Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette Stockholmban a Nobel-díjat

  • narancs.hu
  • 2023. december 10.

Tudomány

Az idei Nobel-békedíjat az iráni nők elnyomása elleni küzdelemért Nargesz Mohammadi bebörtönzött iráni emberi jogi aktivista kapta.

A 2023-as Nobel-díjak vasárnapi átadási ünnepségén a díjakat XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át a stockholmi hangversenyteremben.

Karikó Katalin az amerikai Drew Weissmannal megosztva az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseiért kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat, míg Krausz Ferenc fizikus két francia tudóssal, Pierre Agostinivel és Anne L'Huillier-vel megosztva, az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereiért vehette át a legrangosabb nemzetközi tudományos díjat.

 
Krausz Ferenc átveszi a Nobel-díjat. Mögötte Karikó Katalin és a többi díjazott.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A két magyar Nobel-díjas tiszteletére egész este nemzeti színekben pompázik a Lánchíd – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk