cyberhírek

  • .
  • 2009. szeptember 3.

Tudomány

Warezháború Az online játékok kalózverzióit futtató kínai szerver gazdája bosszút akart állni az üzletét ellehetetlenítő konkurenseken, de a válaszcsapás túl jól sikerült, és a túlterheléses támadás alatt hat kínai tartományban omlott össze az internet a múlt héten. Internetjogosítvány Dr. Russel Smith, Ausztrália vezető kriminológusa azzal ajavaslattal állt elő, hogy csak egy vizsga letétele és az internetjogosítvány megszerzése után engedjék a felhasználókat fellépni a netre az országban.
A kriminológiai intézet politikusoknál lobbizik az ötlet törvénybe iktatásáért.

Kalózellenes szoftver Kalózellenes szoftvert fejlesztett a Kazaa fájlcsereközpont alapítója, akit a zeneipar néhány éve még közellenségként kezelt. A copyrouternek elnevezett technológiát az internetszolgáltatóknak szánják az illegális letöltések megakadályozása céljából.

Pirate Bay Végleg megpecsételődött a Pirate Bay sorsa: a torrentoldal felvásárlását tervező svéd cég részvényesei rábólintottak az üzletre, a globális fájlcsereforgalom feléért felelős kalózoldal hamarosan eltűnik a netről, hogy legális bizniszként térjen vissza majd valamikor.

Mininova Egy holland bíróság ítéletének értelmében ötmillió eurós büntetés elé néz a világ második legnagyobb torrentoldala, a holland egyetemisták által üzemeltetett Mininova, ha nem töröl minden, jogvédett tartalmak letöltését segítő torrentfájlt az oldalról.

Mobilbank Alapvető pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó bankot indít 2010 elején a Nokia, a világ legnagyobb mobilgyártója. A Nokia Money néven megjelenő szolgáltatás segítségével a felhasználók pénzt küldhetnek az ismerőseik telefonszámára, vásárolhatnak, számlákat fizethetnek be.

Makroblog Mikroblog helyett makroblognak hívja magát a legújabb Twitter-epigon, a Woofer, ahol a posztoknak a Twitteren megszokott maximális 140 karakter helyett minimum 1400 karakter hoszszúaknak kell lenniük.

Cockney bankautomaták A kelet-londoni cockney szlengben kommunikáló bankautomatákat állított üzembe egy ilyesmivel foglalkozó cég Londonban. Az East End lakói által használatos nyelvjárás jelentősen eltér a köznyelvi angoltól, és már az angol kultúrkincs részeként tekintenek a korábban a felsőbb osztályok által mélységesen megvetett és lenézett cockney szlengre.

Molekulafénykép Az IBM kutatólaborjában a világon először sikerültfelvételt készíteniegy molekula szerkezetéről. A képhez az atomi erő mikroszkópiának (AFM) nevezett új technológiát alkalmazták, ami az eddigieknél sokkal jobb felbontású képek készítését teszi lehetővé. A módszer a fényképezésnél sokkal inkább emlékeztet a tapogatásra: egy nanoméretű, egyetlen szén-monoxid-molekulában végződő hegyű tűvel pásztázzák végig a mikroszkóp alá tett minta felszínét. A kutatók egypentacén molekulátvizsgáltak meg, ami egy gyűrűs szerkezetű szénhidrogén. A képen jól kivehetők a hatszög alakba rendeződött atomok, a közöttük levő kémiai kapcsolatok, de még a szénatomok és a hidrogénatomok közötti kémiai kötések erőhatása is.

Tízéves a röntgenűrteleszkóp Tíz évvel ezelőtt készítette el első hivatalos tesztképét a NASA röntgenűrtávcsöve, a Chandra, amelyet a nagy indiai asztrofizikus, Subrahmanyan Chandrasekhar után neveztek el. A Chandrát a NASA négy nagy űrobszervatóriuma közé soroljuk (ide tartozik még a korábban felbocsátott Hubble és a már nem létező Compton gammaűrtávcső, valamint a 2003 óta működő Spitzer infravörös űrteleszkóp), amely a szintén 1999-ben felküldött európai XMM-Newton távcső mellett az eddigi legjelentősebb csillagászati röntgeneszköz a tudomány történetében. A NASA emlékülésekkel ésképösszeállításokkalünnepli egyik legsikeresebb missziója indulásának kerek évfordulóját.

Mesterséges fák Újabb nagyszabású megoldást eszeltek ki brit kutatók a globális felmelegedés megfékezésére. Az Institution of Mechanical Engineers brit kutatóintézet klímaspecialistái olyan tervvel álltak elő, amelynek keretében tíz-húsz év alatt összesen százezer mesterséges fának nevezett szén-dioxid-csapdát telepítenének a Föld légszennyezés által leginkább érintett területeire, ipari zónákba, nagy forgalmú autópályák mellé. A mesterséges fák hatalmas, vitorlára emlékeztető levelei kiszűrik a levegőből a szén-dioxidot, amit aztán a tervek szerint az Északi-tenger alatti kiürült olajmezőkbe pumpálnának. A légszennyezés csökkentése mellett ez visszafogná az üvegházhatást is, ami a felmelegedés egyik fő oka. Egyetlen mesterséges fa több ezer hasonló méretű valódi fa által feldolgozott mennyiségnek megfelelő szén-dioxidot képes kivonni a levegőből. Korábban dr. Steven Chu Nobel-díjas fizikus, az Obama-kabinet energiaügyi minisztere azt javasolta, hogy fessük fehérre az összes háztetőt, ami annyival vetné vissza a klímaváltozást, mintha tizenegy évre leállítanánk a világ összes autóját. A másik terv algákkal feltöltött átlátszó, lapos tartályokkal fedné be az épületek falait, ami természetes fotoszintézissel alakítaná oxigénné a szén-dioxidot.

Drót nélküli villanykapcsoló Vezeték nélküli villanykapcsolót mutatott be a Schneider Electric nevű, elektromos szerelvényeket gyártó cég Németországban. A kapcsolóknak áramforrásra sincsen szükségük, az energiát a megnyomásból szerzik, és a zigbee nevű rádiókommunikációs szabvány szerint kommunikálnak a lámpákkal. A vezeték nélküli villanykapcsolók jóval egyszerűbbé tehetik a lakásépítést és -felújítást, mert nem kell kivésni a falat az áramvezetékeknek.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.