cyberhírek

  • .
  • 2011. január 6.

Tudomány

Ötvenmilliárd A Facebookba 500 millió dollárt fektetett be a Goldman Sachs és egy orosz befektető, a Digital Sky Technologies. A megállapodás 50 milliárd dollárra becsüli a Facebook értékét, ami azt jelenti, hogy a közösségi oldal értékesebb, mint az eBay, a Yahoo és a Time Warner. Rekordadomány Összesen 16 millió dollár támogatást sikerült összegyűjtenie a Wikipedia Foundationnek tavaly, ez több mint a kétszerese a két évvel ezelőtti 7,5 millió dollárnak.
Világszerte több mint félmillióan adományoztak a 2001-ben indult Wikipedia online enciklopédia működtetőjének.

Félmilliárd Négyszázötvenmillióra duzzadt az internetfelhasználók száma Kínában, vagyis az ország 1,3 milliárdos népességének több mint egyharmada netezik. A júliusban közölt utolsó adatokhoz képest 30 millióval - Peru lakosságánál több emberrel - emelkedett az internetezők száma.

Rubik-robot Két amerikai mérnök olyan robotot épített, ami képes megoldani minden idők egyik legnépszerűbb logikai játékát, a Rubik-kockát. A gép tetszőleges alapállásból kirakja a kockát, az átlagideje 15 másodperc alatt van.

Szexjáték Háromdimenziós szexjátékot készített egy osztrák cég a Microsoft új játékvezérlőjéhez, a Kinecthez. A Microsoft bejelentette, hogy nem fog licencengedélyt adni erre a felhasználási módra, mert felnőtt-tartalmak nem kaphatnak helyet a családi konzolon.

Enciklopédia A Wikipediára megszólalásig hasonlító online enciklopédiát indított a kubai kormány, melynek célja, hogy a világot saját ideológiai szemüvegén keresztül mutassa be. Az EcuRed a kormányzati intraneten is elérhető lesz.

700 milliárd A YouTube videomegosztó adatai szerint november végéig összesen 700 milliárd videót játszottak le a felhasználók az oldalon, és 13 milliárd órányi új videót töltöttek fel a rendszerbe.

Robotrepülő Új típusú amerikai drónt - pilóta nélküli, távirányítású repülőgépet - vetnek be Afganisztánban még ezen a télen, amerikai lapértesülés szerint. A görög mitológiai gorgókra utaló Gorgon Star névre keresztelt drón képes lesz élőben mozgóképeket továbbítani akár egy egész városban tapasztalt mozgásról. A repülőgépre szerelt kilenc kamerából álló megfigyelőrendszer továbbíthatja a képet a harctéren lévő katonáknak, és az ellenség tevékenységének kiértékelésével foglalkozó elemzőknek is. Eddig az amerikai távirányítású repülőgépek csak egy kamerával rendelkeztek, amely mindössze egy-két épületet tudott befogni.

Batmobile A világ egyik legnagyobb haditechnikai cége, a britBAE Systemsbemutatta a The Raider fantázianevű harci járműve koncepcióját, amelynek a tervei bevallottan a két legutóbbi Batman-filmben, a Kezdődikben és a Sötét lovagban látott Batmobile-on alapulnak - adta hírül az Index. A Raidert a brit cég aránylag kicsi, erősen páncélozott, automatikus, elsősorban felderítő küldetésekre szánt járműnekszánja, ami azért meg is tudja védeni magát, ha úgy adódik, illetve csapásmérő bevetésekre is alkalmas. Nem ez lenne az első eset, amikor egy való életbeli harci jármű nagyon hasonlít egy filmben látottra, a modern APC-k (armoured personal carrier, páncélozott csapatszállító jármű) például szinte mind az Aliens űr-tengerészgyalogosainak páncélkocsijára emlékeztetnek. A két utolsó Batman-film Batmobile-jainak ihletője a P38 Lightning második világháborús amerikai vadászrepülő pilótafülkéje volt.

Lehallgatás Német IT-biztonsággal foglalkozó szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy négy, idejétmúlt mobilkészülék és nyílt forráskódú szoftver segítségével bármelyik mobilhálózaton folyó beszélgetés lehallgatható - adta hírül a hvg.hu a BBC nyomán. A biztonsági résre a berlini Chaos Computer Club rendezvényén hívták fel a figyelmet. A rendszerrel nemcsak a beszélgetésekbe lehet belehallgatni, hanem akár a szöveges üzeneteket (SMS) is el lehet olvasni. A CCC-n tartott demonstráció során a két szakértő bemutatta, hogyan lehet meghatározni egy konkrét mobiltelefon helyzetét, megszerezni a készülék egyéni azonosítóját, majd hozzájutni a mobil és az általa használt bázisállomás között zajló adatforgalomhoz. A lehallgatáshoz olcsó, Motorola márkájú telefonokat használtak, amelyeknek gyárilag telepített szoftverét nyílt forráskódú programra cserélték le. Korábban több mint tízmillió forint értékű felszerelésre volt szükség a mobilkommunikáció lehallgatásához.

Katasztrófaév A 2010-ben bekövetkezett, összesen 950 természeti katasztrófa mérlege 295 ezer halott, 130 milliárd dollár kár, amelyből 37 milliárd dollár volt biztosítva - derül ki a német viszontbiztosító Munich Re hétfőn nyilvánosságra hozott elemzéséből. A legtöbb áldozatot szedő katasztrófa 2010-ben a januári haiti földrengés (222 ezer halott), az orosz hőhullám és erdőtüzek (56 ezer halott), illetve az áprilisi chilei földrengés (2700 halott) volt. A legnagyobb anyagi kárral a februári chilei földrengés (30 milliárd dollár), a nyári pakisztáni áradások (9,5 milliárd dollár) és a szeptemberi új-zélandi földrengés (3,7 milliárd dollár) járt a Munich Re adatai szerint. A nyugati világot érintő katasztrófák közül a februári, Xynthia nevű vihart emeli ki a biztosítótársaság, amely 65 áldozatot szedett Európában, és 6,1 milliárd dolláros anyagi kárral járt. Jelentős anyagi veszteségeket okoztak az Egyesült Államokban a tornádók, a kár összege a 4,7 milliárd dollárt is eléri. A tavalyi 950 természeti katasztrófa jóval több az elmúlt harminc évre érvényes 615-ös átlagnál. Az áldozatok száma négyszerese ugyanezen időszak 66 ezer fős átlagának. A költségek 2010-ben jóval túlszárnyalták az átlag 95 milliárd dollárt is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?