Három adag Pfizer képes semlegesíteni az omikron variánst

  • narancs.hu
  • 2021.12.08 18:05

Tudomány

Márciusban érkezhet a módosított vakcina.

Friss laboratóriumi adatok alapján a Pfizer és BioNTech közös oltásának harmadik dózisa az új variáns ellen is véd. A cég emellett egy omikronspecifikus változat kifejlesztésén is dolgozik, ami 2022 márciusára elérhető lesz – jelentette be a gyártó sajtóközleményben. 

Friss eredmények szerint a súlyos megbetegedés elkerüléséhez már két Pfizer-dózis is elegendő, mivel az omikron mutációi a T-sejtek által célzott tüskefehérje-epitópok nagy részét egyáltalán nem érintették. A Reuters értesülései szerint a dél-afrikai Afrikai Egészségkutató Intézet kutatói is arra jutottak, hogy a megbetegedés kockázata teljes mértékben csökken azoknál az embereknél, akik felvették a harmadik oltást, hiába kerüli ki részben az omikron a szervezet védekezőrendszerét. 

A koronavírus megfékezésére továbbra is az a legjobb megoldás, ha mindenki felveszi az első két adagot, illetve az emlékeztető oltást is - mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója. A kutatás azonban folytatódik, egy omikronra szabott vakcina márciusra akár el is készülhet szükség esetén. 

A kutatás az új variánst illetően még korai szakaszában van, jelenleg a vakcinák hatására termelődő antitestek teljesítményét vizsgálták. Az adatok szerint ugyanakkor a Pfizer vakcinája az eddigi koronavírus-variánsok közül a legkevésbé hatékony az omikronnal szemben (de ennek ellenére is megfelelő védelmet nyújt). 

Eddig nincs adat arról, hogy a Moderna, a Johnson and Johnson, illetve más gyógyszergyártók vakcinái mennyire hatékonyak az új variánssal szemben, de a gyártók várhatóan heteken belül nyilvánosságra hozzák saját adataikat is. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

"Orbán rendszere radikálisan ellenségelvű és megosztó"

  • Farkas Zsolt

"Az orbánizmus lényege az orbánizmus: vagy Orbán Viktor és jogállampárti magánhadserege, a Fidesz katonája vagy, zsoldosa, önkéntese, fanatikusa, szolgálója, kliense, rajongója (mintegy 2,5 millió szavazó Mo.-n), vagy ellensége, ellenzője, kritikusa, utálója, megvetője, vádlója vagy (legalább dupla annyi szavazóképes ember Mo.-n)."