cyberhírek

  • .
  • 2011. április 21.

Tudomány

27 milliárd Az IAB Hungary becslése szerint az online reklámköltés nettó 27,2 milliárd forintot tett ki Magyarországon 2010-ben, 16 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Ez az összeg a teljes reklámtorta 15,9 százaléka.
Az idei évre a szervezetnek nincs előrejelzése.

31 milliárd Napenergiába fektet a Google: 168 millió dollárt - 31 milliárd forintot - pumpál egy naperőmű-beruházásba, amely a tervek szerint 140 ezer háztartás ellátásához elegendő energiát termel majd a Mojave sivatagban.

Szuperwifi Az optikai kábelek adatátviteli sebességére képes az a legújabb vezeték nélküli technológia, amellyel 20 gigabit/másodperces sávszélességet értek el tajvani mérnökök. Ez a wifi jelenlegi csúcssebességének kétszázszorosa.

Algagén Amerikai kutatók szerint egy algától származó gén adhatja visszaa vak emberek látását. A technológiával már sikeresen helyreállították egerek fényérzékelő képességét, körülbelül két év múlva indulhatnaka humán klinikai tesztek.

Tektonika A klímajelenségek tektonikus mozgást idézhetnek elő - mutatta ki egy ausztrál kutatócsoport. Megállapításuk szerint az elmúlt 10 millió évben az indiai monszun intenzívebbé válása 20 százalékkal gyorsította fel az indiai kontinentális lemez mozgását.

Ûrkabin Árverésen csaknem 600 millió forintnyi összegért kelt el az a szovjet űrkabin, amely 18 nappal megelőzte Gagarin űrutazását, fedélzetén egy élő kutyával és ember nagyságú próbababával.

Jubileum 40 éve, 1971. áprilisában állították Föld körüli pályára a világ első űrállomását, a szovjet Szaljut-1-et. Az első, háromtagú személyzet négy nappal később a Szojuz-10 fedélzetén startolt, de elsőre nem sikerült átszállnia az űrállomásra.

Slágergyanú Popslágerként terjednek a púpos bálnák párzási énekei, állapították meg ausztrál kutatók: a párzási időszak aktuális "slágerei" az óceán nyugati részéből a keleti régiókban élő populációk irányába terjednek.

Felhőkarcoló A szaúd-arábiai kormányzöld utat adotta Kingdom Tower, vagyis a Királyság tornya nevű, 2007 óta tervezett felhőkarcoló építésének - adta hírül az Index a Wired nyomán. Ha elkészül, ez lesz a világ legmagasabb épülete, pontosan egy mérföld, vagyis 1609 méteres magasságával. A mostani csúcstartó, a tavaly átadott dubaji Burdzs kalifa torony 828 méter magas, vagyis alig több mint a fele a tervezett szaúdi felhőkarcolónak. A Burdzs kalifa szintén majdnem megduplázta a korábbi csúcstartó, a tajvani Taipei 101 torony 449 méterét. A Királyság tornyát Szaúd-Arábia legnagyobb cége, a Kingdom Holding Company építteti 30 milliárd dolláros költségvetéssel. A szupertorony Szaúd-Arábia második legnagyobb városa, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda mellett épül fel, és rögtön felhúznak köré egy 23 négyzetkilométeres kisvárost is, összesen 80 ezer embernek elegendő lakóhellyel. A toronyban 3,5 millió négyzetméternyi beépíthető terület lesz, amit luxuslakások, szállodák és irodák foglalnak majd el.

Digitális könyvtár Globális digitális közkönyvtárának létrehozásával a kulturális értékek megőrzését, valamint az alkotók számára megjelenési lehetőség biztosítását akarja elérni a Google, amely a terven a világ számos könyvtárával és kiadójával együttműködve dolgozik - mondta Simon Morrison, a Google szakértője pénteken a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Morrison szerint a Google felismerte, hogy sokan olyan tartalmakat keresnek, amelyek nem érhetők el a neten, hanem múzeumokban, könyvtárakban vannak, ezért indították el digitalizációs projektjüket. A Google Books 2004-es elindítása óta több mint 15 millió könyvet digitalizáltak, ennek során világszerte 43 könyvtárral - ebből 12 európaival - és mintegy 35 ezer könyvkiadóval működtek együtt.

Gondolatvezérlés Egy San Diegó-i kutatóközpontbanelkészültaz első, gondolattal tárcsázható telefon. A rendszer a fejre helyezett elektródákkal működik, és rövid betanítási periódus után nagy biztonsággal képes azonosítani a felhasználó agya által produkált jeleket, amikor az egyes számjegyekre gondol. Az önként jelentkezők 70 százalékánál sikerült hibátlanhoz közeli számfelismerési hatékonyságot elérni.

Vese őssejtekből Emberi vesét hoztak létre őssejtekből brit tudósok. Az áttörés eredményeként a transzplantációra váró betegek majdan saját szerveiket növeszthetik. A mesterséges szerveket laboratóriumban alkották meg emberi magzatvíz és állati magzati sejtek felhasználásával. A vesék hossza jelenleg nagyjából fél centiméter, az Edinburghi Egyetem kutatói remélik, hogy teljes méretű szervvé növekedhetnek, ha emberekbe ültetik be őket. A módszer lehetővé tenné, hogy a páciensek saját veséiket hozzák létre a kilökődés veszélye nélkül. A kutatócsoport bízik benne, hogy a technológia tíz éven belül elérhető lesz a gyakorlatban, néhány sejt fagyasztva tárolása pedig még mindig olcsóbb megoldás lehet, mint valakit éveken át dialízisen tartani.

Szemérem Felhasználókat tiltott le a Facebook az utóbbi hónapokban, mert Courbet híres, női szeméremtestet ábrázoló képét tették ki adatlapjukra - adta hírül a hvg.hu a Gawker nyomán. A tiltás ellenzői akcióba lendültek: arra kérik a felhasználókat, hogy tegyék ki a festmény cenzúrázott változatát. A világ eredetecímű festményt Gustave Courbet 1886-ban festette egy barátja ír szeretőjéről, a képen a nő alteste látható, buja szeméremszőrzettel. Egy francia felhasználó profilképnek használta a Facebookon, de az adminisztrátorok letiltották a közösségi oldalról, ezért pert indított. Egy másik francia, Luc Wouters cikkben adott hangott felháborodásának: "A Facebook internetes saríatörvényeket érvényesít azzal, hogy letiltja a meztelen női test természetes szépségét megjelenítő képeket." A gawker.coma viktoriánus erkölcsű és prűd Facebookot kritizálva arra buzdítja a felhasználókat, hogy rakják fel Courbet festményének photoshoppal machinált változatát adatlapukra, amivel a szociális háló cenzúrájára hívják fel a figyelmet.

Figyelmébe ajánljuk