„Én feljövök érte a síri világból” – no, de hol nyugszik Petőfi?

Tudomány

170 éve lesz, hogy Petőfi eltűnt a segesvári ütközet után. Azóta sem tudjuk, hol lelte halálát.

A Petőfi Irodalmi Múzeum új főigazgatója (a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal együttműködésben) fejébe vette, hogy az egykor Segesvár mellett lezajlott csata helyszínén végzett régészeti feltárások nyomán felkutassa: hol is nyugszik Petőfi Sándor, akinek 1849 nyarán veszett nyona.

Ha meg is kezdődnek a kutatások, alighanem sziszifuszi munka vár a régészekre: a homályos és egymásnak ellentmondó emlékek alapján már a múlt század végén sem lehetett egyértelműt állítani arról, hol és hogyan halt meg Petőfi, s hogy vajon hová temethették.

A még megbízhatónak tekinthető tanúk utoljára az 1849 július 31-én lezajlott, magyar részről vesztes ütközetben látták a rendhagyó katonai pályafutást felmutató, ám ekkor már a sereghez hivatalosan nem tartozó költőt, aki a magyar arcvonalak felbomlása és a honvédhaderő rendezetlen visszavonulása nyomán maga is menekülőre fogta a dolgát.

A budapesti Petőfi téren álló Petőfi szobor egyik legrégebbi fényképe (1894)

A budapesti Petőfi téren álló Petőfi szobor egyik legrégebbi fényképe (1894)

Fotó: Fortepan

 

A jórészt utólag, az önkényuralom enyhülése idején keletkezett visszaemlékezések igen zavarosak és sokszor egymásnak is ellentmondóak, így ezt követően már csak kérdések maradnak Petőfi sorsával kapcsolatban.

  • Vajon tényleg megölték a menekülőket üldöző orosz lovas kozákos, dzsidások?
  • Vagy tényleg sebesülten talált menedéket egy környékbeli gazdánál, aki eltemette?
  • Tényleg őt ismerte fel a cs. kir. haderő őrnagya a csata után a halottak között?
  • De ha így volt, miért változtatta meg a következő évtizedekben többször is a véleményét?
  • Tényleg nem keresték Petőfit a harcok elültével a barátai – tényleg igaz, hogy az utókor által többnyire rosszindulatúan elparentált feleség, Szendrey Júlia próbálta egyedül felkutatni?
  • Hogyan válhatott az 1850-es évek önkényuralomtól sínylődő Magyarországa egyben a szélhámos ál-Pefőfik paradicsomává?
  • Honnan származik a Petőfi Oroszországba, Szibériába hurcolásáról szóló legenda, aminek az ez idáig utolsó, már nemét tekintve sem stimmelő „barguzini” ál-Petőfit köszönhetjük?
  • És vajon a történetek fényében és meggyőző bizonyítékok híján mennyire lesz könnyű dolga a Petőfi sírja után kutakodóknak?

 

Még jóval több részlet olvasható e heti print számunkban Még forog benne címen! Igyekszünk minden kérdésre válaszolni, még ha több olyan si akad, amire nem lehet, hiszen nincs bizonyíték.

Vegyen friss Magyar Narancsot az újságárusoknál vagy fizessen elő rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk