Tartalom

Narancs XXIII. évf. 45. szám(2011.11.10. (2011-11-10)

Olvasói levelek
A szerk.
Publicisztika
Egotrip
Külpol

Görög válság

Külpol

Zárt alakzat

2009 októberében, rögtön a hivatalba lépését követően Jeórjiosz Papandreu kormánya bejelentette, hogy Görögország költségvetési helyzete sokkal rosszabb, mint ahogy az előző kabinet beállította: a deficit a GDP-nek nem 6, hanem 12 százalékára rúg.

Belpol

Interjú

Belpol

"Megdicsért, mielőtt bűnösnek mondott ki"

Ferencz Norbert szociális munkás, első fokon elítélt "izgató"

A "radikális" szociális munkást bűnösnek mondta ki és három év próbaidőre bocsátotta a bíróság, mert egy tüntetésen "uszított" Józsefváros guberálást tiltó, hajléktalanellenes rendelkezése ellen. Az elképesztő ítéletről és az ügyről az érintettel, Ferencz Norbert "Pumuklival" beszélgettünk.

Az Országgyűlés előtt a munka törvénykönyve

Belpol

Szabad kéz

Az eredetileg erőből elfogadtatni tervezett új munka törvénykönyve több ponton módosult, mire a kormány elé került. Bár számukra változatlanul elfogadhatatlan, a szakszervezetek lassan kifogynak a lehetőségekből.

Gyurcsányék képviselőcsoport nélkül

Belpol

Két frakció közt a pad alá

A parlament illetékes bizottsága szerint az MSZP-frakciót elhagyók fél évig nem alakíthatnak képviselőcsoportot. Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója (DK) így egy sor politikai és anyagi lehetőségtől is elesik - hacsak az Alkotmánybíróság nem gondolja másképp.

Mégis volt tiltakozó jegyzék az Orbán-Kounalakis-találkozón

Belpol

Leba

A hazai média nagy figyelemmel kísérte Orbán Viktor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet legutóbbi találkozását, ám a fölfokozott várakozást semmitmondó kommünikék hűtötték. Pedig a sugalltakkal ellentétben a felek nem csak kellemes dolgokról csevegtek.

Mit várhatunk a köznevelési törvénytől?

Belpol

A múlt jövője

Már a héten nekilát az Országgyűlés az oktatáspolitika átformálásának. Lesz egységes tanterv, egységes finanszírozás, egységes előmenetel: a KDNP vezetésével a magyar iskolarendszer visszatér a hetvenes évekbe. A nem létezőnek titulált háttéranyag ugyanakkor egy elvetélt reform maradványait rejti talán - ám ami maradt belőle, a puszta forráskivonás és központosítás, súlyos következményekkel fenyeget.

Gazdaság

Kocsmaszámtan adóemelés után

Gazdaság

Pultosok és proletárok

November 1-jétől hatályosak a szerencsejáték-törvény azon módosításai, amelyek következtében a játékgépeket üzemeltető vendéglátó-ipari egységekben összességében több tízezren veszíthetik el állásukat.

Film

Interjú

Film

"Máig tisztázatlan körülmények"

Hules Endre színész, rendező

1980-ban hagyta el az országot. A Grotowskiért és Barbáért lelkesedő fiatal színházrendező az Egyesült Államokban filmes karriert csinált. Karakterszínészként csaknem 70 produkcióban szerepelt. Az elmúlt években több magyar filmben bukkant fel mint író, rendező. A halálba táncoltatott lány című munkája a filmszemlén szélsőséges kritikai fogadtatásra talált, ám sikerrel vetítették a Montreali Világfesztiválon, és azóta is többfelé képviselte Magyarországot; a megjelenésünk napján kerül a hazai mozikba.

Film

Eltáncolt válaszok - Wim Wenders filmrendező

November 15-én Pina Bauschnak emléket állító filmjével nyit az EDIT2011 VII. Nemzetközi Táncfilm Fesztivál - ez alkalomból vallott nekünk a 2009-ben elhunyt világhírű táncművészről, a 3D divatjáról és egy filmtörténeti jelentőségű frizsiderről.

Zene

Zene

"Megcselekedtük, amit..."

Hungarian HeartBeats a WOMEX-en

Október végén Magyarország adhatta a legrangosabb világzenei rendezvény, a WOMEX megnyitó műsorát Koppenhágában. Ez több mint jó, és több mint kulturális hír. Nagyon ránk fért, hogy végre valami jót is mutassunk.

Interjú

Zene

"Zenész vagyok, aki cimbalmozik"

Lukács Miklós cimbalomművész

Az őszi Café Budapest fesztiválon Kurtágot játszott a Bakáts téri templomban, remek dzsesszkvintettje van, és a világzenei színtéren is nemzetközi hírű. Talán a sokszínűségének is volt szerepe abban, hogy Esterházy Péter javaslatára ő veheti át megjelenésünk napján az AEGON Művészeti Társdíjat.

Képzőművészet
Színház
Könyv

A Magyar Könyv Alapítvány tönkretétele

Könyv

A hatékonyság diadala

Az MKA működésével többé-kevésbé mindenki meg volt elégedve. Függetlenségét nem vitatták, hivatását - a magyar irodalom külföldi népszerűsítését és a honi kiadók támogatását - mindenki fontosnak tartotta. A kormányváltás utáni átszervezés és "hatékonyságnövelés" miatt helyzete mára áttekinthetetlen lett, feladatát alig képes ellátni. A kreatív magyar kultúrpolitika megint alázza magát és az országot.

Interaktív
Gasztro

Konyhai kémia XXVI.

Gasztro

Miénk a vár

Lekvár

A jó lekvárt mindenki szereti - a homogénhez és a gyümölcsdaraboshoz, a szinte már hígan folyóshoz és a teljesen zselészerűhöz is rendre akad kenyér, kiskanál.

Interjú

Gasztro

"Az ennivaló csodálatos"

Marije Vogelzang "ételkoreográfus"

A Holland Design Napok keretében látogatott el az A38-ra az eating design fogalmának megalkotója, szokatlan étkezési szituációk koreográfusa. A budapesti program roma nők részvételével teremtett váratlan helyzetet a táplálék megosztására - a szokatlanul intim etetési rituálé után arról beszélgettünk, miért hasznos matéria az étel egy tervező kezében.

Lélek

Off-grid

Lélek

Élet a hálózaton kívül

Valós alternatíva a fenntarthatóságért, vagy Hobbitfalva által ihletett naiv álomkép? Múló divathullám, vagy működő vállalkozás? Reális társadalmi utópia, vagy kiégett városiak futó kalandja a vadonban? Sok a kérdés az off-grid mozgalommal kapcsolatban.

Tudomány