cyberhírek

  • .
  • 2010. augusztus 26.

Tudomány

Kamuprofil Sajátos módon ünnepli harmadik születésnapját azAntivírus blog. Az oldal szerkesztője kamuprofil-vadászatot hirdetett, a cél, hogy minél egyedibb módon buktassanak le hamis iWiW-profilokat és Facebook-adatlapokat a versenyzők. Összeférhetetlenség Florida állam egyik iskolai körzete nem javasolja a pedagógusoknak, hogy közösségi honlapokon kapcsolatban álljanak diákjaikkal.
Ez a fajta kapcsolat nem illendő, mivel összekeveri a munkát és a magánéletet - áll a szabályzatban.

Ramadán Az iszlám világ hagyományos böjti hónapja, a ramadán szigorú előírásainak betartását ma már szoftverek segítik, ezek között okostelefonokra tölthető, az ima idejére figyelmeztető és Mekka irányát mutató alkalmazások is vannak.

Bioüzemanyag Skót kutatók bioüzemanyagot fejlesztettek ki a whiskyfőzés melléktermékeiből. Az új eljárás környezetvédelmi szempontból is igen előnyös, hiszen olyan biomasszát használ fel, amelyet már előállítottak.

Patkányrobot A patkányok rendkívül hatékonyan térképezik fel a számukra új környezetet, ezért amerikai kutatók a patkány-agy mintájára készítettek katonai robotokat, hogy azok könnyebben tájékozódhassanak a terepen.

Zsugorodás Az új amerikai Hold-szonda felvételei szerint közel 100 métert csökkent a Hold átmérője a közelmúltban. A zsugorodás fő oka a hűlés, emiatt folyamatosan csökken az égitest térfogata.

Ûrállomás Elkészült az első kínai űrállomás, amelyet 2011-ben akar Föld körüli pályára állítani a távol-keleti állam. Jelenleg a modul berendezéseit tesztelik, a tervek szerint már a jövő év végénlegénység dolgozhat rajta a világűrben.

Lex Google A német kormány az interneten terjesztett földrajzi adatok használatának átfogó szabályozására készül, miután magánszemélyek és több tartomány is tiltakozását fejezte ki a Google terve ellen, hogy a vitatott Street View szolgáltatás keretében még az év vége előtt digitalizálnák a húsz legnagyobb német várost. A berzenkedés hatására a parlament felsőháza, a Bundesrat felszólította a kormányt: teremtse meg annak jogi feltételeit, hogy az emberek arca és a gépjárművek rendszáma ne legyen felismerhető az internetre fölkerülő képsorokon. A kormányhatározat értelmében az új törvény alapelve az interneten közzétett felvételekhez kapcsolódó személyes adatok védelme lesz.

Korallsejtbank Sejtbank létrehozásával küzdenek a hawaii korallok megmentéséért az Egyesült Államokban. A kutatók lefagyasztották két ritka, kihalás szélén álló faj sejtjeit.

Sejtbankot hoztak létre amerikai szakemberek a hawaii korallok változatosságának megőrzéséért. Az északnyugati Hawaii-szigetek térségében él az amerikai vizekben található korallok 69 százaléka. A WWF természetvédő szervezet július végi közlése szerint a klímaváltozás pusztító korallfehéredést indított el Délkelet-Ázsiában, a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszögben. E közel hatmillió négyzetkilométernyi területen olyan sok korall- és halfaj él, mint sehol másutt a világon: az ismert korallfajok háromnegyede megtalálható itt. A kilencvenes évek második felében világszerte a korallok 16 százaléka pusztult el.

Drogvita Svájci orvosok a Nature Neuroscience szakfolyóiratban közölt tanulmányukban azt javasolják, hogy a lélekgyógyászatban újra be kellene vezetni a pszichoaktív drogok használatát. A kutatók szerint az LSD, a ketamin, illetve a pszilocibin hatékonyan, megfelelő körültekintés mellett mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom vagy súlyos szorongáskezelésére. Ezeket az anyagokat sokáig használták pszichiátriai kezelések során, de az utóbbi néhány évtizedben szinte minden pszichoaktív drog ilyen alkalmazását beszüntették vagy erősen korlátozták. Egy amerikai kutatás szerint sürgősen ki kell találni valami új megoldást a népbetegségnek számító depresszió hatékony kezelésére, ugyanis egyre többen vannak, akiknek a szervezete nem reagál a szerotonin újrafelvételének gátlása elvén működő antidepresszánsokra.

Wikileaks Svédországban szexuális zaklatásért és nemi erőszakért elfogatóparancsot adtak ki, majd néhány óra múlva vissza is vonták a titkos amerikai katonai iratok nyilvánosságra hozatalával elhíresült oknyomozó honlap, a Wikileaks alapítója, az ausztrál állampolgárságú Julian Assange ellen. A célkeresztbe került kiszivárogtató szerint a Pentagon állhat az ellene felhozott vádak mögött, amelyeket teljesen alaptalannak, a Wikileaks ellen indított "piszkos játszma" részének tart. A Wikileaks júliusban több ezer, az iraki és az afganisztáni katonai beavatkozásról szóló titkos dokumentumot tett közzé, és továbbiak közlését helyezte kilátásba. A több civil szervezet által veszélyesnek minősített Assange-t eközben egy svéd bulvárlap, az Aftonbladet felvette munkatársai közé, így most már az újságírókat és a szólásszabadságot kiemelten védő svéd alkotmány védelmét élvezi. A szimpatizánsok eddig több mint egymillió dollárt adományoztak a Wikileaks működtetésére.

Kokainfüggőség Amerikai kutatók szerint a kokainfüggőség is kezelhető az alkoholbetegség gyógyítására használt kudzu növény kivonatával. A tudósok patkánykísérletekkel mutatták ki, hogy a futónövényből származó szer alkalmas lehet a kokainfüggőség kezelésére. Az Ázsiából származó kudzu a múlt században terjedt el az Egyesült Államok délkeleti részén, ahol kezdetben a talaj megkötésére használták, ám később az ázsiai természetgyógyászat mintájára az alkoholfüggőség kezelésében alkalmazták sikerrel. Most egy gyógyszergyár a kudzuból olyan szintetikus kivonatot állított elő, amelynek hatására a kokainfüggővé tett kísérleti patkányok nem adagoltak maguknak több kábítószert, sőt a visszaesésüket is megakadályozta.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.