cyberhírek

  • .
  • 2010. szeptember 30.

Tudomány

Fájlcsereháború Miután jogi eszközökkel nem nagyon sikerült fogást találni a torrentezőkön, a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség új fegyvert vetett be a fájlcserélő hálózatok ellen:felbéreltekegy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal tegye tönkre a nagyobb torrentoldalakat. Felfedezés Valószínűleg észak-perui őslakosok beszélhették azt a máig ismeretlen nyelvet, amelynek első írásos bizonyítékaira egy 17. századi levél hátulján bukkantak rá régészek.
A különleges dokumentumot egy összeomlott templom alatt találták.

Védettség Egy új brit kutatás szerint a tbc- és leprafertőzés valószínűségét csökkentő génvariáció - a természetes kiválasztódásnak köszönhetően - sokkal gyakoribb az olyan népesség körében, amely hosszú ideje urbánus településeken él.

Relativitás Atomórák felhasználásával földi körülmények között is sikerült bizonyítani Einstein relativitáselméletének azt a tézisét, mely szerint az idő folyása nem állandó sebességű, hanem hatása van rá a gravitációnak is.

Õsbaktérium A világ legöregebb ismert élőlényei lehetnek azok a 100 millió éve hibernált állapotban lévő mikrobák, amiket a Jeges-tenger mélyéről felhozott üledékdarabokban fedeztek fel a brit newcastle-i egyetem kutatói.

Megfejtés Előfordulhat, hogy van valóságtartalma a Kivonulás könyvének, noha a Vörös-tenger vize nem Mózes utasítására, hanem az erős keleti szél hatására nyitott utat a menekülő zsidók előtt - állítják amerikai tudósok.

Placebo Amerikai kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk egy hatóanyag nélküli készítményről, hogy jelentősen fokozza a nők libidóját. A nők fokozott izgalmat tapasztaltak, és növekedett a beteljesülő nemi aktusok száma is.

Pozíció A 2010 első fél évét összegző amerikai felmérés szerint online boltokban, fizetős letöltésként már több számítógépjátékot adtak el, mint játékboltban, fizikai adathordozón.

Nagykövet Egy 58 éves malajziai asztrofizikusnőt, Mazlan Othmant fogja kinevezniaz ENSZ az emberiség földön kívüli kapcsolataiért felelős nagykövetének, ha a tagországok rábólintanak az ajánlásra - adta hírül az Index a cnet nyomán. A csillagászat és azon belül is az exobolygó-kutatás az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül, egyre-másra fedezik fel a csillagászok a Földhöz sok szempontból hasonló, Naprendszeren kívüli bolygókat. Mivel gyakorlatilag bármelyik pillanatban találhatunk olyan bolygót, ahol a földihez hasonló élet kifejlődésére alkalmas körülmények uralkodnak, az ENSZ szerint ideje kialakítani egy protokollt, amire az intelligens idegen létformákkal való első találkozáskor lehet majd szükség.

Génbank Mélyhűtött, üvegfiolákba zárt orchideamagok fogják biztosítani a világ egyik legnépszerűbb virágjának túlélését - egyeztek meg a szakemberek egy Costa Ricában tartott nemzetközi botanikustanácskozáson. A 35 ezer, kihalás szélén álló orchideafaj közül a szakemberek elsőként 250 fajra koncentrálnak. A pusztulás egyik oka az erdei fajok túlzott kereskedelmi felhasználása, a másik a klímaváltozás, amely jelentősen felgyorsítja sok faj eltűnését a következő negyven évben. A találkozón arról állapodtak meg, hogy minden ország lefagyaszt egy nagyobb mennyiségű virágmagot az őshonos orchideafajaiból. Ezeket a magokat később a fajok újraültetéséhez, az élőhelyeik helyreállításához fogják majd használni.

Ornitopter A kanadai University of Toronto egyetem kutatói négyévi munka után elkészültek az emberi hajtású ornitopterrel, ami már túl van első sikeres próbarepülésén is. Az ornitopter olyan repülő szerkezetet jelent, ami a madarakhoz hasonlóan a szárnyai csapkodásával tartja fenn magát a levegőben. Leonardo Da Vinci 1485-ben vetette papírrahíres vázlatátaz ember hajtotta, csapkodó szárnyú repülőgépről. Azóta sokan próbálkoztak az ornitopter megépítésével, és most a kanadai mérnökökneksikerült, részben Leonardo tervrajzaira támaszkodva, részben a legmodernebb technikát és anyagokat felhasználva. A gép megépítése 200 ezer dollárba került, és a pilóta pedálokkal hajtja, mint egy biciklit.

Kiberháború Irán ipari létesítményeinek több ezer számítógépe fertőződött meg a rejtélyes Stuxnet vírussal: elemzők szerint a támadás valójában Irán nukleáris programja ellen irányulhatott.Az Iránban alkalmazott automatikus ipari irányítási rendszerek közül számos a német Siemens cégtől származik, és a Stuxnet vírust éppen ezeknek a rendszereknek a megtámadására dolgozták ki. Eugene Kaspersky, a Kaspersky Lab számítógép-biztonsági cég alapítója szerint a Stuxnet a jövő kiberfegyverének prototípusa, amely alkalmas lehet arra, hogy az ellenség átvegye olajvezetékek, erőművek, nagy távközlési rendszerek, repülőterek, hajók vagy akár katonai létesítmények irányítását.

Titkosszolgálat Először engedélyezték a brit hírszerző szolgálatok az irattáraikban őrzött titkos anyagok felhasználásával készült könyv megjelenését - adta hírül a Múlt-Kor történelmi portál. Az "MI6" című könyv szerzője, Keith Jeffrey történész kizárólagos engedélyt kapott, hogy betekintsen a brit külső hírszerzés (MI6) létrehozásától, 1909-től a hidegháború kezdetéig, 1949-ig nyúló időszakot felölelő archív anyagokba. A könyvből az is kiderül, hogy Graham Greene, W. Somerset Maugham és Arthur Ransome valóban dolgozott a hírszerző szolgálatoknak. A könyv bemutatja az áruló Kim Philby karrierjét is: a Szovjetuniónak dolgozó Philby végigjárta az MI6 teljes ranglétráját, mielőtt lebukott, és kiderült róla, hogy a Nagy-Britanniában működő szovjet kémhálózat, a cambridge-i csoport tagja.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.