cyberhírek

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Tudomány

Nemzőképesség A spermiumok nemzőképességét vizsgáló biocsipet fejlesztett ki a tajvani nemzeti egyetem; a fejlesztés révén nincs szükség mikroszkópokra vagy más eszközökre a vizsgálatok elvégzéséhez. Hadüzenet A lemezkiadók és Hollywood után a pornóipar is hadat üzent a fájlcserélőknek, és 65 ezer felhasználót citálna bíróság elé a világ szélessávval legjobban ellátott országában, Dél-Koreában. Ugrórobot A Darpa katonai kutatóközpont olyan, cipősdoboz méretű robotot fejlesztett ki az amerikai hadsereg számára, amely át tud ugrani egy 7,5 méteres falat. A félig önálló robotot térfigyelőként használnák városi környezetben. Gépesítés Indiában pályázatot írtak ki a kókuszdió-szüretelés gépesítésére.
A hagyományos kézi szedés ugyanis egyre nagyobb gond, mert fogytán vannak azok, akik még tudnak vagy akarnak fára mászni.

Kék fény Egy tokiói vasúttársaság halványkék fénnyel világítja ki a pályaudvarait: így kívánja megakadályozni, hogy az öngyilkosjelöltek a vonat elé vessék magukat. A kék színről azt tartják, hogy nyugtató hatása van.

Vasmarok Sérült katonáknak és rokkant embereknek fejleszt új típusú hidraulikus kart egy amerikai laboratórium. A szerkezet a várakozások szerint egy átlagos ember erejének többszörösével is képes lesz majd felruházni használóját.

Színvakság Két színvak mókusmajmot génterápiával gyógyítottak meg amerikai kutatók. Eredményük áttörést hozhat az új genetikai eljárásokban, amelyekkel emberi látászavarokat is gyógyíthatnának.

Érdektelen Nem talált amerikai forgalmazót a Charles Darwin életéről készített brit film: az Egyesült Államoknak "túl ódivatú" az alkotás, amelynek fókuszában az országban sokak által kritizált evolúciós elmélet születése áll.

Mozgókép az újságban Amerikában megjelent az első olyan magazin, aminek az egyik oldalán pici képernyő található. A folyadékkristályos képernyő akkora, mint egy mobiltelefon kijelzője. A kütyü egy tévé- és színházműsorokkal, filmekkel és popkultúrával foglalkozó hetilap, az Entertainment Weekly négyoldalas hirdetési mellékletében található egy vastag kartonlapba beépítve, parányi hangszóróval együtt. A videotartalmat egy csip tárolja, amely negyvenpercnyi mozgókép tárolására képes. Amikor az olvasó az újságban a képernyős oldalra lapoz, néhány másodperc alatt betöltődik a video, és megjelenik a kis kijelzőn.

Kalóz kioszk A németországi Weimarban újságosbódéban terjesztik a Pirate Bay fájlcsereszerver 21,3 gigabájtos adatbázisát, amely közel 900 ezer torrentfájlt tartalmaz. Mivel a lementett adatcsomag a Pirate Bay teljes másolatát tartalmazza, a kioszkban feltelepített oldalt a helyi wifihálózat segítségével minden odáig elsétáló felhasználó igénybe veheti. A mentésnek köszönhetően a Pirate Bay számtalan klónja jelent meg az interneten, a weimari stand inkább demonstráció - abban az országban, ahol az Európai Parlamentbe bejutott svéd után a világ második legnagyobb kalózpártja működik.

Maradnak a költöző madarak Egyre kevesebb északi-sarki örvös lúd vándorol el télen a melegebb, déli területek felé, ugyanis a globális felmelegedés hatására fokozatosan enyhülő sarkvidéki telek otthon maradásra csábítják őket. Az Egyesült Államok Földtani Intézetének tanulmánya szerint az örvös ludak 30 százaléka töltötte a telet Alaszkában ahelyett, hogy a melegebb Mexikóba vándorolt volna. Egészen mostanáig a hideg hónapok beköszöntével a madarak több mint 90 százaléka vette az irányt dél felé. Az Arctic című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint a madarak otthon maradása egybevág az Északi-Csendes-óceán és a Bering-tenger felmelegedésével.

Francia fájlcseretörvény A szenátus után a francia nemzetgyűlés is elfogadta az illegális internetes letöltést tiltó törvénytervezet új változatát, amely várhatóan októberben lép életbe. A törvény fokozatos szankcionálást ír elő azoknak, akik illegálisan töltenek le kulturális tartalmakat, így zenét és filmeket a világhálóról. A művek internetes terjesztésére és jogvédelmére a kormány egy külön hatóságot hoz létre, a Hadopit, amely a kalózpéldányok letöltőit először e-mailben, majd ajánlott levélben figyelmezteti. A bíróság a javaslat szerint maximum egy évre rendelheti el az internet-hozzáférés felfüggesztését, valamint 300 ezer eurós pénz- és két év börtönbüntetést is kiszabhat. Az ellenzék túlságosan megtorlónak, valamint megkerülhetősége miatt hatástalannak tartja a törvényt, és úgy véli, hogy az internet-előfizetési díjakba épített néhány eurós díjjal biztosítani lehetne a kulturális tartalmakhoz való szabad hozzáférést.

Érinthető hologram Mozgásérzékelők és ultrahangok felhasználásával a tokiói egyetem kutatói olyan interaktív hologramokat hoztak létre, amelyek érzékelik, ha megérintjük őket, és nyomást fejtenek ki a kezünkre, pontosan úgy, mintha egy szilárd tárgyhoz nyúlnánk - adta hírül az Index. A holografikus technológiát széles körben alkalmazzák biztonsági jelzések vagy ajándéktárgyak gyártásánál, de a jövőben nagy jelentősége lehet az adattárolásban és a szórakoztatóiparban is. A japánok technológiája a Nintendo Wii játékkonzol mozgásérzékelőivel követi a felhasználó mozgását, és ha a vezérlőszoftver úgy érzi, hogy a játékos hozzáérne a hologramhoz, ultrahanggal stimulálja a kezét, az érintést szimulálva.

Neked ajánljuk