cyberhírek

  • .
  • 2011. március 24.

Tudomány

Korrupció Az IBM beleegyezett tízmillió dollár büntetés kifizetésébe, és ezzel lezárják azt az eljárást, amelyet a hatóságok sorozatos kínai és dél-koreai vesztegetési ügyek miatt indítottak a cég ellen. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint Kínában megvesztegetési alapot is elkülönített a patinás vállalat. Előmenetel A Business Insiderértesülései szerinta Google-t tíz évig vezető, idén leváltott Eric Schmidt lehet az USA következő kereskedelmi minisztere.
Schmidt évek óta Obama elnök tanácsadója technológiai ügyekben. A Google vezérigazgatói posztjára az egyik alapító, LarryPage kerül.

E-könyvek Az idei év elején több mint kétszer annyi elektronikus könyvet értékesítettek az Egyesült Államokban, mint az előző év hasonló időszakában - közölte az Amerikai Kiadók Szövetsége (AAP). A gyors növekedéssel párhuzamosan a hagyományos, papíralapú könyvek eladásai folyamatosan csökkennek.

Túlélőkutatás A YouTube is segítségét ajánlotta a japán földrengés és szökőár érintettjeinek, hogy megtalálják eltűnt hozzátartozóikat.A videomegosztóShousoku című csatornájánpéntektől láthatók a japán menekültközpontokba került túlélőkről készültrövid videók.

Email Az amerikai sajtó által általános helyesírási támpontként használt The Associated Press Stylebook and Briefing on Media Law, röviden AP Stylebook legújabb kiadása kimondja: az e-mailt ezentúl emailnek kell írni, kötőjel nélkül.

Élettartam Európában tovább emelkedik a várható élettartam az elhízási járvány ellenére, Nagy-Britanniában idősebb kort érnek meg az emberek, mint az Egyesült Államokban - állapította meg egy negyvenéves trendet áttekintő tanulmány.

Előfizetés Március végétől fizetős lesz a New York Times online kiadása. A lap egymillió előfizetője ezentúl is ingyenesen juthat hozzá a digitális formában tálalt hírekhez, a többieknek havonta 15 dollárt kell fizetniük.

Hőhullámok Európában a következő négy évtizedben a jelenlegi öt-tízszeresére nő a valószínűsége a tavalyi oroszországihoz hasonló, úgynevezett óriás hőhullámok kialakulásának - mutatták ki kutatók. A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanakkor a Nyugat-Oroszországot és Kelet-Európa más részeit sújtó 2010-es hőhullám olyan szélsőséges mértékű volt, hogy a romló kilátások ellenére is nagyon valószínűtlen 2050 előtti megismétlődése. A portugál, svájci, német és spanyol kutatókból álló szerzőgárda előzetes becsléseket idézett a tavalyi kelet-európai hőség hatásairól, melyek szerint egyedül Oroszországban több mint 55 ezer haláleset, kiterjedt erdőtüzek, éves szinten mintegy 25 százalékos terméskiesés, valamint a GDP egy százalékát elérő gazdasági károk köthetők a természeti katasztrófához. A kutatók összehasonlították a tavalyi hőhullámot az 1871 óta bekövetkezett hasonló hőségek időbeli hosszával, területi kiterjedésével és intenzitásával, és azt is kimutatták, hogy az elmúlt 510 év két legmelegebb nyara a múlt évtizedre esett.

Cunamiriadó Hosszú időn át senki sem vette komolyan annak a lehetőségét, hogy a Földközi-tenger térségében cunami pusztíthat, noha ez ott is fenyeget, ha nem is olyan mértékben, mint a Csendes-óceán partjain. Jövőre viszont már nemcsak elvben, hanem gyakorlatban is felkészülnek az esetleges pusztító tengermozgás előrejelzésére: 2012-ben megkezdi működését az a központ, amelynek feladata az Atlanti-óceán északkeleti és a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakuló szökőárak észlelése és a riasztás kiadása lesz. Az intézmény helyét a Párizs közelében lévő Bruyéres-le-Ch‰tel településen jelölték ki, ahol a francia atomenergia-hivatal és a francia haditengerészet oceanográfiai szolgálatának szakértői elemzik majd a befutó adatokat.

Lopakodó Az amerikai légierő 2012-es költségvetésének nyilvánosságra kerülésévelúj részletek derültek kia lopakodó bombázók következő generációját képviselő, eddig a bevezetés évéről 2018 Bomber kódnéven emlegetett, most már B-3-ként ismert harci repülőgépről - adta hírül az Index a Wired nyomán. A B-3 a Kosovo, Irak és Afganisztán után most Líbiában is bevetett B-2 Spirit utóda lesz. A B-2-t még a hidegháború utolsó éveiben tervezték, az utód B-3 kifejlesztésére öt évet és 3,7 milliárd dollárt kért a légierő. A teljes program költségevárhatóan40-50 milliárd dollár körül alakul majd, a légierő tervei szerint tíz, egyenként 12 gépből álló B-3 köteléket fog alkalmazni, plusz kiképzési és gyakorlatozási célokra még 55 darabot. Ahogyan az elődje, a B-3 is alkalmas lesz atomfegyver bevetésére.

Földrengések Nem lettek gyakoribbak a súlyos földrengések a világon, az utóbbi időszakban többek közt Új-Zélandon, Chilében és Japánban tapasztalt katasztrófák sorozata puszta véletlen a német geológiai kutatóintézet (GFZ) szerint. A német geológusok szerint manapság sokkal inkább bekerül a köztudatba egy-egy földrengés híre, ez a növekvő világnépességgel és a megapoliszok kiterjedésével áll összefüggésben. A néptelen területeken ugyanúgy mozog a föld, de annak nincs hírértéke. A statisztikák szerint a világon évente egyszer fordul elő 8-as vagy annál erősebb földmozgás, évente 16 alkalommal lehet 7-es vagy pusztítóbb, 120-szor 6-os vagy annál erősebb rengésre számítani. Ötös erősség környékén mért földrengésből több mint ezer jut egy évre.

Zombihálózat Március 16-án délután hirtelen elhallgatott a világ legnagyobb internetes zombihálózata, a hálózatot napi több tízmilliárd kéretlen reklámlevéllel terhelő Rustock. Az FBI és több ország rendőrségének közös akciója során hét amerikai városban tartottak rajtaütéseket internetszolgáltatóknál, emellett Hollandiában és Kínában foglaltak le szervereket. Egyetlen Rustock-vírussal fertőzött számítógép napi 240 ezer e-mail kiküldésére képes.

Figyelmébe ajánljuk