HÍREK

  • 2004. szeptember 16.

Tudomány

Egyhavi fizu Az ELTE rektora, Klinghammer István arra készül, hogy szeptember 27-én megkéri az egyetemi tanácsot: vegyenek ki egy hónap fizetetlen szabadságot az intézmény oktatói. Az egyhavi bérrel megtakarított 600 millió forintot a rektor a számlák rendezésére kívánná fordítani, hogy ne kerüljön közüzemi spirálba az egyetem.
Ekkor ugyanis elveszítenék a pályázatokon nyerhető milliós forrásokat, valamint biztost neveznének ki az intézmény élére, aki vélhetően óriási leépítésekbe kezdene. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár a Népszavának tett nyilatkozatában elismerte: az idei költségvetési elvonások miatt sok egyetemen kiélezett a gazdasági helyzet. Mindamellett az Oktatási Minisztérium szerint a jelenlegi állapotból a leépítések és a racionalizálás jelentenének kiutat.

A 12-es gyönyörei A bangkoki közlekedési vállalat - a panaszos lakossági bejelentések hatására - buszokra kiragasztott felhívásokban kéri az egyetemistákat, hogy ne a járműveken éljenek szexuális életet. A felhívások arra figyelmeztetik az érintetteket, hogy szexuális viselkedésükben tartsák szem előtt Thaiföld kulturális hagyományait. Noha néhány éve még a nyílt színi csókolózás sem volt divat, a fiatalok közt igencsak lazulnak a társas érintkezés szabályai. Az idősebb utasok szerint egyre népszerűbb a buszok hátsó ülésein űzött nemi élet. A leginkább problémás a légkondicionált, függönyökkel ellátott 12-esjárat, amely több esti egyetemet is érint, amíg elér a külvárosi végállomásig. A közlekedési vállalat a ragaszokkal egy időben eltávolította a buszok függönyeit, hogy a diákok ne rejtőzhessenek mögéjük.

Nem is vagyunk majmok A szerb oktatási minisztérium visszaiktatta az általános iskolák kötelező tananyagába a darwini evolúciós elméletet, melynek oktatását néhány napja kivették a tananyagból. Ljiljana Colic miniszter úgy vélekedett: Darwin tézisei dogmatikusak, így legfeljebb a bibliai teremtéstörténettel együtt taníthatók. A miniszter azzal érvelt, hogy ha a hitoktatás fakultatív tantárgy, akkor az angol természettudós elméletét sem szabad a gyerekekre erőltetni. A tudósítások szerint a döntés sokkolta a szerb tanárokat. Egy szerb biológus a BBC-nek tett nyilatkozatában kijelentette: Szerbia "egyre inkább teokratikus állam", felháborító, hogy a szerb ortodox egyház nyomására a XXI. században a Jelenések Könyve határozza meg az oktatást. A felzúdulás végül meghátrálásra késztette az oktatási kormányzatot.

Pályakezdők A felsőoktatás bővülése, a képzés színvonalának romlása miatt a cégek nem tudják, milyen munkavállalót vásárolnak, a diplomás pályakezdők pedig olyan állásajánlatokat is elfogadnak, melyek se a munka, se a bérezés szempontjából nem kielégítők számukra, írja a Világgazdaság a Tárki kutatása alapján. A kutatás szerint - a közhittel ellentétben - nincs diplomainfláció Magyarországon. Ezt az állítást a Tárki kutatói azzal indokolják, hogy a diplomások flexibilitás és kereset tekintetében sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mint az alacsonyabb képzettségű munkavállalók. A Tárki szerint a jövőben veszélyt jelenthet, ha a hazai felsőoktatási intézmények csak saját érdeküket követik, vagyis a hallgatói fejkvóta maximalizálására törekednek.

Iskolába járni Noha az ENSZ a 2000-ben hozott Millenniumi nyilatkozatában célul tűzte ki, hogy 2005-re világszerte egyenlő arányban járjanak iskolába a fiúk és a lányok, a legújabb felmérések alapján ma már látszik: ez nem fog megvalósulni. Az UNICEF adatai szerint legalább 121 millió gyermek egyáltalán nem jár iskolába, s közülük 70 millió lány. A Le Soir című belga lap összeállítása szerint ez a szám feltehetőleg igencsak megszépíti a helyzetet, hiszen a kormányok hivatalos - sok esetben megkérdőjelezhető - adatain alapul. A bangladesi apparátus szerint például 1997 és 2000 között a lányok 90 százalékát beíratták az általános iskola alsó tagozatába. A gyengébb arányoknak változatos okai lehetnek: gyakran túl magasak a költségek, vagy a hagyományok előírják, hogy a lányok fiatalon menjenek férjhez.

Figyelmébe ajánljuk