Emura, fakó! (Emu-strucc-klubest)

  • - winkler -Sora
  • 1999. november 18.

Tudomány

Az ausztrál őslakók és a telepesek évszázadok óta használják az emuolajat, mely nem más, mint az emu háti zsírszövete, ki-olvasztva. "Ez az emuolaj annyira csodálatos, hogy Amerikában elnevezték csodálatos emuolajnak." Hasonló és még csodálatosabb hírek közé érkeztünk a magyar emubarátok találkozójának második félidejére.
Az ausztrál őslakók és a telepesek évszázadok óta használják az emuolajat, mely nem más, mint az emu háti zsírszövete, ki-olvasztva. "Ez az emuolaj annyira csodálatos, hogy Amerikában elnevezték csodálatos emuolajnak." Hasonló és még csodálatosabb hírek közé érkeztünk a magyar emubarátok találkozójának második félidejére.

A Magyar Emubarátok Körének és a Magyar Strucc- és Emutenyésztők Emu-szekciójának klubestje

Egy hölgy épp ekkor ért előadása végére, melyben gyakran idézett az amerikai Emu Today Tomorrow és az Emu USA című szaklapokból. Biztos, ami biztos, kértem sajtóanyagot egy piros-fehér-zöld kosztümös, szervezőkülsejű lánytól, aki a következő papírt adta: "Meghívó, Ausztrália Baráti Köre, Borsod-Abaúj-Zemplén Budapesti Baráti Köre, Magyar Nemzeti Múzeum Baráti Köre. Egymással gyakran együttműködő köreink tagsága is nagyrészt azonos személyekből áll, ezért s főként takarékosságból - kísérletképpen - kiadjuk e közös meghívót 1999. még hátralévő rendezvényeire (nov. 24-dec. 14.)", kerámiakiállítás, zsoltáréneklő verseny.

*

Emuvonatkozású érdekességek: a svéd emufaragó szobrász, az emutojáshéj pora, mely gyógyítja az impotenciát, a svéd szabó, aki emubőrből készít dzsekit, és Diana, aki rendszeresen hordott emubőr ruhákat - fényképes bizonyíték nincs.

*

A 35-40 nyugdíjaskorú emubarát, illetve a sajtóanyag szerint a BAZ megyei ausztrál baráti kör és átfedései fegyelmezetten hallgatják a szólásra emelkedő borászt, aki nem mást, mint emubort termel. Az emubor persze csak fantázianév: nem emuból készül, hanem szőlőből, de mint a borász rámutat, Mogyoród környéke nagyon hasonlít az emu eredeti élőhelyére (Ausztráliára), talán mert itt is, ott is van autóverseny-pálya, és ez stimulálja az emut. Vagy a szőlőt. Vagy legalább a borászt. Utóbbi elfogódottan kezdi a szónoklatot, de tíz perc alatt szépen belejön, egyre mélyebbre hatol a szakma részleteibe, milyen vegyszerrel kell a gyomot irtani, hogyan metsszünk, és miként számoljuk fel a fertőző gócokat.

*

Hogy is volt? Az emu a dinoszauruszoktól származik, mert csontrendszerük 70 ponton mutat hasonlóságot, az emufarm nemcsak az emutermékek miatt, hanem a kiegészítő létesítmények révén is aranybánya. A gyerekek bedughatják fejüket a papírmasé emu fejénél képzett lyukba, a fényképeszkedés idejére mintegy emuvá lényegülve.

*

- ...a vaslapokon egyszerre 12 mázsa szőlőt húzhatnak... - folytatja a borász kegyetlenül.

A hátsó székeken fegyelmezetten üldögélnek a piros "Magyar emu" feliratú bézbólsapkát viselő gyerekek. ´k az ország egyetlen iskolai emubarát szakköre, inkább csak a tanár nénik fészkelődnek, hogy a közveszélyes borász még mindig nem adja fel, "...bizonyos oxidációs folyamatok...". Az "Emu bor" a fehér, a vörösbor "Emu vére" néven fut, a szabadalmi eljárás folyamatában: a borász tényleg nem lehet normális, itt a teremben látható az összes magyar emurajongó (40), rajtuk kívül mindenki visszahőkölne, ha Emu vérével kínálnák.

*

43 perc, a borász végzett, az emubarátok okkal feltételezik, ennél lejjebb nincs, pedig igen: egy Biszku Béla-imitátor bevezetésként elmondja, nem fog visszaélni az időnkkel, csak a Traubiszódát szeretné ajánlani. Tíz perc múlva ő is rég legyőzte kezdeti elfogultságát, arról szónokol, hogy a gyerekek mégsem ihatnak az emuhúshoz emubort, viszont a Traubi!, ami egy biotermék, mert szőlőlevet is tartalmaz, nem úgy, mint az az üdítőital, amit most nem nevez meg, de az tartalmaz mesterséges anyagokat, a Traubi, különösen az eredeti, a lellei nem, az inkább magnéziumot, ami jó a fejlődő szervezetnek, kivált emuhúshoz. ´ is túllépi a félórás álomhatárt. Az emuklubos gyerekek egyre fáradtabban gubbasztanak, pedig műsorral készültek. Még egy-két szónok, és mindjárt megkóstolhatjuk az emufasírtot meg a rántott emut, de végre jöhetnek a gyerekek; egy lelkesítő emuvetélkedő után közösen szavalják el kedvencükhöz, az emuhoz írt versüket:

"A zöld tojásokat a nőstény tojja

Mégis a költés a hím dolga.

Megesznek minden tücsköt-bogarat,

Ettől lesz növekedésük szapora.

Húsa finom, ezt már tudjuk,

Emu, emu, mind ezt mondjuk."

*

És amikor már szinte mindenki rárontana a büféasztalra, szólásra emelkedik egy szemüveges úriember, aki az ausztrál sajtót figyelte, de emu vonatkozású hírt sajnos nem talált. Volt viszont egy érdekes cikk a monarchia-népszavazásról (4 perc), az ausztráliai marihuánafogyasztásról (2 perc) és egy újfajta, kristályos halmazállapotú drogról, mely Ausztrália-szerte szedi áldozatait (4 perc). Eztán, végképp elcsigázva kóstoltuk meg az emufasírtot (olyan, mint a szójafasírt), a rántott emut (Utasellátó-szendvics), jól csúszott hozzájuk a lellei Traubi és az Emu vére.

- winkler -

Az emu 170 cm-es, 50 kilós ausztrál futómadár. Ránézésre igen nehéz megkülönböztetni a strucctól. Legalábbis nekem. Arról lehet felismerni, hogy a struccal ellentétben az út bal oldali sávjában fut.

Szinte minden porcikája hasznosítható, kivéve a maradékot. Lesz belőle 4-5 liter koleszterinszegény olaj, 15 kg toll, szójaízű steak és szójaízű gombóc, cipő és pénztárca, smaragdzöld tojásából 12 személyes sárga rántotta, emlékéből pedig népmesék.

Gyorsan alkalmazkodik, nagy az ellenálló képessége, és puhák a talpai, nem úgy, mint a kecskéknek, vonzza a turistákat. Hát ezért van itt, igaz, nem túl nagy mennyiségben. Darabja 120 000 forint. Húsz évig is él. Annyira hozzánő az emberhez, hogy még a nevére is hallgat. Emi, Bóbita, Pelyhes, Kövér László, és már jön is.

Hozzánk is eljutott ez a csodálatos madár. Vannak, akik szentül hiszik: ahogy megszerettük a nem őshonos burgonyát, úgy szeretjük meg az emut is. Így lehet az emuból paprikás krumpli lókolbásszal.

Sora

Figyelmébe ajánljuk