Tartalom

Narancs XXIII. évf. 42. szám (2011.10.20 (2011-10-20)

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

1001 szó a lemondásról Magyar Narancs, 2011. október 13. Érdeklődéssel olvastam a Magyar Narancs Szőcs Gézához nyílt levél formájában intézett szerkesztőségi cikkét, és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár erre adott múlt heti válaszát.

Publicisztika

Publicisztika

Az ál-Semjén

Emlékeznek a régi viccre? Valaki felírta egy közfalra krétával, hogy: hüje Kádár. Elkapták. S kapott hat évet: egyet azért, mert pontos jével írta, kettőt azért, mert gyalázta pártunk vezetőjét, hármat meg azért, mert államtitkot adott ki. Nincs új a nap alatt! Gőzerővel nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség egy magát Semjén Zsoltnak kiadó pernahajder után.

Publicisztika

Az igazi Kósa

A létbe vetettség tragikuma csakis magyarként élhető át igazán, tudhatjuk ezt számtalan megnyilatkozásból. És itt van nekünk Kósa Lajos is, akihez hasonló jelenséggel tényleg egyetlen más nemzet sem büszkélkedhet. Ha például a Fidesz fenegyereke átlépi Debrecen határát, a devizahitelesek sok jóra aznap már nem számíthatnak. Így történt kedden is:

Publicisztika

Nem választás

Hogy van-e már partiképes tervezete az új választási törvénynek, azt talán az sem tudja, aki írja: most akkor befejeztem? Vagy még írom? Vagy más írja? A múlt héten mindenesetre valahogy materializálódott a köztérben egy újabb ötlet - Áder János emlegette valahol, és a Lázár-féle tervezettervezetben is van rá utalás -, miszerint a választáson való részvételt előzetes regisztrációhoz kötnék. A választópolgárnak a szavazás előtt legkésőbb három hónappal szavazói nyilvántartásba kéne vétetnie magát. El kéne mennie - mondjuk - az önkormányzatba, és felkeresnie - mondjuk - az Országos Választási Bizottság helyi kirendeltségét vagy képviselőjét, és feliratkozni a lajstromba, hogy három hónappal később szavazhasson.

Publicisztika

Reménytelen értelem és leverő érzelem - A Kertész Ákos-vitához

"...ami igaz, nem teszi a kort, ha nem jóváteszi." (Ingeborg Bachmann: Ami igaz) Mindenekelőtt arról, ami - szándékaim szerint, s számomra - nem (a) vita tárgya. Kertész Ákos elhíresült megállapítása, miszerint a magyar "genetikusan alattvaló" bizony tarthatatlan, sértő és értelmetlen. Ha nem lenne nyegleség, óvatosan azt írnám (meg is kockáztatom): igazi butaság. Erről nincs mit és nincs kivel vitatkozni, lévén ebben az egyben, ha semmi másban nem is, minden megszólaló egyetért. Amint azt is beláthatónak vélem, hogy volt ennek a vita helyett lefolytatott nyilvános megalázásnak egy olyan, korai szakasza, amikor Kertész még nem formálisan, hanem valóban visszavonhatta volna mindezt. Ha nem tette, az az ő dolga, nékem nem tisztem, hogy kioktassam.

Egotrip

Csak semmi politika!

Egotrip

Johannes Popitz és a magyar iskolák

Egy demokratikus országban, hacsak nem miniállam, mint a Vatikán, az állam nem egy-, hanem többszintű. Választott vezetői, rendeletalkotási joga, költségvetése, törvényszabta feladatai és kiadásai nem csak az össznemzeti parlamentnek és kormánynak vannak, hanem az ország különböző kisebb területegységeit lefedő szinteknek is. Ez nem csak a nagy, föderális berendezkedésű államokban van így (az amerikai hármas mantra így szól: federal, state, and local), hanem mindenütt.

A jobb lázadása

Egotrip

Konzervatív tudományhit

Felsőoktatás-politikailag elég rossz napok járnak a bölcsészekre, jogászokra, társadalomtudósokra (a közgazdászokra is, de ők köztudomásúlag meg is érdemlik). Ha a hírfoszlányoknak, a keleti szélben kerengő mindenféle főminisztériumi aktáknak hinni lehet, "az állam" gyakorlatilag meg kívánja szüntetni egy raklapnyi "semmiresejó" szakmának a támogatását, helyettük műszaki, természettudományos képzéseket előnyben részesítve. Sokféle érdekes és érdektelen, bár bizonyára fontos részletkérdés van itt még, amelyekkel azonban nem foglalkozom, mert ebben az ügyben is az előtüremkedő, fölfeslő intellektuális hozzáállás, rejtett preferencia izgat.

Belpol

Papcsák és a zuglói közpénzek – 2.

Belpol

Továbbra is tejel

A Papcsák Ferenc iránti legfelsőbb bizalom töretlennek tűnik, noha mind kerületi, mind országos szinten akadnak bajok polgármesteri ténykedésével. Miközben újabb feladataként mint a devizában eladósodottsággal foglalkozó országgyűlési bizottság vezetője számoltat el, Zuglóban továbbra sem tétlenkedik.

Célkeresztben a nyerőgépek és az online szerencsejátékok

Belpol

Megfejni Fortunát

Összesen 30 milliárd forintnyi pluszadóbevételt vár az online szerencsejátékok megadóztatásától a jövő évi költségvetés tervezete. A területet szabályozó indítvány ismeretében állítható: ez több mint kincstári optimizmus.

Belpol

Népszámlálási kampány romákkal - Fontosabb az eredménynél

Túl vagyunk a népszámlálási hónap közepén. A kérdéssor egyik, bár nem kötelezően megválaszolandó kérdése az etnikai hovatartozásra vonatkozik. A "Sokszínű Magyarország" kampány célkitűzése, hogy reális képet kapjunk a hazai nemzetiségek, ezen belül a legnagyobb számú kisebbség, a romák számáról.

Külpol

Külpol

Bahreini megmozdulások - Fojtott hangon

A Perzsa-öbölben, a szaúdi part mentén elhelyezkedő szigetország lakossága is bekapcsolódott az "arab tavasz" tüntetéssorozatába, de néhány hét elteltével - a környező államok haderejére is támaszkodva - az alkotmányosnak mondott monarchia elfojtotta a megmozdulásokat. Tüntetések azóta is vannak, miután a februári-márciusi összecsapásokban több mint harmincan meghaltak, az akciók számos résztvevőjét bebörtönözték, megkínozták, szeptember végén pedig megszülettek az első, többnyire igen szigorú ítéletek is a csoportos perekben. Ez újabb tiltakozásokhoz vezetett, és ha a feszültség jórészt a felszín alá szorult is, a helyzet semmiképpen sem minősíthető rendezettnek. A fővárost, Manamát körülvevő síita települések lakói újra és újra megindulnak a központ felé, a rendőrök pedig a változó hevességű összecsapások során az útjukat állják.

Trafik

Trafik

kulthírek

Könyves díjak Boualem Sansal algériai író vehette át Frankfurtban a német könyvkiadók szövetségének 25 ezer eurós békedíját. Beszédében reményét fejezte ki, hogy a mostani arab forradalmak hazája demokratizálódásában is éreztetik majd hatásukat. Javier Moro nyerte az idei Planeta-díjat: a portugálok elleni függetlenségi mozgalmat támogató brazil uralkodóról szóló El imperio eres tu című kötetével érdemelte ki az év legkiemelkedőbb spanyol regényét elismerő díjat. A Gomorrah című maffiaregényének megjelenése óta halálos fenyegetés árnyékában - s ezért rendőri őrizet alatt - élő Roberto Saviano és a brit David Hare megosztva nyerte a Nemzetközi PEN Klub Harold Pinter emlékét őrző Bátorság-díját.

Trafik

chili&vanília - Makréla a város felett

Két napja próbálunk minden trükköt bevetve helyet kapni Isztambul egyik legnépszerűbb haléttermében, a Griffinben. A foglalásnál már csak a titokzatos vendéglő megtalálása bizonyul kalandosabbnak.

Trafik

tévésmaci - Vadlovak és paripák

Amikor Sztupa és Troché a papír százforintost tanulmányozták, egy 1975-ös példány került a kezükbe, nem is akárhogyan. Numizmatára lesz szükségünk, rikoltott fel Troché.

Trafik

mi a kotta? - Különleges világnap

"Miután beoltották, a fiú egy ideig hol ideges fájdalmaktól, hol láztól szenvedett, ami nemegyszer az életét is veszélybe sodorta. Második vagy harmadik évében egyszer már holtnak hittük, és megrendeltük a koporsóját.

Trafik

étel, hordó - Rákóczi grillház

Egykor sikk volt errefelé butikot működtetni, és a kirakatnézegetés okán volt jelentős a gyalogosforgalma. Természetesen a Rákóczi útról beszélünk, annak is a Blaha Lujza tér és a Keleti pályaudvar közé eső szakaszáról, amely immár több mint egy évtizede afféle senkiföldje, legalábbis kiskereskedelmi vonalon.

Zene

Zene

színház - MONTAZSTROJ: GENERACIJA 91-95

A Café Budapestre átkeresztelt 'szi Fesztivál programjai közt találta meg ezt az előadást az a körülbelül 25 néző, aki megjelent szombat este a Thália Színházban. Megpróbálom elmondani, miről szólt.

Zene

Lemez - Eposzok földjén - Sólstafir: Svartir Sandar; Wolves In The Throne Room: Celestial Lineage

Az izlandi Sólstafir és az Egyesült Államokból származó Wolves In The Throne Room a poszt black metal élcsapatai. E stílus zenekarai a 90-es évek skandináv alapvetéseinek (Burzum, Mayhem, Darkthrone, Emperor, korai Ulver) szellemiségét vitték tovább, mellőzve a szélsőséges antikeresztény megnyilvánulásokat, és erősen támaszkodva a posztrock/metál olyan jeleseire, mint például a Neurosis.

Zene

Lemez - Újra itt van - Ryan Adams: Ashes & Fire

Ha van a magyar popzenében hiánycikk (naná, hogy van, de mennyi), akkor az az énekes-dalszerző, abból a fajtából, amelyik csendes, akusztikus gitár vagy zongora által kísért saját dalait adja elő keserédesen. Cseh Tamás végül is hasonló figura volt, még ha nem is írt szövegeket, azóta viszont lámpással kell keresni az utódokat - hátha a mostanság egyre jobban felfutó hálószobaszíntér kinevel egy-két méltó követőt.

Lemez

Zene

Fokozhatatlanul

M83: Hurry Up, We're Dreaming

Az M83-at vezető francia Anthony Gonzalez az elmúlt évtized egyik legtehetségesebb és legünnepeltebb giccskirálya.

Zene

Koncert - Túlzás nélkül - Cecilia Bartoli Budapesten

Senesino, Siface, Caffarelli, Salimbeni, Pacchierotti - talányos egy névsor, s úgy lehet, csupán a Farinelli név hozzátoldása teszi mindenki számára egyértelművé, hogy nem a manierista festészet második vonalát vagy épp a Giro d'Italia legelső bajnokait emlegetjük, hanem az operatörténet és egyszersmind a szórakoztatóipar első nemzetközi sztárjait, a kasztrált énekeseket. A kasztráltakat, akik kegyetlen mesterséggel előállított hangfajukat félelmes tüdőkapacitással párosították, akik magaviseletükben a primadonnák elviselhetetlenségét a tenorok korlátoltságával ötvözték, s akik vagy két évszázadon át uralták az operaszínpadokat. Nekik állított hangzó emlékművet 2009-es lemezével, a Sacrificiummal a túlzás nélkül páratlan Cecilia Bartoli, akinek újabb budapesti koncertjére a kasztráltak előtt hódoló turné teremtett alkalmat.

Zene

koncert - Cimbalomhármas

Cimbalomtrió címen is futott ez az izgalmasan szép zenei esemény, bár a darabok többségét váltakozó felállásban, duóban adta elő a három kiváló cimbalomművész. Balogh Kálmánt főként a világzene elmosódó szélű területéről ismerhettük eddig, Farkas Rózsa leginkább a komolyzenei koncerttermekben otthonos, Lukács Miklósról pedig egy sor dzsesszegyüttes jut az eszünkbe, amelyekben fellépett és fellép, kezdve mindjárt a saját nevén futó nagyszerű kvintettel.

Zene

film - SUBMARINE

Nagyon jó hírekkel kezdünk: Jordana Bevan (15) ismét szingli, mivel Mark Pritchard (15) megcsalta Aby Smutsszal (15) az iskoladiszkóban. Soha vissza nem térő alkalom Oliver Tate (15) számára, hogy világfájdalmát és szobafilozófusi hajlamait félretéve helyzetbe hozza magát, s a dagadt Zoe Preece (15) vegzálásával imponáljon Jordanának.

Zene

koncert - GUANO APES

A nyár meglepetése számomra a Guano Apes koncertje volt a Hegyalja Fesztiválon. Hogy a tíz éve még Európa-szerte jócskán felkapott német feel-good rockzenekar az átlagosnál sokszínűbb és energikusabb, hol karcos, hol viszont egészen lágy női énekkel beburkolt slágerekkel pakolta tele (korai) lemezeit, az nem volt épp újdonság, de hogy élőben olyan hihetetlen energia sugárzik belőlük ma is, hogy az ember fültől fülig mosollyal ugrálja végig az egész koncertet - ezért a felfedezésért már megérte Tokajig menni.

Zene

lemez - The Mekons: Ancient And Modern

Az már nagyjából biztosra vehető, hogy a leedsi Mekons soha nem fog még egy olyan dalt írni, mint a 78-as keltezésű, a sosem volt barátnőt dühödten vádló, minden ízében perfekt Where Were You - ám ezt alighanem már nem is várja el tőle senki. A Gang of Fourral egy színtérről származó banda hamisítatlanul primkó és vadul balos punkkal indult a műfaj nulladik órájában, hogy aztán némely tüntetően amatőr és lo-fista kísérlet után afféle kocsmacountry-zenekarként találja föl magát az alt-country egyik ősforrásaként is tisztelt Fear & Whiskey című 85-ös albumon.

Zene

színház - Moliére: Scapin, a szemfényvesztő

című darabját Rideg Zsófia új, modernizált, leginkább a köznyelv felé hajló fordításában mutatta be a debreceni Csokonai Színház Silviu Purcarete rendezésében. Helmut Stürmer impresszív, nagyszabású díszlete egy épp tatarozás előtt-alatt álló kávéházat idéz: itt ütközik egymásba a két szerelmes ifjú, a két zsarnok apa, a két szerelmes lány, miközben Olt Tamás szolgálója puha, vontatott léptekkel, szenvtelen arccal pincérként szervírozza a különféle kellékeket.

Zene

Film - Életet az éveknek - Mike Leigh: Még egy év

Kiautóznak a veteményesbe, beautóznak a veteményesből - nagyjából ez a dinamika jellemzi a mű központi kettősét, egy polgári viszonyok közt őszbe borult házaspárt, akik jól karbantartott házasságukkal messze kirínak privát szférájuk körülöttük keringő szereplői közül. Londonban járunk, egy filmen sokszor látott, de még mindig megcsodált réteg, a biztos alapokon nyugvó középosztály előszobáiban és nappalijaiban.

Képzőművészet
Színház

Interjú

Színház

Pincétől a padlásig

Schilling Árpád rendező, a Krétakör vezetője

Október utolsó hetében a Krétaköré lesz a Trafó: Krízis-trilógia címen háromrészes projektjüket mutatják be - film, opera, színház. Schilling Árpád továbbá a Független Színházak és Táncműhelyek Szövetségének frissen megválasztott alelnöke - itt is van teendő, erről is beszélgettünk.

Film

Film

"Legyenek sebészek!" - Al Di Meola gitárművész

Olasz romák leszármazottjaként látta meg a napvilágot New Jerseyben. Két zenei példaképe Chick Corea és Astor Piazzolla volt: előbbivel a jelentős Return to Foreverben játszott, utóbbinak szólólemezt szentelt. Piazzolla szellemisége hatja át a World Sinfoniával készített legújabb albuma, a Pursuit Of Radical Rhapsody dalait is. Peo Alfonsi gitárossal, Fausto Beccalossi harmonikással és Kaszás Péter dobossal november 3-án lép színpadra a Budapest Kongresszusi Központban.

Film

"Torkig vagyok Hitlerrel" - Lars von Trier filmrendező

Okay, I'm a Nazi... Az idei cannes-i filmfesztivál alighanem legtöbbet idézett mondata tőle származik; a viccelődéssel rosszkor, rossz helyen és meglehetősen szerencsétlenül próbálkozó filmrendező új filmje, a Melankólia sajtótájékoztatóján jutott el e kijelentésig - a film a jövő héten kerül a magyar mozikba. Triert koppenhágai filmgyárában kerestük fel néhány nappal azelőtt, hogy kijelentette; a cannes-i incidens miatt indított rendőrségi eljárás miatt úgy döntött, soha többé nem nyilatkozik a sajtónak.

Film

Hazatért

Herskó János (1926-2011)

"Nagyon nehéz volt elhatározni, és most még nehezebb 'pontosan és röviden' leírni az okokat, amelyek arra késztetnek, hogy ne térjek vissza többé Magyarországra" - írta Herskó János közismert búcsúlevelében, 1970-ben.

Lokál

Lokál

Coming out Magyarországon - Bújj el vagy bújj elő?

Múlt kedden melegjogi aktivisták demonstráltak a Parlament előtt. Az eseményt az első hazai Coming Out Daynek hirdették, a résztvevők alacsony számából azonban arra következtettünk, hogy az érintettek többsége nem gondolja, hogy most jött volna el a látványos előbújás ideje. Vajon meddig lehet titkolózni?

Tudomány

Koffein- és taurinadó

Tudomány

Dobozolás

A népegészségügyi termékdíj kiterjesztése során célkeresztbe kerültek az energiaitalok, egészen pontosan a koffein- és taurintartalmú dobozos "lónyálak". De valóban félnünk kell e két delikvenstől?

Tudomány

cyberhírek

Indiángenom Egy kihalt, elveszett indiántörzs, a tainók genomját rekonstruálják amerikai kutatók. A tainók a karibi indiánok közé tartoztak, az aravak nyelvek egyikét beszélték, és először találkoztak az európai spanyol hódítókkal. Végrendelet A britek 11 százaléka jelszót is hagyományoz szeretteire a végrendeletében, hiszen nemcsak a családi ezüst értékes, de az interneten tárolt zene, film vagy szoftver is.

Sport