cyberhírek

  • .
  • 2011. június 2.

Tudomány

Adatátvitel Optikai adatátviteli rekordot értek el európai kutatók, akik egy egyszerű lézersugárral 26 terabit/másodperces letöltési sebességet hoztak létre. Ezzel a technológiával egy másodperc alatt 691 darab 4,7 gigabájtos DVD-nek megfelelő adatmennyiség továbbítható. Tőzsdecápa A LinkedIn közösségi karrierépítő oldal két óra alatt megduplázta értékét tőzsdére lépése után.
Ez 109 százalékos árfolyam-emelkedést jelent a bevezetés napján, ami megerősíti az új dotkomlufi miatt aggódó szakértők érveit.

Sebgipsz A töréseknél alkalmazott gipszeléshez hasonló eljárást javasolnak amerikai orvosok a bőrsérülések gyógyításánál is. Az új típusú kötés megelőzi, hogy a sérült bőrfelszín deformálódjon, ezáltal jelentősen csökkenti a hegesedés mértékét.

Tektonika Az Alföld északi része a tektonikai mozgások miatt az elmúlt néhány évtizedben tíz centimétert süllyedt, miközben az Északi-középhegység emelkedett: árvízi szempontból a jelenség fontos, mert lelassulhat a Kárpátokból érkező víz kifolyása - közölte a Geodézia Zrt.

Életöröm A művészeteket befogadóként élvező vagy aktívan gyakorló emberek elégedettebbek az életükkel, függetlenül attól, hogy milyen az iskolázottságuk vagy mennyire gazdagok - állapították meg norvég kutatók.

Mobilfizetés Az eBay amerikai aukciósportál és leányvállalata, a PayPal üzleti titkok eltulajdonításáért beperelte a Google-t. A Google a PayPaltől szerződtetett szakértők segítségével indít saját mobilfizetési szolgáltatást.

Hieroglifa Rejtett hieroglifákat fedezett fel a robot Kheopsz fáraó piramisában: a vörös festékkel írott szöveg megfejtése segíthet megérteni, hogy mire szolgált az építmény négy belső járata.

Csillagfény A Napnál hárommilliószor fényesebb, magányos csillag ragyog a Tarantula-köd centrumában - derítette ki a világ egyik legnagyobb távcsőrendszere, a Chilében működő Európai Déli Obszervatórium.

Óriáshajó A Shell olajipari óriáscég a világ legnagyobb hajójának építésébekezdett - adta hírül az Index az olajcég közleménye nyomán. A Prelude FLNG nem fér bele egyetlen hajózási kategóriába sem, valójában inkább mobil fúrótoronyra hasonlít, és maga a cég sem egyszerűen hajóként, hanem a legnagyobb emberkéz építette vízen úszó tárgykénthivatkozik rá. A Prelude tervezett hossza 488 méter, szélessége 74 méter, vízkiszorítása 600 ezer tonna. Összehasonlításként a valaha épített legnagyobb hajó, aSeawise Giantszupertanker 460 méteres volt, a jelenleg szolgálatot teljesítő hajók között aMaersk E osztálynyolc konténerszállító teherhajója a legnagyobb, 400 méterrel. A legnagyobb repülőhordozó anyahajók 300-340 méteresek, a vízkiszorításuk 60-100 ezer tonna között mozog. A legendás Titanic a maga 269 méterével és 50 ezer tonnájával eltörpül a Prelude mellett. A tervek szerint a hajó évi 5,3 millió tonna gázt tud majd kitermelni, ez nagyjából Hongkong energiaszükségletének fedezésére elég. A számítások szerint ez a megoldás sokkal olcsóbb és környezetbarátabb, mintha fúrótornyokkal termelnék ki a földgázt a tenger alatti lelőhelyekről.

Stresszhatás A középkorú agy az elszenvedett stresszhatások miatt válik kevésbé rugalmassá - állapították meg patkánykísérleteik alapján amerikai kutatók. A kiállt stressz miatt az állatok agyának tanulásért felelős egyik területén az idegsejtek képlékenysége, az új kapcsolódások létrehozásának képessége csökkent. A megállapítás magyarázatot adhat arra, hogy miért hanyatlanak szellemileg egyesek nagyobb ütemben, mint mások. Az eredmények szerint az öregedés jelentősen csökkenti az agy képességét arra, hogy megfelelő választ adjon egy stresszhatásra, ami pedig a tanuláshoz alapvetően szükséges.

Emléktörlés A szervezet stresszválaszáért felelős egyik hormon blokkolása megváltoztathatja, ahogyan az emberek később felidézik negatív emlékeiket - állapították meg kanadai kutatók. A metyrapon elnevezésű hatóanyag egy szteroidhormon, a kortizon szintézisét blokkolja. A hormon túl magas és túl alacsony szintje is rosszat tesz a memóriának, mesterséges adagolása pedig elhomályosítja a negatív emlékeket. A kutatók szerint a szert a későbbiekben alkalmazhatják olyan embereknél, akik súlyos stresszhatáson estek át, és azt nem tudták feldolgozni.

Erdőpusztulás Görögország területének megfelelő nagyságú erdő vész el évente a világon a Természetvédelmi Világalap (WWF) német tagszervezetének számításai alapján. A környezetvédők szerint az elmúlt nyolcezer évben az erdők 35 százaléka semmisült meg. Míg azonban a múltban elsősorban a mai ipari országok erdőterülete csökkent, ma szinte kizárólag a trópusokra jellemző a szomorú tendencia. Az erdőpusztulás a szén-dioxid-kibocsátás révén nagyobb mértékben járul hozzá az éghajlatváltozáshoz, mint az egész közlekedési szektor - tehát minden autó, hajó, repülő és teherautó együttvéve.

Hanglokátor Egyes vakok olyan ügyessé válnak a szájukkal keltett hangokból visszatérő hullámok érzékelésében és megkülönböztetésében, hogy hegyi kerékpározásra vagy labdajátékokra is vállalkoznak. Kanadai kutatók mágneses rezonanciás vizsgálatokkal kimutatták, hogy az érintettek ehhez agyuknak azt a területét használják, amely a vizuális képalkotásban játszik szerepet. A gyerekkoruk óta vak önkéntesek szabad térben ismertek fel például autót vagy fát úgy, hogy kattogó hangokat keltettek, és figyelték a visszaverődő halk zajt.

Árverés Általános meglepetésre minden várakozást felülmúló rekordáron, 1,32 millió euróért kelt el egy 1932-ből származó Leica fényképezőgép egy bécsi árverésen. Egy névtelenséget kérő ázsiai vásárló adta meg a nem remélt összeget a Leica márkájú fényképezőgépek sorozatgyártásának megkezdése előtt készült, rendkívül ritka kameráért, amelynek értékét előzetesen 350-450 ezer euróra taksálták a patinás galéria becsüsei. Az ősfényképezőgép egyike annak a 25 tesztkamerának, amelyeket a wetzlari Ernst Leitz Optikai Művek készített két évvel a később világhírűvé vált Leica fényképezőgép piaci bevezetése előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.