Tartalom

Narancs XXIII. évf. 32. szám(2011.08.11. (2011-08-11)

Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Aki fizet, az petyegtet

Hogyan tegyük jobbá a közszolgáltatásokat? És rosszabbá?

Haeckel biogenetikai doktrínája szerint a humán embrió fejlődése során végigmegy az emberig vezető törzsfejlődés állomásain (nem megy, de ez mellékszál). A Fidesz-kormány közszolgáltatásokat célzó intézkedései a Haeckel-doktrínában leírthoz hasonló sebességgel látszanak végigmenni az oktatás, a kutatás, az egészségügy, a kultúra, a civil szektor szabályozásának évszázados fejlődésén.

Publicisztika

Dajcstomi levelesládájából, csak felnőtteknek!

Finansöl Tájmsz, Iroda, London Szerkesztő-baromarc! Nem írom, hogy tisztelt, inkább hogy ki a fasznak képzeled magad, geci, azt írom. A ragyás komcsi kurvaanyjukat, lecsukjuk, a tetves faszra leláncoljuk mindet, na ezt viszont direkt írom ilyen viccesen.

Publicisztika

Oszt és szoroz

Korunk egyik méltán népszerű gondolkodója és ünnepelt makroközgazdásza, Selmeczi Gabriella azt tette, amiért szeretjük, amihez ért: ceruzája hegyére pökött és számolt. Orbán Viktor nyugdíjvédelmi megbízottja végül arra jutott, hogy ha a magánnyugdíjpénztárak a tagok befizetéseit az elmúlt tizenhárom évben teljes egészében állampapírokba fektették volna, akkor 700 milliárd forinttal nagyobb hozamot értek volna el. De nem ezt tették, úgyhogy most ennyivel kisebb a tagok vagyona. Még ennél is sokkal jobban jártunk volna, ha egyáltalán nincsenek pénztárak, mivel akkor évente egy százalékkal kisebb lett volna az államháztartás hiánya, ezért most az államadósság nem a GDP 80 százaléka lenne, hanem csak 70. Valamint a pénztárak 150 milliárd forintot költöttek a saját működésükre, ami horribilis összeg, és szintén nagyon hiányzik. Az így előállított 850 milliárdos veszteséget a megbízott asszony a még nála is gyengébbek kedvéért családi pótlékra és gyesre is átszámította. Mi van?

Publicisztika

Gagaista aforizmák

Az Új Nemzedék Jövőjéért programról

Július végén Budapesten lezárult az Új Nemzedék Jövőjéért programhoz kapcsolódó párbeszédsorozat. Már a dokumentum júniusi bemutatásakor felmerült a "minek nevezzelek?" kérdése.

Egotrip

Ingyenebéd

Egotrip

Frankárfolyam és fogolydilemma

Az utóbbi hetekben a frank példátlan erősödése vált a hazai gazdaságpolitika fő kérdésévé. Az MSZP devizaadás-felelőse, Szanyi Tibor például a bankok megrendszabályozását sürgette, hiszen szerinte olyan mértékben nőttek meg a törlesztőrészletek, amit már nem indokol az árfolyam változása. Ezt persze - kizárásos alapon - a kamatok emelése okozhatta, ami ugyan 2009-ben történt, de tény, hogy azóta sem csökkentek. Az LMP a Nemzeti Eszközkezelőt erősítené, jóllehet az a legtöbb adós számára korlátozott vonzerővel bír, hiszen - legalábbis a neve alapján erre lehet következtetni - elvenné a lakásukat. Az ezotéria iránt fogékonyak az úgynevezett hitelkárosultak mozgalmának örvendhetnek, amely képviselői bíróságon próbálják majd érvényteleníteni a hitelszerződéseket.

Nem tudják, de teszik

Egotrip

Ius corporis

Ikkyu-, a 15. századi zen költő írta: Aki elgondolkodik a dolgokon, ne gondolna az öngyilkosságra? Mono omohu hito, dareka jisatsu wo omohazaru? A legnagyobb japán írók - Natsume So-seki, Akutagawa Ryu-nosuke, Dazai Osamu, Mishima Yukio, Kawabata Yasunari - maguk vetettek véget az életüknek. Mishima szerint a sodródó ember az öngyilkossággal mintegy visszanyeri az uralmat a világ egy szelete, a saját teste felett. Az önként vállalt halállal az ember legyőzi a félelmet: a közmondás úgy tartja, aki képes meghalni, bármit meg tud tenni. Amíg a gyermek autonóm lényként való felfogása szokatlan volt a japán közgondolkodásban, az emberek nem ítélték el a családi öngyilkosságokat (oyako-shinju). Tisztelet és megértés fogadja az életüket már nyomorultnak, feleslegesnek ítélő öregek öngyilkosságát. Japán lakosságának negyede 65 évnél idősebb: közülük minden ötödik magányosan él. Japán az 5. az öngyilkosságok arányszáma tekintetében, 1998 óta évi 30 ezer esetnél többet regisztrálnak. Nincs eutanáziatörvény: a bírói döntések a büntető törvénykönyv két paragrafusán (199., 201.) és korábbi ítéleteken alapulnak. A japán kultúrában a végletes közösségiség mellett is él az egyén méltóságának és autonómiájának a tisztelete. A test jogának, a ius corporisnak a közgondolkodásban integráns része a songenshi, az emberhez méltó halál. Európában sem volt ez másként.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Akcióban a szélsőjobb

Magyar Narancs, 2011. július 28. Tisztelt Szerkesztőség! Talán felesleges is leszögezni: Anders Behring Breivik tettében bármi rokonszenveset vagy akár menthetőt épeszű ember nem találhat.

Belpol

Belpol

A Jobbik egy éve - Vissza a térre!

Juhász Oszkár gyöngyöspatai győzelme úgy kellett a Jobbiknak, mint egy falat kenyér: hiába ugyanis a következetesen harcias parlamenti munka, az elmúlt év tanúságai szerint a Jobbik csak a parlamenten kívüli balhépolitizálással tudja egyben tartani táborát.

Belpol

"Jogszerűen nem lehetséges" - Szüdi János oktatási szakértő a felsőoktatás átalakításáról

A múlt héten kiszivárgott a felsőoktatási törvény koncepciója, a Népszabadság információit a tárca azóta sem cáfolta. Az elképzelésekről a közoktatás és a szakképzés jogi szabályozásával először főosztályvezetőként, majd 2002-től a kormányváltásig közigazgatási államtitkárként, utóbb közoktatási szakállamtitkárként foglalkozó Szüdi Jánossal beszélgettünk, aki jelenleg a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) jogi szakértője.

Külpol

Amerika: győzhet-e a reakció?

Külpol

A megrendítő csapás lehetősége

Obama győzelme vízválasztó volt az amerikai politikában. Az első színes bőrű elnök megválasztása fontos lelki korlátot döntött le abban az országban, ahol az eddigi 44 elnök több mint negyede még maga is tartott rabszolgákat. Ám ma már úgy tűnik, az ország és a világ jövőjét a 2010-2011-es gazdasági és politikai események határozzák meg.

Éhínség Kelet-Afrikában

Külpol

Száraz tények

Az ENSZ hivatalos meghatározása szerint éhínségről akkor kell beszélni, amikor tízezer ember közül naponta legalább két felnőtt vagy négy gyerek hal meg, mert nem jut táplálékhoz. Jelenleg öt szomáliai (az ország déli részében, Etiópia, Kenya és az Indiai-óceán között elhelyezkedő) régió számít ilyen értelemben éhínség sújtotta területnek, ahol viszont már hatra emelkedett a tízezer emberből naponta éhen haló gyerekek száma - már amennyiben egyáltalán lehetséges statisztikai adatokhoz jutni az országban, ahol húsz éve nincs működő központi kormány, és vallási színezetű, illetve klánháborúk dúlnak megállás nélkül.

Trafik

Trafik

rés a présen - Több kockacukorra lesz szükség - Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke

rés a présen: Szerinted jó az idei Sziget? Vető Viktória: A világ fesztiválélbolyába tartozunk, minden műfajból a legjobbat hozzuk, a szolgáltatások színvonala magas, nem egy műfaj köré épül a program, hanem valóban egy multikulturális eseményt rendezünk. Idén is beszavaztak minket a European Festival Awards 10 legjobb nagyfesztiválja közé, és - sok egyebek mellett - a The Independent, a Guardian vagy a Reuters listáján is ott vagyunk a legjobbak között. rap: Az egyik legrégibb Sziget-munkatárs vagy.

Trafik

étel, hordó - KIS TIROL

Régóta tudjuk, hogy a XVI. kerület bizonyos részein az egy négyzetméterre jutó székely kapuk száma az erdélyi átlagnál is magasabb, de mivel e kertvárosi környezetben már bevettünk egy pagodát (Étel, hordó - Édenkert, Magyar Narancs, 2009.

Trafik

chili&vanília - Menta, nyúl

A menta frissítő illatát a többség még csak-csak kedveli, az ízét azonban sokan fogkrémmel, rágógumival asszociálják - bár ez bizonyos alkoholos koktélok esetében érdekes módon soha nem kifogás. Pedig számos fogás elképzelhetetlen menta nélkül, például az üdítő török-arab saláták vagy számos ázsiai étel.

Trafik

tévésmaci - Vadmacskák és vasmacskák

Amikor Sztupa és Troché végre befogta az egyszarvút, díszmenetben bevonultak a faluba a segítőtársaikkal ("mafa és kétségtelenül Vonyarc), illetve egy oroszlánnal (akiről tudjuk, hogy Brokita, a sokáig szökött spicckutyának hitt ragadozó) és egy szűzlánnyal, akiről viszont semmit sem tudunk, pedig időnként még Rilkei elvtárs vonatkozó útmutatásait is szoktuk böngészni. Próbálják csak ki, ha egyszarvúval akad dolguk, nagyon csinos kis brosúra, mélynyomással készült a Szikra nyomdában, megadták tényleg a módját odafent.

Trafik

mi a kotta? - Dorozsma és a farkas

Ezen a héten végképp nincs apelláta, fel kell kerekednünk, s ha nem is éppen Tolnát és Baranyát, de Somogy meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyét szükségeltetik megcéloznunk élő komolyzenéért esengtünkben. Merthogy pénteken nyit mind a 2.

Trafik

kulthírek

MILLENNIUM TRILÓGIA: NINCS 4.? A néhai Stieg Larsson élettársa, Eva Gabrielsson BBC-nek adott nyilatkozatában kétségbe vonta, hogy folytatása is lenne az elmúlt évek egyik legnagyobb világsikerének, a Millennium trilógiának: a számítógépében maradt kb. 200 oldal legfeljebb egy regény kezdetének tekinthető, és nem alkot összefüggő egészet.

Zene

Zene

képregény - Random 2.

A MaNcs hasábjain már tárgyalt Random virtuális képregénymagazin második számára röpke fél évet kellett várni. Az írók-rajzolók szemszögéből nézve ez nem számít kirívóan hosszú időnek, a kollektíva legtermékenyebb tagjai ugyanis átlagosan 50 oldalt szállítottak le, ami nyugodtan nevezhető kiemelkedő teljesítménynek.

Zene

dvd - NYOMÁS ALATT

Sokat láthattuk a Brooklyn hidat mostanában szerepelni: még néhány öngyilkosjelölt vagy a panorámától megmámorosodott széplélek, és oda a legelcsépeltebb New York-szimbólumnak számító Szabadság-szobor elsősége. Ha még csak a hidat ünnepelnénk, és azt az átható coolságot, ami ma Brooklyn felől árad, hát üsse kő (persze csakis jóféle brooklyni brownstone): egy kis lazasággal megküldött kivagyi fontoskodás sosem állt távol a magukat indinek és pendentnek nevező produkcióktól.

Zene

lemez - ELEANOR FRIEDBERGER: LAST SUMMER

Széles körű egyetértés mutatkozik abban, hogy a The Fiery Furnaces egyedisége a zenekart alapító két Friedberger testvér szemléletének összeszikrázásából fakad - ám ha a valódi géniuszt kutatják e kétségkívül eredeti banda megkapóan csapongó tételei mögött, úgy azt mégis a dalírási feladatokat nagyobbára teljesítő Matthew-val szokás azonosítani. Ennek fényében pedig különösen örömteli, hogy a jócskán megnyerő külsejű Eleanor feltűnő szerzői talentumot csillogtat meg az első szólóalbumán - amelyről a legkevésbé sem hiányzik a nagyra becsült báty szellemdús jelenléte. A Last Summer legfőbb erényét ugyanis éppen a személyessége és póztalan egyszerűsége jelenti.

Zene

könyv - Werner Lansburgh: Drága New-see!

! Az alcím szerint Szerelmi történet levélformában, avagy játszva is felfrissítheti angoltudását. Játszva, felfrissít, angoltudás? Már fel is tűntek lelki szemeink előtt a Hogyan váljunk hatékony főnökké 8 lépésben és a Könnyen, gyorsan hottentottául I-II c.

Zene

Lemez - Csokoládé, vanília - Battles: Gloss Drop

A Battles afféle posztrock/matek rock szupergruppként indult a kétezres évek elején. Ian Williams gitáros a Don Caballero és a Storm & Stress nevű formációkban játszott, gitárnyűvő kollégája, Dave Konopka a Lynx nevű zenekarban kezdte, a dobos John Staniert pedig jól ismerhetik a Helmet-rajongók (valamennyi klasszikus lemezükön ő verte a tamtamot).

Zene

Színház - Cudar világ - A Mágnás Miska a Városmajorban

Ha a Mágnás Miskára indul az ember, akkor biztosan nem a lét nagy kérdéseire vár választ, hanem szórakozni akar. Az persze kérdés - és erről már sok szó esett ezeken a hasábokon -, hogy kit mi szórakoztat, illetve hogy a színházak mit értenek szórakoztatáson. Mert ha azt mondom, hogy számomra nincs szórakoztatóbb annál, mint amikor új kérdéseket és új válaszokat fogalmaznak meg egy Mizantróp-előadásban, akkor ezzel nem vagyok ugyan egyedül sem a színházak, sem a nézők közt, de hogy nem nekünk van kétharmadunk, az is biztos.

Könyv

Könyv

könyv - HÁY JÁNOS: HÁYLAND

A hagyományos szomorúmanók népdala nem csupa móka és kacagás: a végén sötét fellegként úszik be a manólét ellentétpárja, a mézeskalács halálhuszársereg. Háy János szereplőinek ritkán adatik habkönnyű élet - miért lenne ez másképp rajzolt, festett teremtményeivel, amelyeket eddig többnyire csak a Háy-könyvek borítóiról lehetett ismerni? Bár meg kell hagyni, álcázott és álcázatlan halálhuszárokkal együtt is ez a világ a Háynál létezhető világok legbarátságosabbika. Ilyen az, amikor a minden műfajban igen pontosan, letisztultan, túlburjánzás nélkül alkotó író kiszabadul a mondatok, szavak és betűk szabta határok közül, s ezáltal papírra vetett lényei is levetik magukról a létezésüket lehatároló kötöttségeket.

Könyv

KÖVECSES PANNI: ERIK & CSIPESZ NYOMOZ

Azt fogják majd rebesgetni, hogy eltűntek a dolgok. És hatalmas zűrzavar lesz, hogy hol vannak valójában a dolgok, és senki nem fogja tudni, hová lettek azok a kis bigyók meg az a fura kis izé - jövendöli a próféta a Brian életében, és jóslata, ím, valóra vált.

Könyv

A papírba zárt kontinens

Ilma Rakusa: Rengeteg tenger

"Igaz, kicsiny pont vagyok, parányi pont a világtérképen, mégis hatalmas a belső világom. Egész kontinensnyi" - olvasható Ilma Rakusa új kötetének közepe táján, mely a szerző második magyarul is megjelent könyve (az előzőt, egy esszékötetet tavaly adta ki a Jelenkor).

Képzőművészet
Film

Film

Focimeccs a Carltonban - Wong Kar Wai filmrendező

A távol-keleti filmművészet 90-es években kezdődő reneszánszának meghatározó egyénisége jelenleg A nagymesterek című új filmje utómunkálatainál tart. A Szerelemre hangolva, a Bukott angyalkák, a Csungking expressz, a Vadító szép napok vagy éppenséggel a 2046 alkotójával Torontóban beszéltünk.

Film

"Lejöttem a térképről" - Hámori Gabriella színész

Az Örkény Színház számtalan díjjal kitüntetett színésznője, a Kaméleon vagy az I love Budapest című filmek főszereplője év eleje óta külföldön dolgozik a filmes karrierjén, így a jövő évadban itthon már nem is játszik. Pályájáról és a döntésig vezető tapasztalatokról beszélgettünk vele.

Tudomány

Állampolgári tudomány

Tudomány

Van benne rendszer

Nagyjából egy évtizede lehet bekapcsolódni tudományos kutatásokba - elsősorban számítógépünk szabad kapacitásának felajánlásával. Az állampolgári tudomány új szintje az emberi képességek kihasználása.

Tudomány

cyberhírek

Adatvédelem Németország nekiment a Facebooknak: a hamburgi adatvédelmi biztos szerint a képek címkézését gyorsító arcfelismerő szoftver súlyos aggályokat vet fel, ezért letiltását követeli. Ha a Facebook nem engedelmeskedik a felszólításnak, a biztos 300 ezer eurós büntetés kiszabását is kérheti. Kamurajongók Newton Leroy "Newt" Gingrich amerikai republikánus politikus sikert sikerre halmozott a közösségi médiában, mióta megjelent az interneten.

Lélek

Fogyókúrás naplók az interneten

Lélek

"Én ezt nem tanultam"

Lelkes amatőrök, autodidakta sportemberek és kismamák közül kerülnek ki korunk laikus fitneszsztárjai, köszönhetően a szebb külsőre áhítozó tömegeket összekapcsoló világhálónak. Mások megelégszenek azzal, ha saját akaratukat erősítik fogyókúrás naplóikkal, amelyekből többezernyi fut az interneten.