Keresztre feszített ember maradványaira bukkantak Angliában

  • narancs.hu
  • 2021. december 8.

Tudomány

Szög a sarokcsontban.

25-35 éves volt, és Krisztus után 130 és 360 között élhetett az a férfi, akinek a maradványaira az angliai Cambridgeshire megyében, egy tervezett lakópark helyszínén lezajlott leletmentő ásatáson bukkantak rá – írja a Qubit.

Az építkezés helyén húzódik egy római kori település temetője, ebben az egyik sír rejtette az 1900 éves csontvázat, amely valamilyen fából készült tákolmányon, talán ravatalon feküdt. Rögtön szembetűnt a régészeknek, hogy az az ember rabszolga lehetett, mert elvékonyodott sípcsontja arra utalt, sokáig viselhetett lábbilincset. Azt csak a részletesebb vizsgálat közben vették észre, hogy a férfi sarokcsontjából egy szög áll ki.

Ritka az ilyen lelet. Eddig ezzel együtt csak négy olyan csontvázat találtak a régészek, amelyen a keresztre feszítés jeleit fedezték fel, és csak két esetben találtak szöget.

Mielőtt a kereszténység szimvólumává vált, a kereszt a Római Birodalomban a halálos büntetés végrehajtásának egyik eszköze volt. Több leírás is ismert arról, hogyan végezték ki így az embereket, de kevés tárgyi lelet támasztja alá a leírásokat, talán azért, mert akik így haltak meg, azokat nem temették el tisztességesen. 

Az angliai lelet épp ezért érdekes: a kivégzésnek ez a módja rabszolgák, lázadók vagy alacsonyabb származásúak sorsa volt, és velük ritkán fordult elő, hogy a holttestüket visszavigyék az övéi közé, és ott temessék el. Az angliai lelet arra enged következtetni, hogy az a férfi valamiért különleges volt, még ha rabszolga is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk