cyberhírek

  • .
  • 2011. június 9.

Tudomány

Webby Watson, az IBM szuperkomputere kapta az év embere Webby-díjat, a netes Oscarként emlegetett amerikai elismerést. A számítógép a Jeopardy nevű amerikai vetélkedő egyik játékosaként vált híressé. Büntetés Öt évet kaphatnak egy francia fájlcserélő portál üzemeltetői: a mozifilmek, zenék és szoftverek terjesztését segítő Liberty Land portál 2009 óta működött, és nyolcszázezer tagja volt.
Három huszonéves üzemeltetőjét most perbe fogták.

Intranet A cenzúra új formáját vezetné be Irán, úgynevezett nemzeti internetet akarnak kiépíteni, és lekapcsolni az országot a világ többi részéről. A szokatlan lépés hátterében egyértelműen az áll, hogy a rezsim így próbálja elejét venni a nyugatról érkező befolyásnak.

Pazarlás Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének nemrég megjelent jelentése szerint 1,3 milliárdtonna élelmiszert, vagyis az éves termelés egyharmadát pocsékoljuk el, vagy dobjuk ki felhasználás nélkül.

Szuperbaktérium Az antibiotikumoknak ellenálló staphylococcus (MRSA) baktérium teljesen új törzsére bukkantak tehéntejben, valamint brit és dán emberektől származó mintákban. A húsevőnek is nevezett, meticillinrezisztens baktérium terjedése komoly fenyegetést jelent világszerte.

Lítium A bécsi orvosi egyetem kutatói 99 ausztriai kerület 6460 vízmintáját, valamint a helyi öngyilkossági mutatókat megvizsgálva azt találták, hogy minél magasabb az ivóvízben található lítium mennyisége, annál alacsonyabb az öngyilkosságok száma.

Rádióteleszkóp Ausztrália a világ legnagyobb és legérzékenyebb rádióteleszkópjának megépítésébefogott bele. Az összesen 3000 teleszkópernyőből álló hálózat teljes érzékelőfelülete egy négyzetkilométer lesz.

Bocsánatkérés A Twitter mikroblog közösségi portálon kell százszor bocsánatot kérnie egy férfinak Malajziában, mert megsértette egyik barátnőjének munkaadóját. A döntést bíróság mondta ki a távol-keleti országban.

Meglepetésbuli Egy rendőr és több bulizó könnyebben megsérült, illetve alkoholmérgezést szenvedett Németországban, miután a Facebookon kiküldött születésnapi meghívás alapján a partira érkező vendégsereg randalírozni kezdett múlt pénteken. A Hamburgban élő 16 éves Thessa tévedésből néhány barátja helyett a Facebook közösségi portál összes felhasználójának kiküldte a születésnapjára szóló meghívót. Később ugyan kétségbeesetten helyesbített, de ez nem zavarta a bulizni vágyókat, és mintegy ezerhatszáz jókedvű, mulatságra hangolt vadidegen érkezett a lány házához. Az ünnepelt és családja elmenekült otthonról, értesítette a rendőrséget, és felfogadta egy biztonsági cég őrző-védőit is. Végül a rendőrségnek be kellett avatkoznia, mert a mulatozók kukákat gyújtottak fel, autókat, kerítéseket, előkerteket rongáltak meg, és leégettek egy lugast is.

Antianyag Tökéletesítették az antianyagcsapdát az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) fizikusai, akiknek több mint negyedórán át sikerült is életben tartaniuk antihidrogén-atomokat. A tudósok reményei szerint e kísérlet segítségével lehetséges lesz megérteni, hogy milyen folyamatok zajlottak le a világegyetem létének kezdeti pillanataiban.

A tökéletesített módszernek köszönhetően a kutatócsoportnak sikerült körülbelül 300 antihidrogén-atomot csapdába ejtenie. Az antihidrogén természetének megértése segít megoldani az univerzum egyik legnagyobb rejtélyét: mi a különbség az anyag és az antianyag között, amelyek töltésüket kivéve teljesen azonosak, így megsemmisítik egymást, amikor találkoznak. Az elméleti fizikusok szerint ugyanis az ősrobbanás után egyforma mennyiségben képződött az anyag és az antianyag. Az antianyag azóta eltűnt: a világegyetem anyagból áll.

Kiberháború Az arab államok kormányainak megdöntésére irányuló globális internetes háború kirobbantásával vádolják kínai katonatanárok az Egyesült Államokat - adta hírül az origo.hu a Huffington Post nyomán. A kínai katonai akadémia szaklapjában megfogalmazott vádak az USA szerint a Kínából induló és nagy nyugati cégeket célzó hackertámadásokról akarják elterelni a figyelmet. A kínai vádak azutánfogalmazódtak meg, hogy a Google bejelentette, kínai hackerek indítottak nagyszabású támadást levelezőrendszere, a Gmail ellen. A keresőcég szerint amerikai politikusok, katonák és újságírók postafiókjainak százait törték fel adathalász módszereket alkalmazó kiberbűnözők. A támadók nem a Gmail biztonsági rendszerét cselezték ki, hanem a felhasználóktól csalták ki felhasználónevüket és jelszavukat hamis belépőoldalak létrehozásával. A Google Csinan városáig tudta visszakövetni a hackereket. Ebben a városban található az a katonai szakközépiskola, amelynek számítógépei másfél éve már részt vettek a keresőóriás elleni kifinomult támadásban. Kína mindkét esetben tagadta, hogy érintett lenne az incidensben. Az amerikai hadügyminisztérium nemrégiben hozta nyilvánosságra új kiberstratégiáját, amely szerint a nagy jelentőségű internetes támadásokra akár hagyományos harcászati módszerekkel is válaszolnának.

Esőcsinálók Jégesődarabok tanulmányozása során egy amerikai kutató rengeteg baktériumot talált a magjukban, ami alátámaszthatja azt az elméletet, amely szerint a baktériumok aktívan részt vesznek a csapadék kialakulásában, sőt a terjeszkedésükhöz is felhasználják. A csapadékban, például hóban található mikroorganizmusokat az 1960-as évek óta tanulmányozzák. Ebben a vonatkozásban a leginkább emlegetett baktérium a Pseudomonas syringae, amelynek fehérjeburka körül szabályosan rendeződnek el a vízmolekulák. Ez az elrendeződés jégképződési gócként hat a szükségesnél jóval magasabb hőmérsékleten: a Pseudomonas syringae olyan hatékony ebben, hogy hóágyúkban is használják.A baktériumok biofilmként rakódnak a növények felületére, például az erdők lombkoronaszintjében. Onnan elpárologva a felhőkben végül sokkal magasabb hőmérsékleten is kiválthatják a csapadékképződést, mint ahogy más gócok - például korom- vagy porszemcsék - tennék. Eddig is ismert volt, hogy a biológia hat az éghajlatra, de azt nem tudtuk, hogy ilyen közvetlen módon is teszi.

Figyelmébe ajánljuk