cyberhírek

  • .
  • 2011. július 21.

Tudomány

Hajóroncs - Hétszáz éves hajóroncsra bukkantak svéd búvárok Gotland balti-tengeri sziget közelében. A kutatók szerint elképzelhető, hogy a roncs IV.
Valdemár dán király (1320-1375) 1361-ben elsüllyedt hajója, amely rengeteg kincset szállított. A roncs pontos helyét egyelőre titkolják.

Jelölőanyag - A német vasúttársaság olyan láthatatlan jelölőanyagot vet be a fémtolvajok ellen, amely hasonlít a törvényszéki eljárásokban használt vegyi anyagokhoz. Az ultraibolya fény alatt láthatóvá váló folyadék abban is segíthet majd, hogy felderítsék, honnan lopták el a rézből vagy másfajta fémből készült vezetékeket.

Vulkánok - Korábban ismeretlen víz alatti vulkánokat fedeztek fel a brit antarktiszi kutatóprogram szakemberei az Atlanti-óceánban, a dél-amerikai Tűzföld és az Antarktiszi-félsziget közötti Dél-Sandwich-szigetek környékén, némelyek magassága eléri a 3 kilométert. Öt kilométer átmérőjű krátereket is találtak.

Telefontörés - Hackereknek sikerült feltörniük a brit Vodafone femtocelláit, azokat az otthonokba, kis cégekhez szánt mini bázisállomásokat, amelyekkel a lefedettséget lehet javítani beltérben vagy egy szűk területen. A hackerek publikálták is a módszert a neten.

Kamikaze - A Napba vetődő "kamikazeüstökös" halálát sikerült lencsevégre kapnia a NASA SDO (Solar Dynamics Observatorium) műholdnak. A műhold egyik kamerája megörökítette, amikor a Napot súroló üstökös negyedóra alatt valósággal elpárolgott a rendkívül magas hőmérséklet miatt.

Óriásrazzia - A román rendőrségnek amerikai segítséggel sikerült lefülelnie az egyik legsikeresebb online bűnbandát: az akcióban 117 házkutatást tartottak, és kilenc romániai városban összesen 90 embert tartóztattak le. A csoport után egy éve nyomoztak, ezalatt becslések szerint 100 millió dollárt keresett a banda online csalásokkal.

Éghajlatkutatók vs. kalózok Az Indiai-óceán vizeit rettegésben tartó kalózok az éghajlatkutatók dolgát is ellehetetlenítik, ezért a szakemberek a haditengerészetek segítségét kérték, hogy mérőeszközöket befogadva segítsenek adatokhoz jutni a klímakutatások szempontjából kulcsfontosságú térségben. "Nem küldhetünk embereket a térségbe. A kutatóutakat lefújták. Voltak olyan hajók, amelyek fegyveres kíséretet béreltek. Ez pedig meglehetősen furcsa, ha éghajlatkutatásról van szó" - nyilatkozott egy ausztrál oceanográfus.Az Indiai-óceán északnyugati része fontos szerepet játszik Ausztrália és Dél-Ázsia időjárásmintáiban. A térségben tapasztalt áradások vagy aszályok nagy kilengéseket okozhatnak a globális élelmiszerárakban és jelentős biztosítási károkat okozhatnak.

Pályára állt a Dawn A NASA Dawn (Hajnal) űrszondája szombaton sikeresen elérte a célját, és ráállt a Vesta aszteroida körüli pályájára, amivel kezdetét veszi egyéves küldetése, melynek során az úgynevezett aszteroidaöv második legnagyobb, krumpli formájú objektumáról gyűjt adatokat. A szonda jelenleg 188 millió kilométernyire van a Földtől. Ez az űreszköz az első, amely a Mars és a Jupiter között elterülő aszteroidaöv egyik objektumát vizsgálja. A szondát 2007-ben lőtték fel egy összesen 466 millió dolláros összköltségvetésű projekt első lépéseként. A projekt által a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásáról tudhatunk meg többet elsőként a Vesta, majd a Ceres törpebolygó vizsgálatával. A Vesta és a Ceres a Naprendszer két legrégibb "ősbolygója", vagyis olyan sziklás égitestek, amelyeknek a tömege már majdnem elegendő a valódi bolygóvá váláshoz.

Kiberőrség Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (Kibev) néven létrejött egy informatikusokból álló polgárőrség, amelynek a tagjai fontos vagy kritikus számítógépes rendszerek biztonsága felett őrködnek Magyarországon. Legfőbb céljuk, hogy összehangoltan tudjanak reagálni az ország kritikus infrastruktúráit érő kibertámadásokra. Az Európai Parlament határozata alapján az uniónak 2012-re létre kell hoznia egy operatív szervezetet, amely a nagy európai informatikai rendszerek felügyeletével foglalkozik majd az észtországi Tallinnban. Jelenleg is ott működik a NATO-tagországok védelmét összehangoló és kutató Kibervédelmi Központ, és már az észtek is létrehozták a maguk önkéntes kiberhadseregét, miután 2007-ben szinte a teljes országot megbénították a kibertámadások.

Az utolsó űrsikló Az első űrsikló 1981-es fellövését a helyszínről figyelemmel kísérő apa és a fia 30 év után közös fotót készített ugyanazon a helyen, az Atlantis űrrepülő utolsó kilövése alkalmából. Pénteken Barack Obama amerikai elnök telefononbeszélta Nemzetközi Ûrállomáson szolgálatot teljesítő űrhajósokkal. Az elnök rajtuk keresztül az elmúlt évtizedekben az űrprogramon dolgozó összes asztronautának, mérnöknek és háttérembernek megköszönte, hogy megvalósították az emberiség évezredes álmát, és utalt arra is, hogy az űrsiklóprogram vége egy új korszak kezdetét jelenti az űrkutatásban.

Szakbarbárok A telefonlehallgatási botrány miatt megszűnt News of the World brit bulvárlap riporterei szakértők szerint rendkívül primitív módszerrel operáltak: a hírességek - színészek, tévésztárok, vezető politikusok és a királyi család - telefonjainak lehallgatásakor például azt használták ki, hogy sok telefon tulajdonosa nem változtatja meg biztonságosabbra az alapbeállításokat, a standard kódot, amit Nagy-Britanniában a telefonszolgáltatók adnak a hangpostához. Azért élhettek vissza az alapbeállításokkal a bulvárújságírók, mert a mobiltelefonok hangpostafiókját bármilyen más telefonkészülékről, akár vezetékesről is le lehetett hallgatni. Két vonalra és hívásra volt szükség: az egyikkel felhívták az áldozat számát, így foglalt lett a vonal. A másik telefonnal ugyanezt a számot tárcsázták, de mivel foglalt volt, ezért a hangposta rendszerbe irányították a hívását. Ott az alapbeállításként megadott biztonsági kódot megadva hozzájuthattak az üzenetekhez, amiket gyakran töröltek, nehogy a rivális bulvárlap is meghallgassa őket.

Figyelmébe ajánljuk