cyberhírek

  • .
  • 2009. október 8.

Tudomány

Klímaváltozás A Maldív-szigetek kormánya víz alatti kabinetüléssel akarja felhívni a nemzetközi közösség figyelmét a klímaváltozásra, ami elmerüléssel fenyegeti a korallzátonyokon fekvő országot. Az ülést hat méter mélyen fogják tartani, búvárruhában. Embervér Emberi vérrel működő lámpát fejlesztett egy angol kutató az energiapazarlás megvilágítására.
A lámpában luminol van, ugyanaz az anyag, amit a helyszínelők a vérnyomok kimutatásakor alkalmaznak bűntények helyszínén.

Jugoszlávia Októbertől megszűnika volt Jugoszláviához tartozó .yu doménnév. A régi jugoszláv domén alatti oldalak gazdáinak három évük volt arra, hogy a szerbiai .rs vagy a montenegrói .me domén alá költöztessék az oldalukat.

Karambol Japán mérnökök bejelentették, hogy egy lépéssel közelebb kerültek egy olyan technológia kifejlesztéséhez, amitől az autók a jövőben a sűrű rajokban úszó halak viselkedését utánozva fogják elkerülni a karambolokat.

Tanulódopping Az amerikai egyetemeken egyre több diák használ rendszeresen szellemi teljesítményfokozó gyógyszert, elsősorban amfetaminokat és származékaikat. A szerek nem kívánt mentális mellékhatásokkal járhatnak.

Gyermekbántalmazás Amerikai kutatók szerint a gyermek szellemi fejlődését is veszélyeztetik a bántalmazó szülők. A szülői verést elszenvedő gyerekeknek még évekkel később is alacsonyabb az intelligenciahányadosuk, mint azoknak, akik erőszak nélkül nőnek fel.

1956 Az OSA Archívum digitalizálta az ENSZ "magyar kérdéssel" foglalkozó különbizottságának anyagait is tartalmazó Héderváry-gyűjteményt, amiben 111 egykori tanú vallomása is hallható.

Bohóc az űrben Egy orosz Szojuz TMA-16 űrhajó fedélzetén a múlt héten megérkezett a Nemzetközi Ûrállomásra a következő űrturista, Guy Laliberté, a kanadai Cirque du Soleil tulajdonosa. Laliberté utcai muzsikusként kezdte a pályafutását, ma már milliárdos, az űrutazásért 35 millió dollárt fizetett az oroszoknak. A világhírű cirkusz tulajdonosa az összes űrhajósnak piros bohócorrot vitt ajándékba. Laliberté, aki alapítványa útján jelentős jótékonysági tevékenységet fejt ki a világ ivóvízproblémáinak megoldására, elmondta: humanitárius-költői missziót hajt végre, amennyiben az űrből is fel szándékozik hívni a világ figyelmét az ivóvízhiányra. A kiképzés során sokat segített cirkuszi múltja és humorérzéke. Egyelőre úgy tűnik, hogy Laliberté az utolsó űrturista az űrállomáson, mert a legénység létszámának hatra növelése miatt az orosz űrhajókban ezentúl nem jut hely a fizetős űrturistáknak.

Digitális Rubik-kocka Októberben jelenik meg Rubik Ernő közel harminc évvel ezelőtt bemutatott bűvös kockájának legújabb változata, a TouchCube. Az eredetivel szinte mindenben megegyező, oldalanként 3x3 négyzetből álló kocka kirakása nem a kiskockák elforgatásával, hanem a felület megfelelő irányú érintésével történik. A Rubik-kockadigitális változatát ugyanis a hagyományos kockához hasonlóan lehet kirakni. A 150 dollárért kínált játék egyelőre csak az Egyesült Államok nagyobb online áruházaiban lesz kapható. A hazai premier jövő tavasszal várható.

Időjárás-jelentés Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) október elsején díjkötelessé tette az állami meteorológiai radarok képeinek üzleti felhasználását. Az OMSZ honlapján közzétett meteorológiai alapadatokra támaszkodó időjárás-előrejelző szolgáltatók szerint a lépés törvénytelen, mert a radarkép közérdekű adatnak számít, a díjszabás pedig úgy lett megállapítva, hogy tönkretegye az OMSZ versenytársainak számító magánvállalkozásokat. A radarképen túl a riasztások üzleti felhasználását is tiltja az OMSZ, és linkelni sem szabad a hivatalos honlapra engedély nélkül. Az OMSZ szerint azért van szükség a korlátozásra, mert az intézmény költségvetésének csak 40 százalékát kapja a büdzséből, a többit ki kell gazdálkodnia. A magáncégek által elszipkázott bevételekre pedig szükség van az állami mérőhálózat fenntartásához. Az egyik privát meteorológiai portál szerint az OMSZ viszszaél a monopolhelyzetével, ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak.

EU-szuperlézer Magyarországon Magyarország Csehországgal és Romániával közösen elnyerte a jogot, hogy prágai, bukaresti és szegedi helyszínnel megépítse az európai unió lézeres kutatóközpontját. Az Extreme Light Infrastructure (ELI) elnevezésű szuperlézer teljes költsége 500 millió euró, ennek 40 százaléka jut a szegedi fejlesztésekre. A szegedi központ háromszáz kutatót és hatszáz főnyi kiszolgáló személyzetet foglalkoztat majd. A megépülő berendezést akadémikusok szerint a magfizikától az asztrofizikán, a kozmológián, a nagy energiájú fizikán keresztül a gyógyításig sok mindenre lehet majd alkalmazni.

Prostitúció Örömlányok értékelésére szakosodott amerikai honlap bezárását kéri Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzótól a brit esélyegyenlőségi miniszter. A felnőtteknek szóló oldalon londoni prostituáltakra is lehet voksolni. A brit Munkáspárt alelnöke szerint az örömlány-értékelő honlap tevékenysége tovább növeli a prostitúció iránti igényt, s ezzel lealacsonyítják és veszélynek teszik ki a nőket. A miniszter szerint a honlap a nők kizsákmányolására épül, és lehetővé teszi, hogy az örömlányokat az éttermekhez és szállodákhoz hasonlóan értékeljék, ráadásul az oldalon található hirdetéseket a lányok futtatói teszik fel. Az oldal üzemeltetői nyílt levélben köszönték meg az ingyenreklámot.

Neked ajánljuk