cyberhírek

  • .
  • 2009. október 22.

Tudomány

Álvírusirtó A rogueware programok, vagyis a magukat legitim antivírusprogramoknak álcázó vírusok újabb fajtáját lokalizálták. A kártékony program zárolja a fontos fájlokat és programokat, és csak az interneten keresztül megfizetendő váltságdíj ellenében enged ismét hozzáférést ezekhez. Bennfentesek Az USA Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága bennfentes kereskedelem alapos gyanúja miatt eljárást indított több nagy technológiai vállalat, köztük az IBM és az Intel néhány felső vezetője ellen.
A tőzsdefelügyelet szerint a gyanúsítottak 25 millió dollárhoz jutottak törvénytelenül.

Könyvesbolt Az internetpiac újabb területén próbálkozik a Google: kizárólag elektronikus könyvekkel foglalkozó e-bolt indítását jelentette be, amely várhatóan komoly konkurenciát jelent majd az Amazonnak és a Barnes and Noble-nek az e-bookok piacán. A Google Editions 2010-ben nyit, 500 ezer könyvből álló kínálattal.

Polaroid Digitális és klaszszikus analógfilmes verzió is lesz az új Polaroid instant fényképezőgépekből, amitől milliárdos forgalmat remél a tavaly csődbe ment cég licenceit felvásárló, a legendás márka feltámasztására készülő amerikai vállalkozás.

Fájlcseretörvény Az új svéd fájlcseretörvény értelmében minden olyan felhasználó büntethető, aki jogvédett tartalmakat oszt meg az interneten. A multinacionális zenekiadók felmérései szerint a tiltást az ország lakosságának 40 százaléka napi rendszerességgel megszegi.

Kitelepítés Kínában megkezdődött 330 ezer ember áttelepítése egy óriásberuházás keretében, amelynek során a Jangce és három másik folyó vizének egy részét a vízhiányban szenvedő északi területekre irányítják. A 60 milliárd dolláros beruházás során 1300 kilométeres csatornahálózat épül.

Víz alatti kormányülés Hat méterrel a tengerszint alatt üléseztek a Maldív-szigetek miniszterei, mert a korallzátonyokon fekvő kis ország víz alá kerülhet a globális felmelegedés miatt. A víz alatti ülésen a maldív kormány elfogadott egy dokumentumot, amelyben felszólították a világ országait, hogy még a decemberi klímakonferencia előtt határozzák el: csökkentik a felmelegedést gyorsító szén-dioxid kibocsátását. Létrehoztak egy új alapot is, amelyből a 350 ezer lakos kitelepítését finanszírozzák majd, ha mégis szükségessé válik az evakuáció. A Maldív Köztársaság több mint ezer korallszigeten terül el, területének több mint 80 százaléka kevesebb mint egy méterrel fekszik a tengerszint felett.

Előz az online video Az Arbor Networks két éven keresztül zajló kutatásának eredménye szerint egyre jobban centralizálódik az internet: az egész hálózat forgalmának feléért nagyjából 150 szolgáltató felel, és ezek közül is a legnagyobb 30 cég viszi el a teljes online adatforgalom 30 százalékát. A Google egymaga (YouTube nélkül) a net forgalmának 6 százalékát generálja. A legnagyobb forgalmú szolgáltatók között megtaláljuk a nagyobb videomegosztókat, a Microsoftot, a Facebookot, és egy sor olyan tartalomszétosztó szolgáltatót, amelyek szerverparkokat és sávszélességet adnak bérbe a nagy tartalomszolgáltatóknak. Az elemzés szerint befejeződött az internetes világ újrafelosztása a 2000-es dotkombukta után, és míg pár éve még a net forgalmának legnagyobb részét a fájlcsere adta, ez drasztikusan visszaesett, s ma már az online nézhető videók, a videostreaming generálja a legnagyobb forgalmat. A videomegosztókon már számos olyan tartalom is elérhető, amihez korábban csak fájlcserélőkön lehetett hozzájutni.

Intelligens fogyasztásmérők 2010 végéig meg kell állapodniuk az Európai Unió országainak az úgynevezett intelligens mérőórák technikai szabványairól, 2012-ben pedig a bevezetés menetrendjében is meg kell egyezniük. Az intelligens fogyasztásmérők a háztartások áram-, víz-, gáz- és távhőfogyasztási adatait az interneten keresztül juttatják majd el a szolgáltatókhoz. Az áramszolgáltatók számításai szerint 82 milliárd forintba kerülne a mintegy hétmillió hazai villanyóra cseréje.

Vegyszerek a gleccserekből A melegedés miatt olvadó gleccserekből olyan mérgező vegyszerek szabadulnak fel, amelyek évtizedek alatt halmozódtak fel a jégben - fedezték fel svájci tudósok. A kutatók az 1953-ban épített Oberaar vízerőmű tározójának üledékét vizsgálva azt találták, hogy újabban erősen nőtt benne olyan káros vegyszerek jelenléte, mint például a DDT, amelyet már évtizedekkel ezelőtt betiltottak. A víztározóba a szomszédos Oberaar gleccserből kerülnek a mérgező vegyszerek, méghozzá ahhoz hasonló mennyiségben, mint amikor még legális volt a használatuk. A tudósok két másik gleccsernél is megismételték a vizsgálatot, és az eredmény hasonló volt.

Széles sáv alanyi jogon A jövő év közepétől minden finn állampolgárnak lehetősége lesz legalább 1 megabites letöltési sebességű internetkapcsolatra előfizetni - közölte az illetékes finn minisztérium, amely rendeletileg kötelezte a szolgáltatókat a sávszélesség-minimum országos biztosítására. A minisztérium szerint az internet olyan alapszükséglet a modern társadalomban, mint a víz, az áram vagy a banki szolgáltatások. Az egyetemes szolgáltatási kötelezettség bevezetésétől azt remélik a finnek, hogy azokon a ritkán lakott, nehezen megközelíthető vidékeken is lendületet vesz a gazdasági fejlődés, ahova a szolgáltatók eddig nem vitték el a hálózatot. Magyarországon is indult hasonló projekt, hogy a széles sávú internetkapcsolatot minden állampolgár részére elérhetővé tegye. A Nemzeti Digitális Közmű (NDK) koncepciója szerint az Európai Unió finanszírozná a minden hazai települést bekapcsoló optikai gerinchálózat kiépítését.

Figyelmébe ajánljuk