cyberhírek

  • .
  • 2011. szeptember 29.

Tudomány

Cenzúra A Sina.com felszólította a Weibo nevű kínai mikroblog 200 millió felhasználóját, hogy ne terjesszenek megalapozatlan információkat, szóbeszédeket, ugyanis a jövőben ezt büntetni fogják. A büntetés a profilok egyhetes, de akár egy hónapos befagyasztását is jelentheti. Visszatérés Feltehetően a Csendes-óceánba zuhantak a kiszolgált UARS amerikai műhold nagyobb darabjai, messze az amerikai kontinens nyugati partjaitól.
A műhold legnagyobb "visszatérő" darabja valószínűleg 136 kilogrammos volt.

Nyomkövetés Néhány svédországi óvoda GPS-alapú és más elektronikus nyomkövető eszközt kezdett el alkalmazni, hogy a kirándulások alatt pontosan meghatározhassák, melyik gyerek merre jár. A terjedő módszer etikai és gyakorlati kérdéseket is felvet.

Kémműhold Japánból sikeresen Föld körüli pályára állítottak egy kémműholdat, amelyet egyebek mellett nemzetbiztonsági megfontolásokból telepítettek a világűrbe. Az űreszköz 60 centiméteres felbontású felvételeket képes készíteni a földfelszínről.

Könyvkölcsönzés Az Amazonelindította a könyvkölcsönzést a Kindle e-könyvolvasókra, a felhasználók ezentúl válogathatnak a helyi könyvtárak kínálatából is. A kiválasztott könyvet a könyvtár honlapjáról választhatják ki, majd az e-könyvolvasóra kapják meg az Amazonon keresztül.

Bombadetektor Olyan lézeres berendezést fejlesztettek ki a Michigani Egyetem kutatói, amely megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket, amilyenek Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki.

Házimunka A házimunka öli a spermiumokat, komolyan érintheti egy férfi nemzőképességét - állítják amerikai kutatók. A kaliforniai Stanfordi Egyetem tudósai szerint az árammal működő eszközök elektromágneses terük miatt ártanak a hímivarsejteknek.

A fénynél gyorsabban Az Európai Részecskefizikai Laboratórium (CERN) kutatói olyan szubatomikus részecskékre bukkantak, amelyek a fénysebességnél is gyorsabban mozognak - adta hírül a hvg.hu az AP hírügynökség nyomán. A tudósok most független forrásokkal is meg szeretnék erősíteni méréseik eredményét. Ha valóban jól számoltak, ez a felfedezés alapjában változtathatja meg a fizika egyik alaptörvényét, megdőlhet az Einstein-féle relativitáselmélet. Elvileg ugyanis semmi sem mozoghat gyorsabban, mint a fény, de a CERN kutatói szerint erre mégis képesek lehetneka neutrinók, amelyek egy mérés során átlépték a másodpercenkénti 299 792 kilométeres sebességet. Ezt egy olyan neutrinósugárban észlelték, amelyet a CERN genfi központjábólbocsátottak kiegy 730 kilométeres távolságban működő másik laborba, Olaszországban. A neutrinók a mérések szerint 60 nanoszekundummal gyorsabban mozogtak, mint a fény. A mérések során 10 nanoszekundumos hibahatárral dolgoztak. A CERN szakemberei nagyon óvatosan kezelik a mérési eredményeket esetleges óriási jelentőségük miatt.

Antitrösztvizsgálat Elkezdődött a Google trösztellenes vizsgálata: az ilyen ügyekkel foglalkozó szenátusi albizottság előtt Eric Schmidt visszautasította, hogy manipulálnák a keresési eredményeket - adta hírül az ITCafé. A cég nyomasztó piaci erőfölénye miatt a versenytársak által benyújtott panaszok vezettek odáig, hogy trösztellenes vizsgálat induljon a cég ellen. Ennek célja, hogy tisztázza, vajon a Google manipulálja-e a keresési eredményeket, hogy ezáltal jusson jogosulatlan üzleti előnyökhöz, illetve visszaél-e a monopolhelyzetével a verseny korlátozására. Hasonló eljárások Európában és Ázsiában is indultak már a Google ellen, ezekben a cég adatvédelmi elveit, adatkezelését is vizsgálják.

Földrengés-előrejelzés A Japánban már sikerrel alkalmazott technológiára épülő földrengés-előrejelző rendszert tesztelnek szakemberek az amerikai Kalifornia államban. A kutatók reményei szerint a fejlesztés révén a jövőben már másodpercekkel a földmozgások előtt figyelmeztetni tudják a lakosságot a közeledő veszélyre. Az előrejelző rendszer lényege, hogy azonnal érzékeli a földkéregben felgyülemlett energia felszabadulásakor keletkező első lökéshullámokat, és meg tudja jósolni a készülő földrengés erősségét.A föld alatti szenzorhálózat ugyanis még azelőtt érzékeli a gyorsabban haladó és kisebb károkat okozó primer rengéshullámokat, hogy az épületeket is romba döntő szekunder hullámok is megérkeznének. A figyelmeztetést így még az erősebb hullámok beérkezése előtt megkapják az emberek.Japán az 1995-ös pusztító kobei földrengés után döntött a rendszer bevezetéséről.

Sofőr nélküli autó Beszél, lát és vezet sofőr nélkül a jövő autója, amelyet már tesztelnek Berlin utcáin. A Freie Universität kutatói a nyáron többször is kipróbálták a sofőr nélküli járművet, amely fedélzeti számítógép és precíziós műholdas helyzetmeghatározás kombinációjának segítségével manőverezett a német fővárosban. A kocsit kamerával és több pontján lézerszkennerrel szerelték föl. Hetvenméteres körzetben felismeri a többi autót az utakon, a járókelőket, az épületeket és a fákat, látja a közlekedési lámpákat, beméri, hogy pirosat vagy zöldet mutatnak-e, majd ennek megfelelően reagál. Az autó felismerő és válaszadó képessége sokkal gyorsabb az emberénél. A szakemberek négy éven át dolgoztak a járművön, egy Volkswagen Passaton, amelynek értéke a sok belepakolt extra miatt eléri a 400 ezer eurót (115 millió forint).

Áramütés Az agy bizonyos területeinek gyengeáramú aktiválásával jobban, gyorsabban lehet tanulni - állítják oxfordi kutatók. Az árammal manipuláló fejkötő két helyen tapad a fejhez: a jobb szem és a bal fül fölött. Mindössze 1-2 ezred amper áramot kap a kísérleti alany, és a módszer révén 10 százalékkal gyorsabban képes megtanulni dolgokat. Fontos, hogy az áram a megfelelő irányba áramoljon, ugyanis fordítva visszafelé sülhet el a dolog: az áram nem élénkíti az agyat, sőt egyenesen tompítja, és emiatt még lassítja is a tanulás tempóját.

Figyelmébe ajánljuk