Koronavírus elleni gyógyszerek Magyarországon

Éles tesztüzem

Tudomány

Magyar kutatók két ígéretes koronavírus-gyógyszer hatóanyagát is előállították, a vérplazma-terápiát pedig több mint 100 betegen alkalmazták már nálunk. A készítmények hatékonyságának tudományos vizsgálata azonban nehezen tartja a járványhelyzet megkövetelte tempót.

„Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves koronavírusos nő, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt” – jelent meg október 26-án a koronavírus.gov.hu honlapon. A hivatalos tájékoztató portál rendszeresen beszámol a friss gyógyszerbeszerzésekről, -fejlesztésekről és vizsgálati eredményekről; ebben a hónapban például arról, hogy kétszer egymillió darab favipiravir tabletta érkezett Magyarországra Kínából és Japánból, vagy hogy száznál is több magyar koronavírus-beteget gyógyított meg a vérplazma-terápia.

Mivel egy kifejezetten az új típusú koronavírusra fejlesztett gyógyszer létrehozása éveket is igénybe vehet, a járvány kitörése után az egész világon azt kezdték vizsgálni a kutatók, hogy a már meglévő gyógyszerek közül melyek lehetnek hatásosak az új koronavírus ellen. A remdesivirt eredetileg ebola elleni gyógyszernek szánták, a favipiravirt pedig influenza ellen vetették be, ám laboratóriumi körülmények között mindkettőről kimutatták, hogy képes akadályozni a koronavírus szaporodását. „Ezek az antivirális szerek azt az enzimet gátolják, amely a vírus örökítőanyagából, egyszálú RNS-éből másolatot hoz létre” – magyarázza Falus András immunológus. A gyógyult betegek vérplazmájának gyógykészítményként való felhasználása sem új ötlet, a magyar koronavírusos betegek számára a terápiát kidolgozó OrthoSera Kft.-nek a koronavírus elleni már a harmadik sikeres vérplazmakészítménye. A vérplazma hatásmechanizmusa Falus András szerint nem teljesen egyértelmű. „Az antitestek valószínűleg csak gyenge és gyorsan lecsengő védettséget adnak, a sejt által közvetített immunválaszt pedig nem befolyásolja a sejtmentes plazma. Ami miatt mégis hatásos lehet a vérplazma-terápia, az az, hogy interferon citokineket visz át a gyógyult szervezetből a betegbe, ez serkenti a megfelelő immunválaszt, és segít elkerülni a citokinvihart.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk