Kemenesi Gábor: A majomhimlőt „a buszon senki nem fogja elkapni”

  • narancs.hu
  • 2022. június 24.

Tudomány

A virológus szerint az utca emberének egyelőre nem jelent kockázatot a vírus, de fontos lenne minél előbb megállítani.

A majomhimlő az utca emberének egyelőre nem jelent kockázatot, senki nem fogja a buszon elkapni – nyilatkozta a 24.hu-nak dr. Kemenesi Gábor virológus. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának munkatársa a lapnak kifejtette, hogy most még helyzeti előnyben vagyunk.

„Ebben a fázisban a járvány még könnyebben kezelhető. Nagyon fontos lenne minél hamarabb felderíteni és elfogni, mielőtt kitör a közösségből és kevésbé átlátható módon terjed a társadalom szélesebb rétegeiben vagy más közegekben.”

Kemenesi arról is beszélt, hogy az Afrikán kívüli járvány elsősorban az úgynevezett MSM-csoportokban terjed. A rövidítés (men who have sex with men) olyan férfiakat jelöl, akik más férfiakkal élnek nemi életet. Kiemelte ugyanakkor azt is, hogy mindez semmiképp nem jelenti azt, hogy a majomhimlő a melegek betegsége lenne. Bárkit érinthet, aki fertőzött személlyel kerül közeli kontaktusba, például szexuális kapcsolatot létesít, vagy bármely más típusú szoros bőrkontaktust – ne essünk ugyanabba a hibába, mint a HIV esetén, amikor az előítéletek nemcsak megbélyegzést és gyűlöletet szültek, de a vírus terjedését is nagyban előmozdították.

Magyarországon jelenleg 12 fertőzöttről van hivatalos információ.

Arról, hogy mióta létezik majomhimlő, valóban majomról ugrott-e át az emberre, mik a tünetei és milyen oltás van ellene itt írtunk részletesen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk