok versenyében az idei romkom válogatót Sandra Bullock nyerte, már ha pusztán a pályamunkák anyagi vonzatai alapján ítélkezünk. A Nász-ajánlat, melyben a (film szerinti) korát messze meghaladó művésznő Alaszkával méri össze a bájait, minden várakozáson felül teljesített - de vajon akkor miért nem jött össze ugyanez Renée Zellwegernek, hisz ő meg a fagyos Minnesotában futotta le az idei romkom köröket.

Zene

Kiállítás - Kis magyar dzsungel - Paizs Goebel Jenő (1896-1944)

Mindig lesz a művészettörténetben olyan "félig elfeledett festő", akinek az életművéről azt gondolják majd a kurátorok, galeristák, örökösök, muzeológusok, hogy vissza kell vezetni a köztudatba. A "köztudat" persze jelentheti a piacot, amely készségesen szippantja föl a másod- és harmadrangú festői hagyatékot, ha egyszer olyan kicsi, mint a miénk, és jelenti a magyar művészet történetének nyilvánosság előtt zajló, minél teljesebb rekonstrukcióját. Az érdekek a nagy monografikus kiállításokban találkoznak. Most éppen Paizs Goebel Jenő van soron, akinek ugyan 1966-ban volt utoljára nagy emlékkiállítása a Magyar Nemzeti Galériában, de ahogy monográfusa, Verba Andrea fölsorolja, munkái szinte kihagyások nélkül szerepeltek azóta is különféle kiállításokon. Paizs Goebel tehát nem igazán sorolható az "elfeledett" művész kategóriájába, és nem valószínű, hogy a magángyűjteményekből előkerült lappangó festmények jelentősen meg tudnák változtatni a róla kialakult képet. A Budapesti Történeti Múzeum kiállításának az a pragmatikus hozadéka lehet, hogy esetleg kiderül: Paizs Goebel festészete eddig sem volt érdemtelenül alul- vagy túlértékelve, hanem pontosan azt a helyet tölti be a magyar művészettörténetben, ami jár neki.

Zene

könyv - MABINOGION - WALESI LEGENDÁK

Minek nem tud örülni a magamfajta irodalmár e nagy hőségben, mikor felüdülésképp középkori walesi legendák olvasásába mélyed! Például az Efrog fia Peredur című történet egy motívumának: Arthur király várában megjelenik egy csúf hajadon, és megrója a hőst, amiért a sánta király udvarában nem kérdezett rá az ott látott csodák - például a három helyen vérző lándzsa - jelentésére, pedig ettől a király meggyógyult volna. Kedvenc részem Wolfram von Eschenbach Parzivaljából, amikor Sigune az ötödik könyvben elátkozza - mindközönségesen gennyes farkasfognak nevezi - Parzivalt, mert Munsalväsche titokzatos várában nem kérdezte meg a beteg Amfortast, mi baja, noha a kérdés megszabadította volna gyötrelmeitől.

Zene

Könyv - Iránytűk - Romsics Ignác (szerk.): A magyar jobboldali hagyomány, 1900-1948

A kötet címe annyiban félrevezető lehet, hogy valamiféle pontosan körülhatárolható, jól megfogható egységes hagyomány meglétét sugallja - holott erről szó sincs, és ezt a szerkesztő Romsics Ignác bevezető tanulmánya is világossá teszi. Az európai politika fő irányait a francia forradalom óta jobb- vagy baloldaliként szokás kategorizálni, amivel semmi baj sincs, de tudnunk kell, hogy rendkívül sokszínű, állandóan változó tartalmakkal van dolgunk. A fogalmakhoz - jobboldal, baloldal - ma már értékek tucatját társítjuk, noha eredetileg pusztán azt jelölték, hogy egyetlen kérdésben (a király vétójoga) kinek mi az álláspontja a francia alkotmányozó nemzetgyűlésben. Ráadásul már ott sem volt egységes a jobb- és a baloldal; és e fragmentálódás csak erősödött az idők folyamán a pártok versengésén alapuló parlamentáris demokráciákban. (A pragmatikus angolok e téren is következetesebbek voltak, hiszen az alsóházi képviselők nem pártállásuk, hanem a választási eredményeik alapján lettek bal- vagy jobboldali képviselők: a kormánypártiak helye mindig a házelnök jobb oldalán, az ellenzékieké pedig mindig a bal oldalán van.)

Zene

színház - NÉHÁNY KEDVENC

Kicsi és napfényes színházi fesztivál a szegedi Thealter, de leginkább eklektikus. Rossz, hogy nem kíséri nagyobb figyelem, jó viszont, hogy a többi nemzetközi ufó között pár évente Ivo Dimcsev bolgár performer is megfordul itt.

Zene

Nem titkolt együttállás

"If you have a racist friend / Now is the time, now is the time / For your friendship to end" - énekelte épp 25 éve a Special AKA, Jerry Dammers zenekara az eredeti Specials szétforgácsolódása után. Fehérek, feketék, lágy reggae, kemény szavak, halk hang. Ha rasszista a barátod (a további sorok a családtagokra, szerelmekre vonatkoznak), szakítsd meg a kapcsolatot, ha nem változtatja meg a nézeteit. Amilyen egyszerű, olyan nehéz.

Zene

lemez - REALISTIC CREW: FREEDOM EATS THE SOUL

Két év telt el az Overcome megjelenése óta, s nem hiába: az új RC-album, ha lehet, még érettebb, hatásosabb és kiforrottabb, mint elődje volt. Pedig látszólag nem sok változás történt a csapatban - ugyanúgy Kalotás Csaba és Vranik Krisztián a két kulcsember: felváltva írják meg a dalok nagyját, amelyek azután az alkotótársak segedelmével nyerik el végleges formájukat.

Zene

Világzenei Nagyszínpad - Jótékony láz

2000-ben érte el az első koncentrált world music dózis a Szigetet, jubileumi év hát az idei, a tizedik. Kár is védekezni, itt úgyis mindenki elkapja. Szép, hogy a nulladik napra beiktatták a Rock Against Racism rendezvényét; a körülötte zajló purparlé (lásd Nem titkolt együttállás című keretes írásunkat) igazolja: épp ideje volt. Naivitás azt képzelni, hogy a zene megoldja a problémát - hiszen a fajgyűlölet a szemünk láttára vált mindennapjaink részévé, miközben a Világzenei Nagyszínpad és a mellé települt Roma Sátor jóvoltából a Sziget fölső csücskében kimondatlanul is folyamatosan ment a Zene A Rasszizmus Ellen - de nincs ésszerű alternatíva: folytatni kell, hátha...

Zene

DVD - Banki koki - Tom Tykwer: A bűn árfolyama

Ha még mindig az ancient régime alatt szerencsétlenkednénk, biztos lennék benne - bár leírni aligha lenne módom -, hogy A bűn árfolyamát Magyarországon "betiltották". Szelídebben szólva a támogatott kategóriából, ami nagy hollywoodi stúdiófilmeknek kijár (indulás kismillió kópiával, főszezonban a multiplexekben), áttolták a tűrtbe (indulás uborkaszezonban, a kölcsönzőkben). Politikai okokból, mert csak hergelné a mélyen bankellenes közhangulatot. Nem hergelné, és szerencsére már húsz éve polgári demokráciát írunk, az ilyesmi tehát elképzelhetetlen. Ha mégis ragaszkodnék a véleményemhez, akkor járnék el helyesen, pontosabban maradnék a stílben, hiszen a vizsgált mű maga is egy grandiózus összeesküvés-elmélet megzenésítése.

Zene

Tánczene - Egy kicsi mozgás (mindenkinek kell)

Való igaz, úgy tűnhet, hogy a programfelelősök nem az idei Szigetet szánták az elektronikus tánczenék (és a rokon műfajok) reprezentatív fesztiváljának (arra, ugye, ott a Balaton Sound), de azért akad érdekesség, látni- és hallanivaló idén is - becsüljük meg inkább azt, ami jutott.

Zene

DVD - Szereti ön M. C. Eschert? - Dario Argento: Sóhajok

A hetvenes évek szürreális mozija olyan, mint a távolról sem véletlenül ugyanekkor fénykorát élő ún. szexfilm (ma talán szoftpornónak mondanánk, de szerencsére nem beszélünk róla) vagy az alkoholmentes sör - jóindulatúnak mondott (sok esetben annak is vélt), ám határozottan üzleti alapú átverés. Nem mintha a hatvanas évek szürreális mozija attól más lenne, hogy "művészek" csinálták, szemben az utánuk jövő iparosokkal. Ha például Dario Argentóba belekalkuláljuk az utóbb kétségkívül kialakult - azért csak visszafogottan tömeges - kultuszát, akkor valamiféle műbútorasztalos kerekedik ki, aki ügyel ugyan a formákra, a szépre, de mégiscsak gyárt, kevésbé alkot. Vagy éppen fordítva, oly veszettül alkot, hogy beleizzad.

Zene

dvd - A MEGTORLÓ - HÁBORÚS ÖVEZET

Két döntetlent is magáénak tudhat a képregény-feldolgozások újkori reneszánsza; Louis Leterrier Hulkja másképp volt ugyan rossz, mint Ang Lee-é, de mindkét produkció elismerő fanyalgással zárult: tisztességes munka - nyilatkozták a sportági vezetők, ami kb. annyit tesz, mint nőben az érdekes arcú.

Zene

"Talán a szülészeti osztály" - Thomas "Happy-Tom" Seltzer - Turbonegro

A Turbonegro, Norvégia büszkesége Jello Biafra szerint 98-ban "minden idők legfontosabb európai lemezét" készítette el, és ha az efféle állításokat némiképp túlzónak vélhetjük is, vitathatatlan, hogy kevés szórakoztatóbb társaságot adott a világnak a vén kontinens. Az elmúlt húsz év során a zenéjében a klasszikus rock- és punkzenék jellemzőit a legtökéletesebben vegyítő zenekar kiváló számokat írt többek között matrózokról (Sailor Man), neohippikről (Hobbit Motherfuckers), a billentyűsük pizzasütödéjéről (The Age Of Pamparius), a kövérség (Everybody Loves A Chubby Dude) és az anális szex (Rendezvous With Anus) örömeiről. A zenekar szövegíró vezére, a basszusgitáros Thomas "Happy-Tom" Seltzer (fotónkon fehér matrózruhában) korábban befektetési tanácsadóként és kabarészerzőként is dolgozott, jelenleg tévéműsort vezet. A jeles zenész, akit Oslóban értünk el telefonon, a hőségben hajlamos kiesni kicsit a szerepéből: míg általában a badarságait is a legteljesebb komolysággal adja elő, ezúttal nemegyszer belenevetgélt a kagylóba.

Zene

Film - Viszkis nagy ember - Joel Hopkins: Szerelem második látásra

A pasi Johnnie Walker-es, a nő chardonnay-s. A pasi ismer néhány klasszikus szerzőt, a nő olvasta is a műveiket. A pasi elvetélt dzsesszzongorista, öblítőreklámok zenei aláfestője, a nő írónak készül, ám jelenleg a reptéren kérdőívezik. A pasi késő hatvanas amerikai, a nő kora ötvenes angol. A pasi a nőt akarja, a nő a pasit - csoda-e, hogy nem értik meg egymást. Persze ez a megnemértés az alapja minden valamirevaló romantikus vígjátéknak, máskülönben

Zene

lemez - Miles From India

Első ránézésre még mindig riadt távolságtartással kezeli az ember az ilyen, egymástól távoli forrásokból összefolyatott, keresztezett zenéket, pedig ezt csinálta maga Miles Davis is. Fuzionáltatta a dzsesszt a rock'n'rollal, a soullal, a funkkal, és zseniális dolgok jöttek ki a kísérletből, mondjuk az 1970-es dupla Bitches Brew albumtól kezdve folyamatosan, egészen az utolsó koncertfellépésekig, amikor a közönségnek hátat fordító Davis már éppen csak belereccsentett egyet-egyet a hangszerébe, az viszont nagyon hátborzongató tudott lenni. Ez a lemez meg magát a Miles Davis-életművet ereszti rá indiai zenei alapokra, amelyek aztán beleszervesülnek az alapanyagba, átformálják, és új életre keltik.

Metal

Zene

A Jedi visszatér

Az idei Szigeten metálfronton is (ahogyan az elektronikában) a kilencvenes évek lesznek terítéken: akár nagy visszatérőkről van szó, akár strapabíró túlélőkről, a húzónevek között feltűnően sok az igazán jelentőset még az előző évtizedben alkotó brigád. A múltidézés persze nem feltétlenül egyenlő a bágyadt nosztalgiázással.

Zene

könyv - JAMES WEBSTER-GEORG FEDER: HAYDN ÉLETE ÉS MÛVEI

Köztudomású, hogy az osztrák- magyar arisztokrácia mellett az angol főnemesség és polgárság tette a legtöbbet Joseph Haydn érdekében: kétszeri londoni tartózkodása után kielégült művészi becsvágytól duzzadó kebellel és nem kevésbé kicsattanó, fontoktól repedező pénztárcával érkezett haza. Az angolok (noha a monográfia egyik szerzője amerikai, a másik német) most a Grove-féle zenei lexikon szócikkét külön kötetben megjelentetve tették le hódolatuk újabb jelét az asztalra - és Malina János gáncsolhatatlan fordításában, hála istennek, a miénkre is. Egyszerűen, tisztán felépített munka.

Zene

Színház - Rémálompár - Bonnie és Clyde

Tudom én, hol a helyem, ezért aztán eszembe sem jutott elmenni a Moulin Rouge nevű lokálba, hogy megnézzem a Bonnie és Clyde című revüipari műsort. Ennek a néma gentlemen's agreementnek a másik fele persze az, hogy a lokál revüipari műsora nem jön el a színházba - és akkor békében élünk egymás mellett.

Zene

lemez - THE MARS VOLTA: OCTAHEDRON

Annak ellenére, hogy becsülettel végigrágtam magam az eddigi Mars Volta-életművön, és nem is mondanám, hogy hiába, hiszen tény, hogy értékes anyagokat készített a két afrofejű muzsikus (Cedric Bixler-Zavala énekes és Omar Rodriguez-Lopez gitáros) vezette gárda, egyik lemez sem tudott akkora hatással lenni rám, mint a két főnök korábbi zenekara, a 2001-ben feloszlott At The Drive-In, különös tekintettel utolsó lemezükre, a Relationship Of Commandre, amely a huszonegyedik század egyik legizgalmasabb alkotása, és nem csak a kompromisszummentes poszt-hardcore színtéren. Ezúttal erőteljes poposodást ígért a két főnök, ami, valljuk be, rá is fért volna a Mars Voltára az eddigi anyagok színes és izgalmas, de sokszor barokkos túlzásokba csapó eklekticizmusa után.

Film

Film

Meghalni Berlinben - Tom Tykwer filmrendező

A lé meg a Lola, a Parfüm: Egy gyilkos története, A gyilkosok is a mennyországba mennek, A harcos és a hercegnő és a Párizs, szeretlek! 44 éves rendezője elkészítette első nagy hollywoodi stúdiófilmjét. A bűn árfolyama című thriller Clive Owennel a főszerepben e héttől DVD-n nálunk is elérhető. A Berlinalén beszélgettünk.

Film

"Azért jöttem, hogy segítsek" - Vikki Heywood, a Royal Shakespeare Company ügyvezető igazgatója

2003 óta a Royal Shakespeare Company (RSC) színpadainak teljes átépítésén és a színház belső működésének átszervezésén dolgozik. A háromfázisú átépítés az ideiglenes játszóhely, a Courtyard Theatre felépítésével kezdődött, amelyet az új irodaház, próbatermek és a gyermekeknek létrehozott játszóház kialakítása követett. A projekt az új Royal Shakespeare Theatre átadásával zárul 2010-ben, amelynek mintájául a Courtyard térszínpada szolgál.

Sport

Sport

Tour de France 2009 - Contador, a magányos győztes

Dorinne: A nagyságos asszonynak elviselhetetlen migrénje volt tegnapelőtt. Belázasodott. Orgon: És Tartuffe? (Petri György fordítása) A Tour de France utolsó napja emberemlékezet óta azonos koreográfia szerint zajlik. Elindul a mezőny vasárnap dél körül, kb. 150-180 km a penzum, az út gyakorlatilag lapos, s egészen a Champs-Élysées sugárútig nem történik semmi. Nem illik szökni, nem illik tempót diktálni, nem illik megkérdőjelezni a győztes teljesítményét, nem illik feltűnősködni, mert ennek az ordas, sokszor öldöklő médiaroadshow-nak is vannak íratlan szabályai. Például az is, hogy a televíziós közvetítés a győztesre fókuszál. Idén azonban a kamerák nem Alberto Contadort, a győztest fürkészték, hanem Lance Armstrongot, aki most csak a harmadik helyig jutott.

Sport

Tour de France 2009 - Felhajtás, pajtás!

A Budapesti Nagydíjon súlyosan megsérült Felipe Massa helyett a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher ül a következő futamon a Ferrari volánjához. (sajtóhír) Tudja azt öreg s fiatal: Lance Armstrong olyat produkált, mint máig senki sem az országúti kerékpársport történetében, zsinórban hétszer nyerte meg a legrangosabb versenyt, a Tour de France-ot. Ha jobban belegondolunk, ellenfél nélkül (bár mindig volt valami "igen komoly tét", hogy épp akkor majd Pantani vagy Jan Ullrich vagy akárki kapja el a frakkját - alkalmasint esélyük sem volt). Azt is tudja mindenki, hogy Armstrong legyőzte a rákot - Amerikában millió kisgyerek (és felnőtt) példaképe, egy kikezdhetetlen legenda...

Tudomány

Tudomány

Gyors epizód az úszósportban - Dresszkódok

A nemzetközi úszószövetség ügyetlenkedésének köszönhetően a sportág 2009-re kutatófizikusok markába került. A frissen betiltott úszódresszek soha nem látott világcsúcsokkal búcsúznak, és kísértik majd az eredményjelzőkön évekig a majdnem saját rekordüldözésébe fulladt sportágat.

Tudomány

cyberhírek

Játékfüggőség Újfajta módszerrel kísérletezik brit pszichiáterek egy csoportja, akik a World of Warcraft nevű virtuális világba belépve próbálják gyógyítani a játékfüggőségben szenvedő pácienseiket. Játéktilalom A kínai internetcenzúra a vallási, politikai és szex témájú weboldalak után az online játékokra is lesújtott. Betiltották azokat a számítógépes játékokat, amelyek szervezett bűnözéssel, maffiával, utcai bandákkal kapcsolatosak. Robottűzoltók A Quinetiq hadiipari cég és a londoni tűzoltóság bemutatta azt a négy robotból álló csapatot, amely a tűzoltók munkáját fogja majd segíteni.

Lélek
Gasztro