Gigabírságot kaphat a Google, mert böngészője privát módban is gyűjtött adatokat
Screenshot_2020-06-03_at_11.24.03.png

Gigabírságot kaphat a Google, mert böngészője privát módban is gyűjtött adatokat

  • narancs.hu
  • 2020.06.03 11:30

Tudomány

Amerikában perelték be a vállalatot, mert illegálisan gyűjthetett adatokat a felhasználókról akkor is, amikor azok privát módban böngésztek.

A csoportos per elindítói azt szeretnék, ha a Google és anyavállalata az Alphabet 5 milliárd dollárt (1500 milliárd forint) fizetne, írja a BBC. A legtöbb felhasználó azt hiszi, hogy amikor privát módban böngészik, böngészési előzményeit nem követik. De Google szerint nem ez a helyzet.

A keresőóriás szerint nem illegális, hogy privát módban is gyűjtenek adatokat.

A csoportos per elindítói szerint ők azokat a milliókat képviselik, akik 2016 június 1. óta valaha is használták a böngészőjük privát módját, a Google pedig gyűjtött róluk információkat.

Noha a Google Chrome böngészője privát módban nem menti el a böngészés adatait a gépen, de más Google eszközök, például az Analytics ekkor is követik a felhasználók online tevékenységét.

A per elindítói szerint a Google „nem folytathat engedély nélküli adatgyűjtést gyakorlatilag minden amerikairól, akinek számítógépe vagy telefonja van“.

A Google tagadja a vádakat, mondván amikor valaki privát módra vált, felhívják a figyelmét, hogy a meglátogatott weboldalak ekkor is gyűjthetnek róluk adatokat. Ennek célja csupán a felhasználók jobb kiszolgálása a cég szóvivője szerint.

Neked ajánljuk