Tartalom

Narancs XXII. évf. 39. szám(2010.09.30.) (2010-09-30)

Egotrip

Orient expressz

Egotrip

Keresztapák küldetése

Sokaknak feltűnt, hogy Roberto Saviano híres könyvében, a Gomorrában a mind globálisabbá váló olaszországi gengsztervilág főszereplői között még véletlenül sem tűnnek fel az országba egyébként minden más etnikumnál nagyobb arányban bevándorló muszlim vagy szubszaharai menekültek. Ez persze nem jelenti azt, hogy sokukat a kilátástalan helyzet ne csábítaná vagy kényszerítené bűnözésre, de épp úgy, ahogy közülük eddig senki sem csinált látványos karriert, és harmadgenerációs utódaik ma is ugyanott tartanak, mint évtizedekkel korábban bevándorolt elődeik, a maffiahálózatokban sem sikerült nélkülözhetetlenné tenniük magukat. Ennél az Amerikába egykoron kivándorolt olaszok jóval életrevalóbbaknak bizonyultak, miként azok a kínaiak is, akik most csendben "megszállják" Olaszországot.

Ekotrip

Egotrip

Nyolc és fél

Nyolc pontot lengetett be két képviselő a bankok megregulázására, úgymond a devizahitelesek kínjainak enyhítésére. A közelgő önkormányzati választások tükrében igazán jó az ötlet: mibe kerül tovább keménykedni a mindenki által utált bankokkal? Lám, végül a bankadót is lenyelték, nemhogy az idén, de még jövőre is hajlandók fizetni, csak hagyják már őket békén.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Csak szavazz!

Magyarország politikai térképe a tavaszi törvényhozási választásokon oly mértékben rajzolódott át, hogy azt a vasárnapi önkormányzati választások nem tudják döntően megváltoztatni - erre utalnak az új kormány regnálása alatt történtek/nem történtek is. E helyzetet érdemes tudomásul venni, de beletörődni végzetes hiba lenne.

Publicisztika

Publicisztika

Nem adják! Ne adják!

A Magyar Rádió (MR) és a Magyar Televízió (MTV) nem sugározza a Jobbik élősködős kampányfilmjét (a mű tartalmi elemzése lapunk 21. oldalán), többek között arra hivatkozva, hogy az egy államalkotó kisebbség (a cigányság) jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet a kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

Publicisztika

Vita nélkül - Miért nincs atomerőmű-ellenes mozgalom Magyarországon?

Tavaly márciusban az előző Országgyűlés csaknem egyhangúan megszavazta, hogy elvi engedély szülessen a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjai üzemidejének meghosszabbítására és új blokkok építésére. A Teller-projektnek elkeresztelt bővítést rekordgyorsasággal, néhány héten belül fogadták el a képviselők: 346 jelenlévőből 330-an (hatan szavaztak ellene, tízen tartózkodtak). Nem volt tehát törésvonal "technokraták" és "ökopártiak" között. Ez a politika azóta, az Orbán-kormány hatalomra kerülése után sem változott. "A meglévő blokkok biztonságos üzemelése záloga a stratégiai tervek megvalósításának, nevezetesen az üzemidő meghosszabbításának, melynek előkészítésében az utolsó fázisba érkeztek, és elkezdődött a bővítésre való felkészülés is" - jelentette ki Hamvas István, a Paksi Atomerőmű pár hete megválasztott új vezérigazgatója.

Publicisztika

A költővel szólva

Nem kétséges, az országnak lesz 2011-es költségvetése, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy lesz-e Matolcsy Györgye? Szerintünk igen - bár a gazdasági miniszter, faktum, nem könnyíti meg a saját helyzetét, legutóbbi önálló estjén (vasárnap a HírTv-ben) ismét 2011-re ígérte azt a 16 százalékos egykulcsos jövedelemadót, amiről más kormányhivatalnokok mint távlatosabb tervről beszéltek. De Matolcsy már annyi mindent mondott, amire rácáfolt az élet - lassan megszokjuk, hogy inkább költő ő, aki saját univerzumát lakja. Vagy inkább ő az Orbán Viktorban lakozó költő, és már csak ezért sem lenne ildomos megszabadulni tőle. Amúgy az összeg, amit a 16 százalékos szja-ra elmaradt költségvetési bevétel formájában költeni kéne, nagyjából 200-300 milliárd forint.

Publicisztika

Időbűnözők - A Jobbik kampányfilmjéről

Az 1940-ben készült Az örök zsidó (Der Ewige Jude) című, valamiért gyakran dokumentumfilmnek nevezett mű a zsidók "igazi arcának" leleplezésére törekszik, mely magasztos cél érdekében szépen levezeti nevezettek más népeken intézett élősködésének évezredes történetét, különös figyelmet fordítva az asszimilációt segítő "álcázási módszerekre" és a hasznos munkavégzés iránti hajlam teljes és genetikai alapú hiányára. S hogy a néző még jobban értse, hogy miről is van szó, ízléses párhuzamot von a zsidók és a patkányok között, melyet vizuálisan is megsegít: egy hömpölygő patkányhordára rávágja egy szűk sikátorban menetelő, meglehetősen slampos és rosszarcú emberek képét, miközben a narrátor a sunyiság, a gonoszság és a parazita lét mindkét "fajra" jellemző megnyilvánulási formáit taglalja. Nem tudni, hogy az ilyen és ehhez hasonló propagandafilmeknek mekkora szerepe volt a világtörténelem alakulásában, mindenesetre okkal feltételezhető, hogy a jól megtervezett és hathatósan átadott gyűlöletkeltés megtette a hatását. Ne legyenek illúzióink, megteszi ma is.

Külpol

Külpol

Venezuela - Győztesek klubja

A parlamenti választások után a hatalom és ellenzéke egyaránt győzelemről beszél a dél-amerikai országban. De Hugo Chávez alighanem több szavazatra számított. Ha csalódott is, meglepődni nem volt oka.

Belpol

Belpol

Az igazi Szabó Ervin - Az ismerős nevű ismeretlen

Amikor 1918 februárjában, a nagy spanyolnáthajárvány egyik első magyarországi áldozataként meghalt, eszmetársai és ellenfelei egyaránt tisztelegtek nagysága előtt. Személyisége a korabeli progresszív Európa számos törekvésének és ideájának foglalata volt.

Belpol

Szikszó: szocialisták és jobbikosok a polgármester mögött - A kecske haszna

Két hívatlan vendég, a 2008-ban Szikszóra vonuló Magyar Gárda és a várost idén nyáron háromszor elöntő víz jelentősen átrendezte az erőviszonyokat a hatezer lelkes abaúji település politikai térképén. A négy éve csekély szavazatkülönbséggel megválasztott szocialista polgármester az elmúlt két év történéseitől megerősödve "új erőt" kovácsolt a helyi szocialisták és a korábban feloszlatott, majd újjáalakult Jobbik szikszói csoportjának tagjaiból.

Perdömping előtt a magyar gabonaágazat

Belpol

Pillanatnyi érdekek

Sok ezer tonnányi gabona ellenértékéről, akár milliárd forintos nagyságról dönthetnek a közeljövőben a bíróságokon, miután egyes termelők az időjárási vis maior helyzetre hivatkozva hol okkal, hol ok nélkül visszalépnek az áru leszerződött leadásától. A felvásárlók perek százaira készülnek - a konkrét ügyek a kontraktusok apró betűin dőlnek majd el.

Belpol

Mit akar a Fidesz Budapesttel? - Semmit a kéznek

Tarlós István győzelme biztosra vehető, de a Fidesz közgyűlési többsége "csak" nagyon valószínű a vasárnapi önkormányzati választások előtt. Tarlósról úgy tartják, hogy jól választja meg a munkatársait - rájuk októbertől nagy szüksége lesz, hiszen esetleges közgyűlési többséggel, fideszes kerületi polgármesterekkel körülvéve is szűk területen lavírozhat.

Belpol

Hátrányos helyzetűek életkilátásai - A rövid élet titka

Alig 45 százalék az esélye annak, hogy egy most 30 éves férfi megérje a nyugdíjkorhatárt, ha legfeljebb nyolc általánosa vagy szakmunkás-bizonyítványa van. További kockázat, ha hátrányos helyzetű kistérségben él, és nincs munkája. Ezeken már csak az ronthat, ha telepen élő roma az illető.

Interjú

Belpol

"Erre van az unió!"

Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament (EP) zöldfrakciójának társelnöke

Még szigorúbb pénzpiaci felügyeletet, központi gazdaságélénkítést, az államadósság mellett a munkanélküliségi ráta közösségi ellenőrzését is kívánatosnak tartja Európa jövője szempontjából a hatvannyolcas diákvezér, aki szerint Németország a görög válság után is az integráció elkötelezett híve marad. Az LMP-nek gerillakertészkedéssel kampányoló egykori Vörös Danny felfedi, hogy mi a baj Sarkozyvel, Barrosóval és Angela Merkellel.

Zene

Zene

Lemez - Vállra állva - The Posies: Blood/Candy

Jelentős dalszerzőpárosoknál gyakran fejtörésre ad okot, hogy valójában melyik félnek is tulajdoníthatjuk a múlhatatlan dallamokat, hiszen azzal már a Beatles óta tisztában vagyunk, hogy a közös aláírás távolról sem jelent automatikusan valódi együttműködést. A power pop egyik legnagyobb ásza, a seattle-i Posies esetében az 1998-as (később átmenetinek bizonyuló) feloszlás utáni évek változtatták érdektelenné a kérdést, hiszen végre kiderülhetett, hogy ebben a zenekarban teljesen azonos kaliberű és rendkívül hasonló ízlésű szerzők boldogítják egymást.

Zene

animációs film - MARY ÉS MAX

Van, amihez kell a gyurma, sőt csakis a gyurma az üdvözítő anyag. Évtizedekig tartó levelezőbarátságokhoz például, ahol a feladó és a címzett is megejtően magának való, ki-/le-/keresztül- és kasul nézett, emberi kapcsolatokból elégtelenre vizsgázó emberke.

Zene

Film - Varázskert - Shirin Neshat: Nők férfiak nélkül

E film két legszembetűnőbb vonása, hogy képzőművész rendezte, és emigrációban készült. Az első- filmes Shirin Neshat le sem tagadhatná, hogy kompozíciókban gondolkodik, és a sztori csak másodlagos neki. Vagy inkább harmadlagos, mert még a társadalmi, politikai állásfoglalás is megelőzi. Nem arról van szó, hogy lemondana a történetmesélésről, de jobban bízik a képek, az arcok erejében, mint a szövegben vagy a lineáris elbeszélésben. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint hogy Tóth Orsi úgy hoz teljes értékű figurát az egyik (nem néma) főszerepben, hogy meg sem szólal (de ezt talán csak mi, magyarok vesszük észre).

Zene

lemez - VOLBEAT: BEYOND HELL/ABOVE HEAVEN

Összevegyíteni Elvis Presley és Jim Morrison énekstílusát, majd vérmocskos szövegeket és sebes, vad gitárzenét adni hozzá van annyira perverz ötlet, hogy valakinek muszáj legyen kipróbálnia. Valahogy így érezhetett a huszonkét éves Glenn Danzig, amikor ezt a receptet használva 1977-ben megalapította a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának egyik legfontosabb amerikai punkzenekarát, a Misfitset.

Zene

könyv - MURAKAMI HARUKITÁNC, TÁNC, TÁNC

című, több mint húsz éve született regénye a Patkány-trilógia (amelyből itthon csak a Birkakergető nagy kalandolvasható) "kiegészítő része": noha egyes helyszínei és szereplői megegyeznek aBirkakergetőéivel (elsősorban a főhős életét vigyázó lény, a Birkaember, azaz a magára birkairhát aggató fura és cseppet sem természetfeletti szerzet), érthető annak ismerete nélkül is. Azok viszont, akik olvasták akár aBirkakergetőt, akár az életmű bármely más darabját, már aTánc, tánc, táncelső oldalai után igazán otthon fogják érezni magukat, s ez a kellemes érzés mind a hatszáz oldalon kitart: minden megvan benne ugyanis, amitől Murakami még a gyengébb regényeiben is szerethető (és könnyen olvasható).

Zene

lemez - LANG LANG - LIVE IN VIENNA

Bécsben lakva a pesti fellépése után volt alkalmam "hazájában" is látni a város új kedvencét, és első benyomásaim csak erősödtek: felületes, látszólag briliáns technikájú (valójában még e téren is inkább szélhámos) pianista, aki számomra felfoghatatlan okokból lett az állítólag igényes osztrák publikum liblingje. Most a Musikvereinsaalban adott koncertjeiből válogattak, és a helyzet változatlan.

Zene

Színház - Sokat akar - A Három nővér a Nemzetiben

Erőt próbál, méghozzá minden értelemben a Három nővér a Nemzeti Színházban: a dráma immanens erején túl próbára teszi a rendező erejét, a színészekét és a nézőkét is. Aki látta jó egy éve Andrei Süerban rendezésében a kolozsváriak Ványa bácsiját, azt ez a kollektív erőpróba legalábbis nem lepte meg.

Zene

koncert - MELT BANANA

Csupa napfény és persze muzsikaszó volna az élet, ha minden - a könnyűzenében meghatározó - ország kaphatna olyan sorozatot az A38 hajón, mint a Japán jelentős klubzenekarait testközelbe hozó Rising Sound. Az elmúlt hónapok során járt nálunk a posztrock és a kísérleti metál egy-egy számottevő alakulata (a Mono és a Zeni Geva), most vasárnap pedig Mike Patton, Lou Reed, valamint a világ nagyjából összes noise-rock-rajongójának kelet-ázsiai liblingje, a Melt Banana adott mesterkurzust zajszobrászatból. A hivatalosan trióként működő, a turnékra vendégdobosokat szerződtető zenekar három éve adta ki utolsó sorlemezét, a korábbi anyagainál némiképp kommerszebb Bambi's Dilemmát - azóta úton van.

Trafik

Trafik

étel, hordó - ARAZ

Van abban valami egészen tenyérbe mászó, hogy a Dohány utcában nemrég megnyílt Continental Zara Hotel (CZH) egyebek mellett úgy reklámozza magát, hogy "az egykori Continental Szálló és a szecessziós Hungária Fürdő rekonstrukciója eredményeképp" jött létre. A Continental Szálló és a Hungária fürdő beláthatatlanul hoszszú ideje afféle belvárosi kísértetkastélyként működött, sem az állam, sem a főváros, sem a kerület nem törődött vele.

Trafik

chili&vanília - Tarhonyatrió

A tarhonya a világ különbféle konyháiban hasonló népszerűségnek örvend, mint nálunk. Szardínián az egyik legtipikusabb étel fregula sarda néven fut, és halakkal, levesesen készül.

Trafik

kulthírek

DÍJAZTAK A SZÍNIKRITIKUSOK Háy János Kolibri Színházban bemutatott Völgyhídja lett a 2009/2010-es évad legjobb új magyar drámája a Színikritikusok Céhe szerint, a legjobb előadásnak a fővárosi Katona József Színház Máté Gábor rendezte produkcióját, A kétfejű fenevadat találták, a legjobb rendezés díját pedig Bagossy Lászlónak szavazták meg az Örkény Színház Kasimir és Karoline-előadásáért. Az ebben nyújtott teljesítményével Hámori Gabriella lett a legjobb mellékszereplő, az itteni Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése pedig a legjobb jelmez (Benedek Mari), díszlet (Ambrus Mária) és női főszereplő (Kerekes Éva) elismerését is elhozta.

Trafik

rés a présen - "Szájhagyomány útján terjedtem" - Farkas Veronika műfordító

rés a présen: A műfordítók között milyen státusz az, ha valaki nem Shakespeare-t, hanem vámpírtörténeteket, Dexter-regényeket és Pratchett-köteteket fordít? Farkas Veronika: Szerintem nagyon-nagyon kevesen fordítanak Shakespeare-t manapság, és azok sem kizárólagosan. Terry Pratchett és a Korongvilág amellett, hogy nekem tizenöt éve a rajongásom tárgya, a fantasykedvelők körében rendkívül népszerű, a Dextereknek nagyon igényes a szövegük, és még a vámpírtörténetekben is van olyan (például a Vámpírakadémia), amelyekben azonosulni tudok a főszereplővel (a műfordítók nagy része szintén az éjszaka teremtménye), mert valamivel kevesebbet verekszem nála, viszont ugyanazt a parfümöt használjuk.

Trafik

tévésmaci - Kutya marta, harapta

Amikor Sztupa és Troché átvágtak a réten, a Körös-torok felé, egyikük fütyörészett, a másik valami gazszálat rágcsált. Nem beszélgettek, mind a ketten a virágokat számolták, magukban.

Trafik

mi a kotta? - Utca, zenészek

Ez a hét is jól kezdődik, alkalmaznánk az originális fordulatot, ha a MaNcs-ciklusok éppenséggel nem a csütörtöki nappal indulnának, hiszen soros ajánlónk első estéjén csupa Bachot kínál számunkra a jó sors. S az még jószerint hagyján, hogy a Bartók rádió tavalyi zongoraversenyének második helyezettje, Licsák Attila a Wohltemperiertes Klavier részleteit (Márványterem, szeptember 30., hat óra), míg a Budapest Barokk Együttes a Goldberg-variációk átiratát fogja eljátszani (Belvárosi Szent Mihály-templom, szeptember 30., hét óra).

Könyv

Könyv

könyv - K. KABAI LÓRÁNT: KLÓR

Zavarba ejtő olvasmány a kritikusként, szerkesztőként is aktív szerző negyedik kötete - és a jelzőt elsősorban bóknak szánom. Az okosan szerkesztett könyv világa önmagát tagadja: "én egy mindenestül idézetellenes ember vagyok" - olvassuk az első ciklus nyitóversében, amely ciklus valóságos hommage- és allúziógyűjtemény, ahol Komjáthy Jenőtől Kemény Istvánig terjed az idézett szerzők köre, de az elbűvölő sorozatgyilkos, Dexter is delegál egy frappáns beszólást - kár, hogy ezekből a szövegrománcokból nem születnek igazán jó versek. De menjünk tovább:

Könyv

Össze van tartva - Kukorelly Endre: Mennyit hibázok, te úristen

Egy 1948-as feljegyzésében írja Elias Canetti a következőt: "Isten hiba volt. Csak azt nehéz eldönteni, hogy túl korán vagy túl későn követtük el." Mindezt csak azért említem meg, mert Kukorelly Endre legújabb verseskötete, ha távolról is, de sok szállal kötődik ahhoz a problémakörhöz, amit az idézett töredék megvillant. Ugyanakkor, ha a borítóra pillantunk, egy olyan kötelet látunk, melyet már csak néhány szál tart össze, azt viszont, hogy a (különben vízszintesen feszülő) kötél két végén mi található, nem tudjuk meg. A lényeg valószínűleg az tehát, hogy itt valami, ha már csak ideig-óráig is, de - kukorellysen szólva - össze van tartva. Nem is akárhogyan, tehetjük hozzá rögtön, pedig a cím ennek éppen az ellenkezőjére engedne következtetni.

Könyv

Hogy jó húsban legyünk

Szendi Gábor: Boldogtalanság és evolúció - Paleolit táplálkozással a depresszió ellen

A pszichológus szerző már hosszú ideje egyensúlyoz a magyar tudományosság peremén - hogy erről mennyiben tehet ő, s mennyiben az akadémiai világ, azt olvasóink is mérlegelhették, például a két éve e hasábokon megjelent Szendi-interjú ("Bepipultam és megírtam", 2008. október 23.), majd az ezt követő sajtópolémia alapján.

Könyv

A fű kinő utánuk - Hadas Miklós: A férfiasság kódjai

A szexológia már jó évszázada foglalkozik a nemek viszonyával, s már régóta tudjuk, hogy vannak nemi szerepek, amelyek ugyan nem születnek velünk, de elsajátításuk valamennyire különbözővé teszi a férfiak és nők viselkedését. Ezek a különbségek persze hol nagyobbak, hol kisebbek, a kortól és a társadalmi helyzettől függően. Napjainkban meg mintha már éppen kezdenének elmosódni.

Könyv

Bal, jobb, mindegy - Könyvsorozatok a 20. század első felének magyar irodalmából

A régi rendszer már a végét járta, amikor 1989-ben sorra alakultak a saját haszonra dolgozó magánkönyvkiadók. Evidensnek tűnhetett számukra, hogy az 1948. évi kommunista hatalomátvételt követően betiltott háború előtti magyar könyvek újrakiadása nemes cél és egyben jó üzlet lehet. Válogatni bőven volt miből, hiszen a kultúrpolitika irányítói a "polgári" jellegűnek ítélt művek tömegeit vonták ki a forgalomból. Az elmúlt 20-22 évben a merészebb kiadók egymás után jelentették meg a hajdan indexre tett vagy csak elfeledett regényeket, a jobb eladhatóság érdekében sorozatokba szervezve őket, de sokan belebuktak, s a megmaradtak sem dicsekedhetnek túl sok sikerrel.

Könyv

Könyvheti szüret - Minimum tizenegyes - a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

1. Szilasi László: Szentek hárfája (Magvető, 2010) - 72 pont 2. Esterházy Péter: Esti (Magvető, 2010) - 69 pont 3. Borbély Szilárd: A testhez (Kalligram, 2010) - 61 pont 4. Marno János: A semmi esélye (Palimpszeszt-Prae.hu, 2010) -55 pont 5. Szvoren Edina: Pertu (Palatinus, 2010) -49 pont 6. Kukorelly Endre: Mennyit hibázok, te úristen (Kalligram, 2010) -46 pont 7. Garaczi László: Arc és hátraarc (Magvető, 2010) - 43 pont 8. Nádasdy Ádám: Verejték van a szobrokon (Magvető, 2010) - 42 pont 9. Tandori Dezső: Úgy nincs, ahogy van (Scolar, 2010) - 34 pont 10-11. Csabai László: Szindbád, a detektív (Magvető, 2010) -31 pont Ferencz Győző: Szakadás (Sziget, 2010) - 31 pont Szavazóink:Ambrus Judit, Bazsányi Sándor, Bárány Tibor, Báthori Csaba, Bedecs László, Bojtár Endre, Csáki Márton, Darvasi Ferenc, Elek Tibor, Faragó Kornélia, Halmai Tamás, Horváth Györgyi, Jánossy Lajos, Jenei László, Kálmán C. György, Kiss Noémi, K.

Könyv

Oszd meg és uralkodj! - Írók, kiadók és a web 2.0 itthon

A blogok és a közösségi site-ok megjelenése átalakíthatja az írók és olvasók közti viszonyt szintúgy, mint a könyvpiac működését. Gyakorlati példákon vizsgáljuk, milyen lehetőségeket kínálnak az új médiumok, és mit (nem) sikerül ebből a magyar szerzőknek és műhelyeknek kihasználniuk.

Könyv

képregény - MANGA SHAKESPEARE - HAMLET

Pont mi ne közöljünk képregényt? E merőben költői kérdés az Élet és Irodalom hasábjain volt olvasható 1964-ben, és az olvasók válaszait meg sem várva a lap azonmód le is közölte A varázshegy 12 képkockás változatát (rajzolta Gyulai Líviusz). Egy kis kekeckedés, főleg ha az nem lenéző, inkább ironikus, és még meló is van benne, mint Gyulai 12 kockájában, sosem ártott a mára minden nagykorúsági teszten átesett műfajnak. Aggályok persze mind a mai napig felmerülnek, főleg, ha a képregény az irodalom térfelére merészkedik - egy-két jajkiáltásra ilyenkor azért bizton számítani, akár látatlanban is.

Könyv

album - KOR-KÉPEK 1968-1979

A "Kádár-korszak virágzása és romlása" alcímet is viselhetné az MTI fényképalbum-sorozatának legújabb darabja. A jóléti szocializmus évtizede sokak számára ma is mézes ábrándozások forrása, még csak el sem ítélhető módon.

Könyv

"Tizenhét kiadó utasított vissza" - Paul Auster író

Amerika első számú kortárs írójának számít - azon ritka szépírók egyike, akiknek műveit nemcsak értik, de szeretik is. Olyan regények fűződnek a nevéhez, mint a New York trilógia, a Holdpalota, A véletlen zenéje, a Leviatán vagy a Brooklyni balgaságok. A 63 éves íróval a reggeli munkakezdés előtt, telefonon beszélgettünk.

Film
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Ezer odaliszk

"Vesszenek a férfiak!"

Székesfehérváron progresszív teremőrnők sóhajtoznak - az ablakon a lángos és a sült kolbász szagával ingerlően beáramló tömegmoraj készteti őket erre. Azok ott kinn, a kiállítás meg itt benn. A szokásos felállás, de bosszantó a karnyújtásra lévő közönség elvi megtapasztalása, miközben üres a tér, és olyan nyilvánvaló volna különben a siker, ha nem kolbászt tömne magába az egész város. Fehérváron a teremőrök elhivatottak, ötletük van a marketingre, és a Lódz Kaliska láthatólag belopta magát a szívükbe.

Sport

Sport

Szépséges triciklik - Schlett Győző kerékpárépítő

Első kerékpárját kiskamaszként egy férfi kerékpárból alakította át BMX bringává, még a nyolcvanas évek végén. Azóta ráállt a speciális kerékpárokra: tricikli, tandem, riksa, bringó és fekvő kerékpár is kikerült a keze alól. Színházi előadásokban és reklámokban is "felléptek" járművei, az Üvegtigris 3-ban őt kérték fel a Csuja Imre "ízirájder" járgányának megépítésére.

Sport

Háromkerekű utcazene - Pianínóodisszea

Hétköznap délután öt óra, Móricz Zsigmond körtér. A szokásos forgatag. De a Szent Imre-szobor előtt fekete pianínó, s egy fiatal lány Gershwint játszik. Tíz-tizenöten hallgatják, pár méterre egy biciklivel keresztezett konténer várakozik.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Fájlcsereháború Miután jogi eszközökkel nem nagyon sikerült fogást találni a torrentezőkön, a zeneipar óriáscégeit tömörítő szövetség új fegyvert vetett be a fájlcserélő hálózatok ellen:felbéreltekegy indiai céget, hogy túlterheléses támadásokkal tegye tönkre a nagyobb torrentoldalakat. Felfedezés Valószínűleg észak-perui őslakosok beszélhették azt a máig ismeretlen nyelvet, amelynek első írásos bizonyítékaira egy 17. századi levél hátulján bukkantak rá régészek.

Lélek