cyberhírek

  • .
  • 2010. december 9.

Tudomány

Kártérítés Mentális fájdalmat okozott, megszégyenített és megalázott a Google egy pittsburghi családot azzal, hogy a Street View-autó lefényképezte pittsburghi házukat. A bíróság egy dollár kártérítést ítélt meg a birtokháborításért. Napenergia XVI.
Benedek pápa napenergiával hajtott pápamobilt használna a jövőben - jelentette be a Vatikán. A bejelentéssel egy időben jelent meg a Vatikán környezeti erőfeszítéseit összegző A napenergia a Vatikánban című könyv.

Erdőirtás Az esőerdők megóvása érdekében a Google olyan új műholdas térképet mutatott be, amely pontosabb és naprakészebb képet ad a trópusi erdők helyzetéről. Karbonkvóta-kereskedők, politikusok és kutatók is hozzáférhetnek a programhoz.

Unalom A Cambridge-i Egyetem kutatói egy algoritmus segítségével kiszámolták, melyik volt a XX. század legunalmasabb napja. A True Knowlegde nevű kísérleti szoftver 1954. április 11-et adta ki végeredményként, mint a legeseménytelenebb napot 1900 óta.

Banánzene Egy japán cég szerint a banán akkor lesz a legfinomabb, ha Mozartot hallgat érlelés közben. A Fülöp-szigetekről érkező déligyümölcs egy héten át kap Mozart-kezelést a Tojoka Cu Szeika cég érlelőkamrájában.

X-akták Julian Assange a Guardiannek adott interjúja értelmében a WikiLeaks rövidesen olyan amerikai diplomáciai iratokat is nyilvánosságra hoz majd, amelyek UFO-észlelésekkel kapcsolatos információkat is tartalmaznak.

X-37B Sikeresen visszatért a Földre az Egyesült Államok légiereje által áprilisbanfelbocsátott, X-37B jelű, legénység nélküli űrrepülőgép, amelynek feladata titkos, szakértők szerint a földfelszín katonai célú megfigyelése lehet.

Wikileaks Hatórás szünet után ismét elérhetővé vált az interneten a titkos amerikai diplomáciai dokumentumokat kiszivárogtató WikiLeaks portál, ezúttal svájci doménnévvel. Csak a domén lett wikileaks.ch, az internetezőket átirányítják egyolyan oldalra, amely a hatalmas mennyiségű dokumentumot tartalmazó korábbi honlaphoz nyújt hozzáférést. Ez arra utal, hogy a honlap tartalmát még mindig francia és svéd szervereken tárolják. Ezt megelőzően a portál amerikai doménnév-szolgáltatója bejelentette, hogy megvonja a szolgáltatását a WikiLeakstől, miután azt olyan sok informatikai támadás érte, hogy veszélybe került a szolgáltató infrastruktúrája. A WikiLeaks tartalmait tükröző szerverek száma eközben már több százra növekedett, a PayPal viszont blokkolta a WikiLeaks adománygyűjtő számláját "illegális tevékenység" miatt. A WikiLeaks néhány kivált szerkesztője bejelentette, hogy új kiszivárogtató oldalt indítanak, mert a WikiLeaks túlságosan az Egyesült Államokat érintő ügyekre koncentrál, Julian Assange pedig önhatalmúan irányítja a honlap működését.

A hetedik elem Arzénból táplálkozó baktériumot azonosítottak a kaliforniaiMono sós tóüledékes rétegében amerikai kutatók, akik szerint a baktérium a foszfor helyett építi be többek között fehérvérsejtjeibe, valamint örökítőanyagába a mérgező nehézfémet. ASciencecímű tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint első alkalommal nyert bizonyosságot, hogy minden ismert földi élet egyik alapvető építőkövét egy másik elem helyettesítheti. A foszfor a szénnel, a hidrogénnel, a nitrogénnel, a kénnel, valamint az oxigénnel együtt ahhoz a hat elemhez tartozik, amely - eddig ismert formájában - alapvető az élethez. Az arzén a legtöbb életforma számára rendkívül mérgező: ha a foszfor helyére arzén kerül, leállnak a központi biokémiai folyamatok. Az asztrobiológiai intézet csapata bizonyítani tudta, hogy a GFAJ-1-nek elnevezett baktérium anyagcseréje során felhasználja az arzént, és ezzel helyettesíti a hiányzó foszfort.

Szuperexpressz Sebességrekordot döntött a kínai szuperexpressz, amely az átadás előtt álló Peking- Sanghaj vonalon érte el az abszolút világcsúcsnak számító 486 kilométeres óránkénti sebességet. Ez az eddigi legjobb eredmény, amit az utasforgalomban is használt nagysebességű személyszállító vonatoknál mértek. Ugyanez a vonat szeptember 28-án Sanghaj és Hangcsou között 416,6 km/órát teljesített. A világ leghosszabb gyorsvasúti pályája címet is viselő, 1318 kilométer hosszú Peking-Sanghaj vonal november 15-én készült el, a forgalomnak viszont csak 2011. végén fogják átadni, s akkortól Kína két központi városa között vonaton mintegy négy órára rövidül majd a jelenlegi tízórás menetidő.

Nonprofit közösségi oldal Nonprofitokat, aktivistákat, kulturális és segélyszervezeteket szeretne összehozni a jótékonykodásra nyitott felhasználókkal aJumo közösségi szájt, amit a Facebook egyik társalapítója, Mark Zuckerberg egykori szobatársa, Chris Hughes jegyez - adta hírül az Index a Wired nyomán. Hughes szerint nem elég évente egyszer adakozni, a jótékonykodás folyamatos tevékenység, ezért hozta létre a szájtot, ahol a tavaly márciusi indulás óta 3500 szervezet jelent meg az egészségügyi és környezetvédelmi tematikájú dokumentumfilmeket készítő Rockhopper Tv-től az UNICEF-ig. A Facebook társalapítója azután kezdett a vállalkozásba, hogy 2007-ben otthagyta a Facebookot, majd az amerikai elnökválasztási kampányban Barack Obama internetes megjelenésén dolgozott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?