cyberhírek

  • .
  • 2011. október 6.

Tudomány

Emberkísérlet Namíbiai törzsfőnökök vették át húsz egykori honfitársuk koponyáját, amelyeket száz évvel ezelőtt a német gyarmatosítók vittek ki az országból rasszista kísérletek céljából. A négy asszony és tizenhat férfi fejét elválasztották a törzstől, majd formaldehidben tartósították, épségben megőrizve arcvonásaikat, bőrűket és hajukat. Fotoszintézis Amerikai kutatók mesterséges levelet hoztak létre, amely képes közvetlenül átalakítani a napfényt tárolható energiává.
A levél vízbe helyezve elkezd oxigénbuborékokat kibocsátani az egyik, hidrogénbuborékokat pedig a másik oldalán. A gázokkal üzemanyagcellában áramot lehet előállítani.

Repülőszőnyeg Egy műanyagból készült miniatűr varázsszőnyeget "reptettek" laboratóriumukban a Princeton Egyetem kutatói. A 10 centiméteres lapocskát "hullámenergia" hajtja meg, elektromos áram hatására apró légzsebek hullámzanak a lap alján elölről hátra.

Félmilliárd A legfrissebb statisztikák szerint az 500 millió főt is meghaladja a világhálót használók száma Kínában, ez a lakosság közel 40 százaléka. A legnépszerűbbek a közösségi oldalak és a mikroblogolás - több százmillió felhasználóval.

Forró vonal Elindult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentő weboldala, ahol bárki bejelentheti az interneten tapasztalt, általa jogellenesnek vélt tevékenységeket. Awww.internethotline.hu a kiskorúakra káros és jogsértő internetes tartalmak bejelentésére szolgál.

Kalóztörvény Különösen szigorú kalózellenes törvény bevezetésére készül az olasz parlament, ami lehetővé teszi majd, hogy az első gyanús letöltés után megszüntethessék az internet-kapcsolatot. A tervezet jogászok szerint több elemében jogellenes, a való életben alkalmazhatatlan, ráadásul katasztrofális hatással lenne az iparágra.

Brókerek vs. pszichopaták A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebb és manipulatívabb emberek - ezt állapította meg egy svájci kísérlet. Az USB-botrányban egyetlen bróker felhatalmazás nélküli ügyletsorozata 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott bankjának, a francia Société Générale pedig 5 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, amelyet szintén egyetlen bróker rosszul elsülő tranzakciói okoztak. A hírhedtté vált esetek nyomán kezdték el vizsgálni a svájci Sankt Gallen-i Egyetem kutatói a brókerek pszichológiai profilját, akik csendben és egyedül hatalmas összegeket képesek játszani a piacon, nem engedélyezett tranzakciókban. Ehhez ugyanazoknak az informatikai szimulációknak és intelligenciateszteknek vetettek alá 28 brókert és 24 Németországban ápolt pszichopatát. A teszteken egyebek mellett a lázadási hajlamot, a hatalomvágyat, a félelem- és a stressztűrő képességet vizsgálták. A következtetés az volt, hogy a brókereknek veszélyesebb a magatartásuk, mint a pszichopatáknak. Annyira egocentrikusak, hogy alapvetően nem a nagyobb nyereség utáni vágy hajtja őket, hanem az, hogy megelőzzék az ellenfeleknek tekintett konkurenseiket. A pókerhez hasonlóan miután elvesztettek egy játékot, a pénz visszanyerésének vágya uralkodik el rajtuk. Versenyhelyzetben a befektetéshez kapcsolható stratégiai gondolkodást teljesen kikapcsolják, és kizárólag az ellenfél megsemmisítésének vágya vezérli őket.

Hackerek vs. bankok Hackerek törték fel a Goldman Sachs bankcsoport rendszerét, nyilvánosságra hozva az ott dolgozók, köztük a vezérigazgató személyes adatait. A csoport Twitter-posztjai alapján közel áll a "Foglald el a Wall Streetet" (Occupy Wall Street) demonstrációkhoz, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a Wall Street-i cégek hatalmára, illetve szerepükre a gazdasági válságban. A hackerek egy olyan rendőr személyes adatait is nyilvánosságra hozták, aki videofelvételek szerint paprikaspray-vel fújt le a pénzügyi negyedben tüntető nőket.

Facebook-kémbotrány A nyolcszázmillió felhasználójával egyre inkább az interneten belüli internetként működő Facebook közösségi oldalnak egyre-másra derülnek ki kínos, gyanús vagy egyenesen vállalhatatlan adatkezelési eljárásai. Egy ausztrál hacker kiderítette, hogy a Facebook azután is követi felhasználói online tevékenységeit, hogy kijelentkeztek róla - adta hírül az Index. A programozó bebizonyította, hogy a Facebook által a számítógépre telepített alkalmazás kijelentkezés után is követi a webes ténykedésünket, tudja és feljegyzi, milyen oldalakat látogatunk meg. A kilépés utáni sikeres követéshez csupán az kell, hogy a meglátogatott oldalakon legyen valamilyen facebookos alkalmazás, például egy Like vagy Share gomb.

IgNobel 2011 A vizelet-visszatartás döntésre gyakorolt hatásának kutatása és a wasabi alapú tűzjelző kifejlesztése érdemelte ki egyebek közt idén a citrom-Nobelnek is nevezett IgNobel-díjat, amelyet tíz kategóriában adtak át a Harvard Egyetemen. Az 1991-ben alapított IgNobel a Nobel-díj amerikai paródiája, a nemzetközi tudományos élet azon szereplőinek ítélik oda évente, akiknek a tevékenysége látszólag értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vezetett, egyúttal mulatságosnak tűnik.A 2011-es élettani díjat Anna Wilkinson és társai kapták annak megállapításáért, hogy az ásítás nem ragályos egy teknősfaj egyedeinél. A kémiai díjat japán szakemberek érdemelték ki, akik wasabin alapuló tűzjelző rendszert fejlesztettek ki. Az orvosi kategória nyertesei azt vizsgálták, milyen hatással van döntéseinkre a vizelet visszatartása, a pszichológiai kategóriában nyertes oslói professzor pedig azt, hogy miért sóhajtunk. A biológiai díjat az a felfedezés érdemelte ki, hogy bizonyos bogarak ausztrál sörösüvegekkel kísérelnek meg párzani. A matematikai becslésekkel és számításokkal kapcsolatos óvatosságra hívja fel a figyelmet az idei matematikai citromdíj, amelyet a világvégét megjövendölő jósoknak ítéltek oda. Rajtuk kívül nem kutató kapta a békekategória IgNobelét is, ezt a díjat a litván Arturas Zuokas, Vilnius polgármestere érdemelte ki, aki - a YouTube-on is közzétett videó tanúsága szerint - páncélkocsival hajtott át a tilosban parkoló autókon. Ezt az IgNobelt egyébként az első díjkiosztáskor, 1991-ben Teller Edének ítélték oda a béke szó új értelmezéséért.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?