Hétezer éves rétegek olvadtak el idén egy svájci gleccseren

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 4.

Tudomány

1931 óta a jégtömeg 63,2 százaléka tűnt el az alpesi országban.

A Svájc délkeleti részén található Corvatsch-gleccser idén nyáron hétezer éves jégrétegeket veszített el – írja a hvg.hu a Zürichi Műegyetem (ETH) közlésére hivatkozva.

Az egyetemen működő Glamos Svájci Gleccsermérő Hálózat vezetője, Matthias Huss glaciológus szerint extrém mennyiségű jégtömeg olvadt el egyes svájci gleccsereknél, és a fogyatkozás sokkal nagyobb, mint amit eddig a tudomány lehetségesnek tartott.

A Corvatsch-gleccseren már nem is folytatják a mérést, mert nincs jég, amit mérni tudnának. Az elolvadt rétegek korát a Heidelbergi Egyetem korábbi mérései alapján ismerik.

Svájcban évtizedek óta mérik a gleccserek téli hótömegét és a nyári olvadást. A Corvatsch-nál kisebb Pizol-, Vadret dal Corvatsch-, Schwarzbachfirn-gleccsernél már 2019-ben abbahagyták a mérést. A tavalyi, kisebb mértékű olvadás után idén próbálták folytatni a programot, hátha találnak mérhető mennyiségű jeget, de az idei nyáron az derült ki, már nincs lehetőség mérni a további jégvesztést. 

A jég eltűnése drámai változásokat eredményez a tájon.

A Zürichi Műegyetemen úgy számolják, a svájci gleccserek 1931 és 2016 között elveszítették addigi tömegük 51,2 százalékát, 62 köbkilométernyi jeget. Az olvadás 2016 óta gyorsul, ami további 12 százalék veszteséggel járt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk