cyberhírek

  • 2011. december 10.

Tudomány

Öt deka A világhálós információtömeg durva számítással 5 dekagramm. Az eredmény úgy jött ki, hogy fizikusok összeadták a neten mozgásban lévő összes elektron tömegét Albert Einstein alapképletéhez igazodva, mely szerint az energia egyenlő a tömeg és sebesség szorzatának négyzetével.

 

Dokkolás Sikeresen összekapcsolódott a Sencsou-8 kínai űrhajó az egy hónapja a világűrben keringő Tienkung-1 űrállomásmodullal. Az eseményt Pekingben újabb nagy lépésként értékelik Kína űrprogramjában, amelynek az a célja, hogy 2020-ig űrállomást építsenek.

 

Sebességrekord K, a japán szuperszámítógép elérte a 10 petaflops teljesítményt, ezzel megdöntötte saját, idén nyáron beállított rekordját - jelentették be a gép fejlesztői. A Riken japán állami kutatóintézet és a Fujitsu közös fejlesztésében létrehozott számítógép 88 ezer processzort tartalmaz.

 

Próbababa Bemutattalegutóbbi teremtményét a Pentagonnak dolgozóBoston Dynamics amerikai robotgyártó cég. Készítettek egy járni képes prototípust, amely nagyon hasonlít egy emberi lényre. Arra tervezték, hogy lemérjék rajta a vegyi fegyverek hatását a katonák védőfelszerelésein.

 

Betegfigyelő A madridi III. Károly Egyetem munkatársai olyan intelligens trikót készítettek, amellyel a betegek pontos klinikai megfigyelése az intézet minden részében lehetséges. A trikóba épített vezetékrendszer egy központba továbbítja a jeleket, ahol az adatokat folyamatosan értékelik.

 

Gekkórobot Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztettek ki egy apró robotot. A 24 dekás gép szívókorong és ragasztó nélkül rögzül sima felületekre, például ablaküvegre vagy falakra.


Anonymous vs. pedofilok Nem sokkal azután, hogy az Anonymous padlóra küldte a gyermekpornográfiát hosztoló Freedom Hosting tárhelyszolgáltatót, a lazán szerveződő hackercsapat a Mozilla alapítvány programozóival közös akcióban szerezte meg és tette közzé 190, pedofil tartalmakkal gyanúsított felhasználó IP-címét. A támadás kivitelezéséhez először módosították a Tor proxyhálózat eléréséhez szükséges, Firefoxhoz használható Tor Button nevű kiegészítőt.A támadás előtt egy héttel az Anonymous azt írta, hogy végrehajtották az Operation Security műveletet a Tor fejlesztői ellen. Az akció után a hekkerek közzétettek 190 címet, amelyek állításuk szerint pedofilokhoz tartoznak. Magyar cím nincs közöttük, viszont rengeteg az orosz, amerikai és japán.

 

Kiadják a WikiLeaks-alapítót Nagy-Britannia kiadja Svédországnak Julian Assange-t, a WikiLeaks alapítóját, akit szexuális visszaéléssel vádolnak a skandináv országban - döntött a londoni fellebbviteli bíróság. A 39 éves ausztrál állampolgárt - akinek portálja hozzávetőleges becslés szerint 250 ezer bizalmas amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg - a svéd hatóságok kérésére, hivatalosan szexuális bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe december elején Nagy-Britanniában. Az illetékes londoni bíróság első fokon márciusban hozott végzést arról, hogy Assange kiadható Svédországnak.Julian Assangeakkor fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. Assange ellen, aki tavaly Svédországban élt egy ideig, két svéd nő feljelentést tett nemi erőszak, illetve szexuális zaklatás vádjával. Az ausztrál azt mondja, politikai okokból folyik ellene büntetőeljárás.Ügyvédei szerint fennáll a veszély, hogy a svéd hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak, ahol nyomozás folyik a WikiLeaks-kiszivárogtatások ügyében.

 

Mars-expedíció Ötszázhúsz nap után sikerrel ért véget pénteken Moszkvában a Mars-500 földi kísérleti expedíció. A vörös bolygóra tett utazást imitáló kísérlet kezdetén,tavaly július 3-án lepecsételt és most, mintegy másfél év után felnyitott fémajtón hat mosolygós "Mars-utazó" lépett ki. Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében létrehozott kísérleti körülmények között a hat vállalkozó három szakaszban hajtotta végre az imitált repülést. A Mars-űrhajó egy olyan különleges orvosi-műszaki egység volt, amelyben a lehető leghitelesebben kísérelték meg előidézni azokat a körülményeket, amelyek egy igazi Mars-expedíciónál várhatnak az űrhajósokra, a súlytalanság és a sugárzás kivételével. A kapcsolatot a külvilággal csupán a Központi Repülésirányítással tarthatták. A központ teljes mértékben imitálni tudta a Marsra repülést, még a késlekedő rádiójeleket is.

 

Adatgyűjtő robotok a Facebookon Ötezerből több mint 3500 facebookozó megbukott kanadai kutatók tesztjén. A kísérlet során a világ legnagyobb közösségi oldalán az ismerősgyűjtő programok nemcsak barátokat gyűjtöttek, de az illetők adatait is megszerezték - adta hírül a hvg.huSpiegel nyomán. Az úgynevezett közösségi botok legitim, hús-vér felhasználónak tűnnek, az emberi viselkedést másolják.A kanadaiBritish Columbia-iEgyetem kutatói102 programot engedtek szabadon a közösségi hálón, és az automata ismerősgyűjtés nyugtalanítóan sikeres lett. Ötezer, véletlenül kiválasztott Facebook-felhasználó közül 19 százalék gond nélkül visszaigazolta már az első kérésre, hogy ismeri a botot. Amikor másodjára is próbálkozott a rendszer, már további 59 százalék barátkozott az automatákkal. A kísérlet végére 3517 facebookos ismerőst gyűjtöttek be az automaták, és 250 gigabájt adatot mentettek le.A Facebook hamis profilok kiszűrésére létrehozott IT-biztonsági rendszere ugyanakkor a tesztprogramok 80 százalékát valós felhasználónak ítélte, és hagyta működni a rendszerben.

 

Anonymous vs. Izrael Kiberháborúval fenyegette meg Izraelt az Anonymus hekkercsoport a gázai segélyflottilla feltartóztatása miatt. Vasárnap nem működött az izraeli hadsereg (idf.il), a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét (shabak.gov.il) és a Moszad külföldi hírszerző ügynökség (mossad.gov.il) honlapja. A hadsereg és a belbiztonsági szolgálat a Haarez jelentése szerint vizsgálja a kibertámadást, amely állításuk szerint csak a honlapokhoz való hozzáférést érintette, a belső hálózatra nem jelentett veszélyt.A hekkercsoport a YouTube videomegosztó portálon elhelyezett üzenetében "kalózakciónak" minősítette, hogy az izraeli hadsereg pénteken nemzetközi vizeken feltartóztatta a gázai övezeti blokád megtörését megkísérlő, két hajóból álló nemzetközi segélyflottillát.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?