cyberhírek

  • .
  • 2011. október 20.

Tudomány

Indiángenom Egy kihalt, elveszett indiántörzs, a tainók genomját rekonstruálják amerikai kutatók. A tainók a karibi indiánok közé tartoztak, az aravak nyelvek egyikét beszélték, és először találkoztak az európai spanyol hódítókkal. Végrendelet A britek 11 százaléka jelszót is hagyományoz szeretteire a végrendeletében, hiszen nemcsak a családi ezüst értékes, de az interneten tárolt zene, film vagy szoftver is.
A Goldsmiths Egyetem eredményei szerint praktikus oka is van a jelszó öröklésének: az elhunyt online előfizetéseit csak a hozzájuk tartozó jelszavakkal lehet kezelni.

Mosolykód A Nokia a Facelock nevű alkalmazással megoldotta, hogy PIN kód helyett a kamerába nézve lehessen feloldani a SIM-zárat a mobiltelefonokon. A telefonzárat arcfelismerő program oldja fel.

Megavírus Chile partjainál, az óceánban bukkantak rá kutatók a világ eddig ismert legnagyobb vírusára, amelynek genetikai állományában több mint ezer gén van. A megavírus (Megavirus chilensis) DNS-e 6,5 százalékkal nagyobb, mint az eddigi rekorderé, a mimivírusé.

Monszunmegfigyelés A monszunok megfigyelésére alkalmas műholdat lőtt fel India az ország déli részén lévő szriharikotai űrrepülőtérről, hogy a kutatók nyomon követhessék a szélrendszer ciklikus változásait és dinamikáját.

Pestisgenom Megfejtette egy nemzetközi kutatócsoport a fekete halál néven ismert, az 1300-as években Európában hatalmas járványt okozott Yersinia pestis baktérium teljes genetikai állományát. A fekete halál a történelem egyik legpusztítóbb betegsége volt, áldozatait számos tömegsírban temették el.

Anonymous vs NYSE Az Anonymous hackerei ígéretüknek megfelelően feltörték a New York-i tőzsde (NYSE) honlapját, de csak rövid időre, mindössze egy percre tudták megbénítani - jelentette a CNNMoney. Az internetes jogvédő hálózat számítógépes kalóztámadása nyomán előbb lelassult a NYSE honlapja, majd csaknem két percre le is állt. Az Anonymous néhány nappal ezelőtt előre bejelentette támadását a tőzsde ellen az"Occupy Wall Street" ("Foglald el a Wall Streetet"), a New Yorkból kiindult s immár negyedik hetébe lépett amerikai tiltakozási hullámhoz, az interneten is terjedő tiltakozó mozgalomhoz való csatlakozásuk jegyében. Az Anonymous akciói a szólásszabadsághoz, az internet szabadságához és az adatvédelemhez kapcsolódnak. A hálózat tagjai következetesen titkolják kilétüket. Jelképükként a Guy Fawkest, egy XVII. századi angol összeesküvés vezetőjét ábrázoló álarcot használják. A maszk a V mint vérbosszú című 2005-ös mozifilmből vált szélesebb körben ismertté.Az Anonymous tagjai a hivatalos titkokat kiszivárogtató WikiLeaks szervezetet tekintik példaképüknek. Azt hangoztatják, hogy nem ártani akarnak célpontjaiknak, hanem az internetes cenzúra, a kormányzati korrupció és a magáncégek visszaélései ellen tiltakoznak.

Kémléghajó Az amerikai légierő észak-karolinai bázisánelért az első tesztek fázisábaa Blue Devil, vagyis Kék Ördög kódnév alatt futó kémléghajó fejlesztése - adta hírül az Index a Wired nyomán. A gépet szeptemberben töltötték fel először héliummal egy hatalmas hangárban, a jármű a terveknek megfelelően, biztonságosan és jól irányíthatóan lebegett. A szabad ég alatti, időjárási viszontagságokkal és széllel súlyosbított teszt lesz a következő fázis. A Blue Devil méretei impozánsak: 113 méter hosszú, és 39 ezer köbméter hélium tartja a levegőben. A Pentagon tervei szerint Afganisztán felett vetik majd be először, ahol a célterület felett hatezer méter magasan lebegve a szenzorai nagyjából kilencven négyzetkilométeres területre látnak rá. A léghajó nagy felbontású kamerákkal, lézeres műszerekkel, de még hangalapú szenzorokkal is fel lesz szerelve, és a fedélzetén egy kétezer processzormaggal dolgozó kisebb szuperszámítógép elemzi majd az információkat. A légierő elvárása az, hogy a gép 15 másodperc alatt képes legyen információkat közvetíteni a felszíni főhadiszállásnak bármiről, ami alatta történik.

Légdeszka Futurisztikus közlekedési eszközt, egy lebegő gördeszkát mutattak be a párizsi Diderot Egyetem kutatói. A MagSurf nevű deszka centiméterekkel a felszín felett lebeg, mágneses sín felett haladva tudja szállítani az embereket. A fejlesztők szerint az eszközzel elért sikerek látványosan mutatják a kvantumfizika erejét. A lebegő deszka a szupravezetés egy régóta ismert, előnyös tulajdonságát használja fel: a szupravezető anyag kizárja magából a mágneses mezőt, így a szupravezető könnyedén lebegtethet egy permanens mágnest. Ahhoz, hogy a MagSurf szupravezetőként működhessen, folyékony nitrogénnel kell feltölteni a belsejét, a légdeszka ára pedig 30-40 ezer euró, a tervek szerint a jövőben vidám- és kalandparkokban használhatják.

Titánlelőhely Hatalmas titánlelőhelyeketfedezett fela Holdon a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondája. A Hold körül ötven kilométeres magasságban keringő, tudományos méréseket végző műhold vulkáni eredetű kőzetekben mért 18 százalékos titántartalmat. A Földön a legjobb titánlelőhelyeken is legfeljebb háromszázalékos az ércben a fém koncentrációja. A Hold ásványkincseinek kiaknázása az összes nagy űrkutatási hivatal szerint elég távol van még, de a gazdag titánlelőhelyek jó érvet jelentenek az ilyen irányú kutatások folytatása mellett.

Lézerhűtés Először sikerült a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a Bécsi Egyetem kutatóinak a lehetséges legalacsonyabb energiaállapotáig lehűteniük egy miniatűr tárgyat lézerfény segítségével - írja a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál. Az eredmény utat nyit a különösen érzékeny detektorok felé csakúgy, mint a kvantumkísérletek irányába. A kvantummechanika alappillére az az elv, hogy a dolgok meghatározott adagokban, kvantumokban nyelnek el és bocsátanak ki energiát. Ha egy atom összes, környezetéből szerzett energiáját megvonják azáltal, hogy olyan alacsony hőmérsékletre hűtik le, ahol már nem kap "pakkot" a szomszéd részecskéktől, elérheti kvantum-alapállapotát. Ha ebben az állapotban csak egyetlen energiakvantumot megfelelő módon visszakap, az atom egyidejűleg két állapotba, úgynevezett szuperpozíciós állapotba kerül.

Figyelmébe ajánljuk