cyberhírek

  • .
  • 2010. november 11.

Tudomány

Elektrosokk Az oxfordi egyetem agykutatóikísérletekkel bizonyították, hogy egyes agyterületek enyhe elektromos stimulálása javítja az alanyok matematikai képességeit. Az alkalmazott elektrosokk nagyon enyhe volt. Adathalászat A Facebook beismerte, hogy a közösségi oldalon futó több, külső fejlesztésű alkalmazás személyes adatokat gyűjtött a használóiról, hogy aztán adatbróker cégeknek adják el őket.
A lebukott programozókat fél évre kizárták a fejlesztői programból.

Google-per A Google beperelte az amerikai kormányt, mert a cég szerint a szövetségi minisztériumi e-mail rendszer korszerűsítésére kiírt pályázaton indokolatlanul részesíti előnyben a Microsoftot.

Hipochondria Aki beképzeli magának a fájdalmat, abban az előbb-utóbb ki is alakul - állítja egy német kutatócsoport. Korábban a képzelet erejét csak a placebohatás kapcsán tudták kísérletekkel igazolni, most azonban a fájdalom esetében is sikerült.

Transzplantáció Új módszert mutattak be spanyol kutatók transzplantációs célú mesterséges szervek létrehozására őssejtek segítségével. Az őssejtek felhasználása jelentősen csökkenti a donorszervek kilökődésének kockázatát.

Emléktörlés Amerikai kutatóknak egérkísérletekbena kísérleti állatok agyából erősen bevésődött emlékeket sikerülttörölniük. A technológia az agy emlékközpontjában található speciális fehérjék manipulálásán alapszik, és elvileg embereken is működhet.

Sokféleség Megállapodás született az élővilág védelmében a Biológiai Sokféleség Egyezmény tagjainak 10. találkozóján Japánban. A következő tíz évben növelik a védett területek arányát, és megállapodtak a genetikai erőforrások hozzáféréséről is.

Nyomravezető A mexikói rendőrség 18 holttestet ásott ki egy tömegsírból, miután egy olyan videofelvételre bukkantak a YouTube-on, amelyen két hátrakötözött kezű férfi látható.

Szuperszonikus utasszállító Három évet és évente ötmillió dollárt szán a NASA a világ leggyorsabb utasszállító repülőgépének kifejlesztésére és megépítésére. A gép utazósebessége a tervek szerint a hangsebesség ötszöröse lesz, és a jelenleg 21 órás New York-Sydney utat két és fél óra alatt teszi majd meg - adta hírül az Index a Daily Mail nyomán. A projekt a Mars-utazást előkészítő hosszú távú kutatásokmellékterméke, az atmoszférából kilépő, majd oda visszalépő, nagy sebességre képes gépnél hasonló mérnöki kihívásokkal kell szembenézni, mint a Marsra leszálló egységnél: könnyűnek kell lennie, de a súrlódás miatti extrém hőhatást is jól kell bírnia. A gép meghajtásáért a scramjet technológia felel, amivel már évek óta kísérleteznek a NASA-nál. Először 2009-bensikerültpár másodpercre működésre bírni éles teszten egy ilyen motort, az eddigi legbiztatóbb kísérletben pedig három és fél percig működött a csodahajtómű. A scramjet lényege, hogy kiváltják a sugárhajtású gépek turbináját: az üzemanyag (cseppfolyós hidrogén) elégetéséhez az oxigént a motorba beáramló levegő adja, amit az óriási sebesség miatt fellépő torlóhatás sűrít össze. A scramjetet ezért csak hangsebesség feletti tempónál lehet bekapcsolni, de akkor 6000 km/óra fölé gyorsítja a gépet.

Cyberzsaruk Nagy-Britanniában évente 3500 leendő rendőrt képeznek ki arra, hogy miként kövessenek bűnözőket. A képzés januártól azzal bővül, hogy a nyomozók megtanulják, miként tegyék mindezt a mikroblogokat figyelve, illetve hogyan ássák bele magukat a Facebook-oldalakba bizonyítékok vagy szemtanúk után kutatva. A briteknél rendkívül népszerű Twitter és Facebook számtalan esetben segítheti a bűnüldöző szervek munkáját, a képzés résztvevőinek egyebek mellett azt kell majd megtanulniuk, hogy az online technikákkal miként segíthetik a bizonyítási eljárást, és hogyan juthatnak bizonyítékokhoz számítógépekről, mobiltelefonokról és egyéb kütyükről.

Határvillongás Egy nicaraguai katonai vezető a Google Maps online térképszolgáltatás adataira támaszkodva katonákat vezényelt a San Juan tó mellé, ami a Costa Ricával közös határnál fekszik. A Google Maps azonban pontatlanul jelezte a határvonalat, így a katonák már Costa Ricában vertek tábort, és a szomszédos állam területén tűzték ki a nicaraguai zászlót, amiből botrány lett. A Google szóvivője szerint nem tudtak a hibáról, és folyamatosan dolgoznak a térképszolgáltatáson: legutóbb épp nyáron jelentették be, hogy hatvan ország határvonalát pontosították, egyebek közt azért, mert a kambodzsai kormány komoly kritikát fogalmazott meg a Thaifölddel közös határ pontatlanságai miatt.

Holografikus video Amerikai kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb a holografikus videózás megvalósításához, de a valódi mozgókép élményére egy darabig még várni kell, mert a speciális kijelzőn jelenleg még csak két másodpercenként jelenhetnek meg az újabb képkockák. A Nature-ben bemutatott technológia a holográfia elvén működik. A kutatóknak arra kellett megoldást találniuk, hogy a hagyományos kamerák sorozatával rögzített, közel 360 fokos szögben látható képeket miként lehet valós időben továbbítani és a televíziózásban megszokott gyorsasággal mozgóképként megjeleníteni. A holografikus videók rögzítése hagyományos kamerákkal, több nézőpontból történik. Mindössze a háromdimenziós képek megjelenítéséhez szükséges különleges kijelző létrehozása jelentette a kihívást. A tökéletes látványhoz átlátszó, úgynevezett fotorefraktív polimert készítettek. Ez olyan kijelző, amelynek anyagában fényre reagáló, elektromos mező változására elforduló és sorba rendeződő festékmolekulák vannak.

Művér Bőrsejtekből kiindulva sikerült vért létrehozniuk kanadai kutatóknak. A módszer kikerüli az őssejtek alkalmazását, újszerű megközelítésével egyszerűsíti a folyamatot. Ha sikerül egy ember saját bőrsejtjeiből kiindulva létrehozni transzfúzióra alkalmas vért, akkor a műtéti beavatkozásokhoz vagy a vérszegénység kezeléséhez nincs szükség idegen vérre. A kanadai kutatók egy 3°4 centiméteres emberi bőrdarabból egy adag transzfúzióra elegendő vért tudtak előállítani. Az eljárás klinikai próbái 2012-ben kezdődhetnek el, de öt-tíz év is eltelhet, mire általánosan használhatják az orvoslásban.

Figyelmébe ajánljuk