cyberhírek

  • .
  • 2010. december 16.

Tudomány

Adatrablás A magyar rendőrség elfogta azokat a bűnözőket, akik az Iwiw közösségi oldalt használók adatait próbálták megszerezni. Az elkövetők abban reménykedtek, hogy a felhasználók személyes adataival több tízmilliós haszonra tehetnek szert. Perújítás Elégedetlenek 65 millió dolláros fájdalomdíjukkal, és újrakezdik a Mark Zuckerberg ellen indult jogi háborút a Winklevoss ikrek, akik azt állítják, hogy a Facebook alapítója hazudott nekik a vállalat értékéről, amikor két éve peren kívül megegyezett velük. Hologram Allah-hologramot fejleszt az amerikai hadsereg: az óriási, látványos és részletesen kidolgozott hologramot a harcmező vagy azellenséges állások, városok fölé vetítenék, hogy megfélemlítse a mélyen vallásos muszlim katonákat, és rombolja a harci morált. Lakoma Ha gondolatban elfogyasztunk egy nagy tábla csokit, biztosan nem hízunk meg tőle, de jóllakhatunk.
A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az étkezés részletes elképzelése csökkenti az étvágyat.

Kockázat Egy bizonyos génváltozat lehetővé teszi, hogy az emberek jobb pénzügyi döntéseket hozzanak: aki rendelkezik vele, inkább akkor vállal pénzügyi kockázatot, ha az ki is fizetődik - számoltak be eredményeikről amerikai kutatók.

Aszpirin A kis adagban, napi rendszerességgel szedett aszpirin jelentősen csökkenti több ráktípus esetén a halálozás kockázatát. A brit The Lancet című orvosi folyóiratban ismertetett kutatás során összefüggést találtak az aszpirin szedése és egyebek közt a prosztata, a tüdő és a torok rákjának kisebb kockázata között.

Kiberháború Hiába csatlakoztak világszerte több ezren a WikiLeaks leállítása miatti tiltakozásként indított online támadásokhoz, ezek a legnagyobb online pénzügyi szolgáltatók és az Amazon.com oldalai ellen már nem jártak sikerrel - adta hírül az Origo a BBC nyomán. Az akciót szervező Anonymous aktivistacsoport most a kiszivárogtatott anyagok terjesztésével szeretne további támogatókat toborozni a szájt ügyének. Világszerte több mint 46 ezren töltötték le azt a szoftvert, amelyet az Anonymous nevű aktivistacsoport hackerei fejlesztettek ki az általuk figyelemfelkeltő és büntetőakciónak szánt online túlterheléses támadásokhoz. A csoport a múlt hét elején indította el az Operation Payback ("Visszavágás hadművelet") nevű akcióját, amelynek keretében olyan szájtok működését igyekeznek megbénítani, amelyeknek azintézkedései nehezítik a WikiLeaks fennmaradását. A bankkártya- és online tranzakciós cégeket a csoport azért vette célba, mert letiltották a WikiLeaksnek történő átutalásokat, az Amazon pedig a szájt tárhelyszolgáltatását tagadta meg. Az aktivisták egy része azóta úgy döntött, hogy a weben terjeszteni kezdi a WikiLeaks által kiszivárogtatott dokumentumokat, minél több fórumra, videomegosztóra eljuttatva őket. A propagandatámadás lényege, hogy akár megtévesztő címmel, címkékkel ellátva minél több emberrel ismertessék meg a kiszivárogtatással foglalkozó oldal szerepét.

Ûrhajó Floridában fellőtték a világ első kereskedelmi űrhajóját a SpaceX társaság Falcon-9 rakétájával.A kísérlet célja az volt, hogy a rakéta Föld körüli pályára állítsa a Dragon űrkabint, amely három órával a Cape Canaveralból történt felbocsátása és a Föld körül tett két fordulat után sikeresen leszállt a Csendes-óceán vizére. A világon ilyen teljesítményre eddig csak néhány kormány volt képes, magáncég még sohasem. A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk, a PayPal pénzügyi szolgáltató cég társalapítója arra számít, hogy a hordozórakéta már jövőre teherszállítmányokat vihet fel a Nemzetközi Ûrállomásra. Musk úgy véli, hogy a cég három éven belül űrhajósok fellövésére is készen áll majd. A szerdai fellövés jól illeszkedik az amerikai kormányzat űrkutatási stratégiájába, amely magáncégek kezébe adta az NASA által használt űrkompok olcsóbb és megbízhatóbb alternatíváinak kidolgozását. Az űrhivatal a SpaceX-nek és az Orbital Sciences cégnek adott megbízást arra, hogy űrhajót fejlesszen ki.

Railgun Az amerikai haditengerészet kísérleti railgunja 7 Machra (azaz több mint 8500 km/h-ra) gyorsította lövedékét. A rekord újabb mérföldkő a railgunfejlesztésekben - adta hírül az Index a Pentagon nyomán. Az amerikai haditengerészet évek óta nagy erőkkel fejleszt railgunt, azaz olyan fegyvert, amely nem kémiai úton, hanem elektromágnesesség segítségével gyorsítja fel a lövedékét. A vízi hadviselésben a railgun gyorsasága mellett azért is volna előnyös, mert nem igényel robbanószert, aminek a biztonságos tárolása egy hajón nehezen megoldható. A fegyvert fejlesztő Office of Naval Research közleménye szerint a railgunnal akár 110 tengeri mérföldre, azaz 200 kilométerre is el lehet lőni. A fegyver 33 megajoule-os lövéseket ad le, a fejlesztés végső célja egy hajóra szerelhető, 64 megajoule-os railgun, amivel már több mint 200 tengeri mérföldre is el lehet lőni.

Jótékonyság Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa is csatlakozott a jótékonykodó milliárdosok klubjához, így kötelezettséget vállalt arra, hogy százmilliókat fordít karitatív célokra. A Warren Buffett és Bill Gates ötlete alapján megszületett kezdeményezés, a Giving Pledge (kb. "fogadalomtétel") sajtóközleményben jelentette be: újabb 17 dúsgazdag amerikai (család) döntött úgy, hogy vagyonuknak legalább a felét még életükben, de legkésőbb haláluk után jótékony célokra fordítják. Az újonnan csatlakozottak között találhatjuk a Facebook másik társalapítóját, Dustin Moskovitzot is. A milliárdosokat megcélzó Giving Pledge-et júniusban jelentette be Buffett és Gates, majd személyesen folytatott kampányuknak köszönhetően augusztusban 40 vagyonos ember írta alá a nyilatkozatot, köztük például Paul Allen, Larry Ellison, Michael Bloomberg, George Lucas és Ted Turner. A világ egyik legnagyobb magánalapítványa a Bill és Melinda Gates Alapítvány, melynek tőkéjét épp Warren Buffet emelte a duplájára 2006-ban, amikor 37 milliárd dollárt, vagyonának 75 százalékát átadta nekik.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.