cyberhírek

  • .
  • 2011. augusztus 11.

Tudomány

Adatvédelem Németország nekiment a Facebooknak: a hamburgi adatvédelmi biztos szerint a képek címkézését gyorsító arcfelismerő szoftver súlyos aggályokat vet fel, ezért letiltását követeli. Ha a Facebook nem engedelmeskedik a felszólításnak, a biztos 300 ezer eurós büntetés kiszabását is kérheti. Kamurajongók Newton Leroy "Newt" Gingrich amerikai republikánus politikus sikert sikerre halmozott a közösségi médiában, mióta megjelent az interneten.
Rövid idő alatt 1,3 millió követőt gyűjtött a Twitter-csatornája, ám most kiderült, hogy közülük alig több mint százezer valós, az összes többi - a neten olcsón vásárolható - fiktív személyiség.

Szerencsejáték 'rizetbe vett a dél-koreai rendőrség öt személyt, akik a gyanú szerint észak-koreai és kínai hackerekkel együttműködve dollármilliókat loptak online szerencsejáték-oldalakról. A csoport az elmúlt másfél évben hatmillió dollárra tett szert különféle trükkökkel.

Vészfék A berlini műszaki egyetem kutatói olyan berendezést fejlesztettek ki, amely az agyhullámokat figyelve az autó sofőrjénél gyorsabb reakcióidővel nyomja meg a féket vészhelyzetben. Valódi autóval még nem próbálták ki az eszközt, de a szimulátorban hatékonynak és biztonságosnak tűnik, és rendre megelőzi a sofőrt.

Rekordminimum Az északi sarkvidéket borító jégsapka mérete az idei nyáron majdnem elérte a történelmi, 2007-es minimumot,jelentetteaz orosz meteorológiai és környezetvédelmi szolgálat. A jégsapka becsült kiterjedése jelenleg 6,8 millió négyzetkilométer, vannak olyan helyek, ahol a sokéves átlagnak alig a felét éri el a jégtakaró kiterjedése.

Álspermium Termékenységi szakértők üdvözölték azt az állatkísérletet, amelyben embrionális őssejtekből működőképes spermiumokat hoztak létre egerekben. A kifejlődött érett spermiumok felhasználásával egészséges és termékeny egérutódok jöttek a világra. Szakértők szerint az eredmény jelentős előrelépés a terméketlenségi kutatásokban.

Békejobb Megegyezne a hackerekkel a Pentagon: a Las Vegas-i Black Hat hackertalálkozón jelentette be a Pentagon stratégiai kutatásait menedzselő intézeténél, a DARPA-nál dolgozó Peiter "Mudge" Zatko egykori hacker, hogy elindították új projektjüket, a Cyber Fast Tracket - adta hírül az ITCafé. A program célja, hogy az egyre nagyobb kiberfenyegetettség ellen egyesítse azokat a szakmai csoportokat, amelyek eddig nem vagy csak mérsékelten dolgoztak együtt a kormánnyal. Szeretnék a biztonsági szakma underground csoportjait is bevonni a koordinált közös munkába. Egy régi sérelmet is orvosolni fognak a jövőben, a szerzői jogi helyzet problémáit: a fő gond az, hogy azok a kutatók, kisebb vállalkozások, akik egy-egy projektben a hadsereg, a védelmi minisztérium részére fejlesztenek termékeket, később a munkájukat nem tudják a piacra vinni, ugyanis kénytelenek átadni a jogokat a megbízónak. A jövőben a termékek kereskedelmi jogai a fejlesztőket illetik meg, azzal a feltétellel, hogy a kormányzat széles körű felhasználási jogosultságot kap.

Életműdíj A világ legnevesebb hackertalálkozóján, a Las Vegasban megrendezett Black Haten 2007 óta osztják ki a Pwnie-nak nevezett díjat, amelyet több kategóriában adnak át, egyrészt azoknak a biztonsági szakembereknek, akik a közösség véleménye szerint egy-egy területen kimagaslót alkottak, illetve díjaznak eseményeket és különlegesen nagy biztonsági kudarcokat is. Az életmű-kategóriában idén egy magyar szakember kapta a díjat, akinek a hagyományokhoz híven csak a nicknevét hozták nyilvánosságra: pipacs/PaX Team. Az indoklás szerint Pipacs a PaX Linux-kiegészítő megalkotásáért kapta a díjat, és mert ötletei alapjául szolgálnak az utóbbi évek jelentős biztonsági fejlesztéseinek.

Lottónyeremény Matematikusokból, programozókból és egyetemi kutatókból álló csoporttarolta leaz amerikai Massachusetts állam egyik lottójátékát, a Cash Winfallt. A csapat egy olyan kiskaput talált a játékszabályokban, amely annál biztosabb nyeréssel kecsegtette őket, minél több szelvényt töltenek ki - adta hírül az Index a Boston.com nyomán. A valószínűségszámítás 100 ezer dolláros befektetésnél már 72 százalékos nyerési esélyt mutatott, de biztosra mentek, és több mint félmilliót tettek bele a játékba, 300 ezer szelvényt kitöltve. Eddig közel egymillió dollárnyi nyertes szelvényt váltottak be, egyenként 800 és 24 ezer dollár között mozgó értékben, de mivel a szabályok szerint a sorsolás után egy évük van a nyerteseknek a pénzük felvételére, a végső összeg várhatóan ennél még nagyobb lesz.

Antioxidáns Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erősebb hatású, ezért valószínűleg nagy jövő előtt áll a gyógyításban. A sejtekben végbemenő oxidáció öregíti a szervezetet, bizonyos anyagok - az antioxidánsok - azonban segítenek megakadályozni vagy lassítani ezt a folyamatot. Például a vörösborban megtalálható rezveratrol az utóbbi évek állatkísérleteinek tanúsága szerint fékezi az öregedést, ezért gyógyszerként is forgalomba került. A rezveratrolnál a spanyol tudósok által fölfedezett anyag antioxidáns tulajdonsága tizennégyszer erősebb. Fontos gyógyszereknél is hatékonyabb: csaknem ötszörte hatásosabb antioxidáns, mint az E-vitamin, és tízszeresen múlja felül a C-vitamint.

Borkóstoló Elektronikus italkóstolót fejlesztett ki egy egyetem Spanyolországban. A készülék elektronikus érzékelők révén működik, bonyolult matematikai szoftverrel. Egy valódi italpincér tudásától még messze van, mivel csak egyetlen italcsalád tagjait képes megítélni, a cava nevű habzóborét, más néven katalán pezsgőét. Kifejlesztői igyekeznek szélesíteni a gép repertoárját, hogy minél több italfajtánál lehessen használni, de elismerik, hogy sohasem fogja kiváltani az embert a borkóstolásban. Franciaországban jóval érzékenyebb borkóstolót fejlesztettek ki már évekkel ezelőtt, amely nemcsak azt volt képes pontosan meghatározni, hogy egy adott borhoz hol termett a szőlő, de még azt is, hogy melyik hordóban érlelődött.

Figyelmébe ajánljuk