Fogfehérítés: ezért nem működnek a háztáji megoldások

  • (x)
  • 2020. szeptember 6.

Tudomány

Mindenki vágyik a fehér fogakra és az igézően szép mosolyra, amihez gyakran fogfehérítésre is szükség van. Nem mindegy azonban, hogy a hófehér fogakért cserébe mekkora kockázatot vállalunk.

A cikkben bemutatjuk a házi praktikák hibáit, egyúttal felhívjuk a figyelmet a biztosabb és tartósabb professzionális fogfehérítés előnyeire.

Ezek a tényezők befolyásolják a fogaink fehérségét

Több tényező együttes hatásának eredménye az, hogy a fogaink éppenséggel gyöngy fehérek maradnak, vagy kevésbé festenek jól. Egyrészt genetikai okokra is visszavezethető, hogy kinek mennyire fehérek a fogai, emellett persze a rendszeresen fogyasztott ételek és italok befolyásolják leginkább a fogazat színét. Főként a kávé, a tea, a vörösbor, vagy a kóla gyakori fogyasztása indíthat el nemkívánatos folyamatokat az elszíneződés kapcsán.

Hasonlóra számíthatunk a készételekben található mesterséges színezékek miatt is, emellett pedig a répa, vagy a cékla is kiválthatja a jelenséget. Ha pedig már a csodaszép, fehér mosoly nagy ellenségeit taglaljuk, a sárgás-barna lerakódások kiváltó okának számító cigarettát is mindenképp meg kell említenünk.

A fogfehérítés házi praktikái kockázattal is járnak

A generációról generációra öröklődő, régóta fennálló házi praktikákkal kapcsolatban nem árt óvatosnak lenni. Sokszor ugyanis hiába járnak együtt látványos eredménnyel, a fehérítés mellett bizony árthatnak is. A szódabikarbóna például nemcsak az íny felületén okozhat kellemetlenségeket, de a fogakat is roncsolhatja. A citromlé és só keveréke fogkopást eredményezhet, a narancshéjas és citromhéjas dörzsölés maró hatással járhat, akárcsak az almaecet. Manapság divatosnak számít a fogfehérítős fogkrémek alkalmazása is. A felsorolt praktikáknál egy fokkal biztonságosabb megoldást ígér ez a módszer, köszönhetően a peroxid vagy a szódabikarbóna alacsonyabb koncentrátumának.Ugyanakkor naivitás volna tartósan látványos javulást várni tőlük. Ha eredményeket szeretnénk kockázatok nélkül, akkor célszerű lesz szakértőkre bízni a fogaink fehérítését.

Ezért érdemes hozzáértő szakemberre bízni a fogfehérítést

Az úgynevezett professzionális fogfehérítés keretei között hozzáértő bánásmódot, kíméletes eljárást, és nem utolsó sorban tartós eredményeket kapunk a pénzünkért cserébe. Mindezt nagyjából másfél óra leforgása alatt, ennyi ideig tart ugyanis egy átlagos fogfehérítés. Az alkalmazott metódus hatására a fogak mintegy hat vagy nyolc árnyalattal lesznek majd fehérebbek, méghozzá akár két teljes éven át. Nem véletlenül szokás előnyként emlegetni a professzionális fogfehérítés mellett a tartósságot.Mindez ráadásul anélkül valósulhat meg, hogy a fogak sérülnének. Ez egyértelműen az alkalmazott készítmények biztonságos mivoltának tudható be, amelyeknek a segítségével a felszínen túl, a mélyebb rétegekben is ki lehet iktatni az elszíneződés kiváltó okait. Magát az eljárást egy előzetes konzultáció előzi meg, mivel az alapvető cél nemcsak a fehérítés, hanem a minél egészségesebb fogazat biztosítása.

false

 

Így néz ki a rendelői fogfehérítés komplett folyamata

Ahogyan utaltunk már rá, a folyamat nulladik lépése mindig az előzetes ellenőrzés. A feltérképezést követően a fogkő eltávolítása, valamint a szuvas fogak és a hibásan záró tömések ellátása is javasolt a minőségi végeredmény elérése érdekében.A szájhigiéniai kezelést követően, sor kerülhet az előkészületekre. Maga a fogfehérítés egy speciális, hidrogén-peroxidot tartalmazó gél segítségével zajlik, aminek viszont a fogakon kívül más felületekre nem célszerű kerülnie. Ennek érdekében, még az előkészületek részeként a fogak körültekintő módon izolálva lesznek az ajkaktól, illetve az ínytől. Amint ez sikeresen megtörtént, a gél a fogak felszínére kerül, majd pedig fogfehérítő lámpával megvilágítják azt. A fénynek kulcsszerepe van a folyamat sikerében, ugyanis a hatására a peroxid egyszerűen elbomlik, így a felszabaduló oxigén a fogba jut, hogy elvégezze magát a fehérítést. Amikor az eljárás véget ért, a külső hatásokra érzékenyebb fogzománc megóvása érdekében sok buborékmentes ásványvizet érdemes fogyasztani, az elszíneződést kiváltó ételeket, italokat pedig mellőzni kell.

Otthoni fogfehérítés szakemberek által

Ez a gyakorlat egyfajta kiegészítő kezelésként értelmezhető, amivel a korábban végzett fehérítő kezelés eredménye nyújtható el. A hatékonyság elősegítése végett előtte javasolt a fogkőeltávolítás. Majd a fogászati rendelőben a fogainkról lenyomatot vesznek, hogy ennek mintájára egy sínt kreálhasson a fogtechnikus. Az otthoni fogfehérítés keretei között az alacsonyabb hatóanyag koncentrátum miatt a több napos kezelés javasolt. Egyes fogfehérítőket naponta egy órára kell feltenni, más változatok viszont egész éjszaka is nyugodtan a szájban maradhatnak. Nagyjából 10-12 nap hosszúságú kúra ajánlott a kifogástalan végeredmény eléréséhez. A fentiek olvasatában könnyen belátható, hogy nem érdemes felesleges rizikót vállalni a házi praktikákkal. A professzionális fogfehérítés ugyanis gyorsan és kíméletes módon valósulhat meg, a jótékony hatása pedig akár évekig is megmaradhat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?